Anadilde eğitim süreci işlemiyor

Anadilde eğitim sorununun eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilediğini belirten Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, “MEB maalesef eğitim sürecini yönetememiştir” dedi.

Haberler 26.01.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim ve Bilim Emekçileri Sendikas (Eitim Sen) Diyarbakr ubeleri, eitim ve öretim yl deerlendirme raporunu, Eitim Sen 1 Nolu ube binasnda basn toplantsyla kamuoyuna açklad. Toplantda konuan Eitim Sen 1 Nolu ubesi Eitim Sekreteri Hatice Efe, salgn süresi boyunca birçok eitim emekçisinin virüsten yaamn yitirdiini, kent genelinde 200 bini akn, ülke genelinde ise 6 milyonu akn örencinin eitime ulama sorunu yaadna dikkat çekti.

195 BN ÖRENC GÖRMEZDEN GELND

Diyarbakrda kaytl örenci saysnn 492 bin 975 olduunu aktaran Efe, Eylül 2020de 8inci snf bitiren 47 bin 228 örenciden 4 bin 300ünün örgün eitime kayt yaptramadn söyledi. Efe, 4 bin 500 örenciye tablet datmnn kamuoyuyla paylam yaplrken, eitime eriim salayamayan 195 bin örencinin görmezden gelindiini söyledi.

SEçMEL DERS SORUNU

Milyonlarca örencinin eitim d kald bu süreçte derse katlm üzerinden performans notunun verilme kararna sendika olarak açtklar davann sürdüünü belirten Efe, Son gelen resmi yazyla örencinin üstün yarar gözetilerek not verilmesi istenmitir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde de sorunlar yaand. Tamamna yakn iktidar çizgisinde olan il ve ilçe milli eitim müdürlüklerinin yönlendirmesiyle, kimi illerde eitim yöneticilerine iletilen yazl ve sözlü talimatlarla, örencilerin Kuran- Kerim, Hz. Muhammedin hayat ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmeye yönlendirilmesi istenmitir diye belirtti.

ANADL SORUNU

Kentte anadilinde eitim sorununun eitime eriimi ciddi olarak olumsuz etkilediine deinen Efe, Özellikle aile içindeki iletiimde kullanlmayan dilde uzaktan eitim alnmas, ev yaamnda eitimin sürdürülebilirlii açsndan süreci daha imkansz hale getirmitir. Bu süreç çocuklarmzn eitim hayatndan kopu yaanmasna neden olmutur. MEB maalesef eitim sürecini yönetememitir eklinde konutu.

Efe, Diyarbakrdaki eitim sorunlarn u ekilde sralad:

* 2020 Ocak aynda alnan kararla 9 okulun ykm balatlmam, bu süre de yeni okullarn inasna balanlmam, örenciler çevre okullarla gönderilerek madur edilmitir.

* Eitim emekçilerine yönelik gözalt, bask, soruturma ve mobbingler devam ettirilmitir.

* Yeterli öretmen atamas yaplmayp pek çok okulda ücretli öretmenler çok düük ücretlerle emekleri sömürülmeye devam etmektedir.

* Pandemi koullarnda seyreltilmi snf uygulamasna geçilerde sorun yaanm ve birçok okulda snf mevcutlar olaan halinden daha da yüksek seviyelere ulamtr.

* Okullarn açk olduu dönem de yeterli hijyen malzemeleri okullara datlmam, hizmetli personel eksiklii giderilmemitir.

* Örenciler özgür iradeleri ile seçmeli derslerini seçememitir.

* limiz de uzaktan eitime örencilerin yars eriememitir.

Eitim zleme Komisyonu olarak, eitimde yaanan sorunlar, çözüm önerileri ile beraber raporlar hazrlayarak hem kamuoyuna hem de l Mili Eitim Müdürlüüne sunduklarn belirten Efe, örencilerin bata salk hakk olmak üzere, eitim hakkn savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git