Anadolu medeniyetlerini tuvallere yansıtıyorlar

İstanbul Kadıköy Feneryolu HEM'de 2010 yılında "İz Sürücü" adı ile oluşturulan ekip, Anadolu'daki Hitit, Frig ve Urartu gibi uygarlıklarının izlerini tuvallerine yansıtıyor

Haberler 30.04.2018 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Kadköy Feneryolu Halk Eitim Merkezinde (HEM) oluturulan z Sürücü ekibi, insanlk tarihinin geliim süreçlerini bünyesinde barndran ve günümüze izler brakan Anadolunun medeniyetlerini tuvallerine tayor.

HEM Sanat Tasarm Bölümü Resim Öretmeni Handan Krml ve 33 kursiyer, 2010 ylnda medeniyetlerin beii Anadoluda uygarlklarn geriye braktklar eserleri çizgi ve frça darbeleriyle tuvale aktarmak ve gelecek nesillere aktarmak için bir ekip oluturdu.

Anadoludaki medeniyetlerin izini süren ekip, yürüttüü çalma sonucu ilk sergisini çorumda Hititler temasyla açt.

Zaman içinde kursiyerlerin isimleri deise de ekip ayn ruhla bugüne kadar anlurfada Göbeklitepe, Konyada çatalhöyük/Kubad- Abad, Eskiehirde Frigler ve Tataki Türkler, Vanda Urartular, çanakkalede Troyadan çanakkaleye, Adyamanda Kommagene, Sivasta Selçukludan Sivasa son olarak da Diyarbakrda, Dünden Bugüne Körtiktepeden Diyarbakra adyla sergi açt.

9 ilde medeniyetlerin braktklar eserlerle ilgili bugüne kadar 677 tablo yapan ekip biri yurt dnda olmak üzere 20 sergi açt.

- Tarihe, kültüre dokunuyoruz

stanbul Kadköy Feneryolu HEM Müdürü Mehmet Akgün, AA muhabirine yapt açklamada, 2010 ylndan itibaren balattklar projeyle her yl bir ilde tarihi, kültürel ve medeniyet izlerine dair aratrma yaparak, bunu tuvale yansttklarn söyledi.

Eserlerinin yal boya çalmalardan olutuunu ifade eden Akgün, her yl bir ilde bu kapsamda yaptklar çalmalar halkn izlenimine sunduklarn belirtti.

Amacmz Anadolunun medeniyetlerini, tarihini, kültürünü görsel olarak tuvallere yanstarak vatanda bilinçlendirmek. diyen Akgün, öyle devam etti:

Mesela Körtiktepe denildiinde çou bilmiyordu ama biz bunu tuvale yansttk. Dolaysyla tarihe, kültüre dokunuyoruz. Yaptmz çalmalarn sergisini hem yerinde hem stanbulda açyoruz. Geçen yl Selçuklu mimarisiyle ilgili Sivasta, önceki yl da Urartularla ilgili Vanda çalma yaptk. Gittiimiz her ilde de kursiyerleriyle gezi organizasyonlar düzenliyoruz.

Akgün, bu yl da Anadolunun kadim ehri Diyarbakr seçtiklerine iaret ederek, yi ki seçmiiz, gezmekle doyamadk hatta kursiyerlerimiz bu çalmalarnn yetersiz olduunu görsel anlamda gördüler. diye konutu.

Kurumu adna böyle bir çalma içerisinde bulunmaktan duyduu mutluluu anlatan Akgün, bir nebze de olsa bölgeyi tuvallere yanstmann, kaynamaya vesile olmann memnuniyetini duyduklarn aktard.

Sergileri turizmin youn olduu dönemlerde açtklarn dile getiren Akgün, Halk Eitim Merkezi olarak bunu sorumluluk gördüklerini belirtti.

Bakanln sunduu imkanlarla bu çalmalar gerçekletirdiklerini, bu çalmalarn devam edeceini anlatan Akgün, iz sürmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

- Anadolu çok zengin

Halk Eitim Merkezi Müdür Yardmcs Ebru Suakan, 2010 ylndan bu yana 677 tablo yapldn, Diyarbakrdaki son sergiye kursiyerlerin 41 yal boya tabloyla katldn dile getirdi.

Suakan, Anadolunun her taraf çok zengin, çok muhteem bir zenginlie sahip. Bunlar tuvallere yanstp gelecek kuaklara aktarmak amacndayz. Anadoluyu tuvallere yanstmaktan dolay çok mutluyuz. ifadelerini kulland.

- 40 yl sonra Diyarbakra farkl bir bak

Kursiyerlerden emekli snf öretmeni Hülya Semerci, ilk göreve balad kentin Diyarbakr olduunu, 40 yl aradan sonra kente geldiini kaydetti.

Projede yer aldktan sonra kentle ilgili hiç bilmedii, farkl yönleri kefetmeye baladn ifade eden Semerci, Diyarbakrn gerçekten görülmesi gereken bir ehir olduunu aktard.

Sergide bir tablosunun yer aldn belirterek, Proje Anadolunun zenginliini yeni kuaklara göstermek. Anadolunun bu konuda ne kadar zengin olduunu anlamak ve anlatmak. eklinde konutu.

Teslime Bozkurt, yaklak 8 yldr proje kapsamnda çalma sürdürdüünü söyledi.

Sanat tarihi bölümünden mezun olduunu anlatan Bozkurt, proje çerçevesinde bugüne kadar 20 tablo yaptn ifade etti.

Bozkurt, Ciddi bir aratrma yapyoruz. Bunlar tuvale dökmemiz hemen olamyor çünkü çok özeniyoruz. Bizler yaptklarmzdan çok memnunuz, gerçekten güzel eyler çkyor. diye konutu.

Diyarbakr Yeniehir Halk Eitim Merkezi Müdürü Nurullah Öncü, Anadolu ile ilgili böyle kapsaml bir çalmann yaplmasn takdirle karladklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git