Anlamlı tiyatro!

Siirt'te üniversiteliler tiyatro oyunu ile maden kazalarına dikkat çekti.

Haberler 07.03.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SRT Üniversitesinde eitim gören örenciler, Türkiye ve son olarak irvan lçesinde yaanan maden kazalarna dikkat çekmek için hazrladklar, Son feryat adl tiyatro oyununu sergiledi.

Türkiyede yaanan maden kazalar, Siirt Üniversitesinde eitim gören örenciler tarafndan tiyatro oyunuyla sahnelendi. Siirt Kültür Turizm l Müdürlüü Konferans Salonununda sergilenen tiyatro oyununda, geçtiimiz aylarda 14 kiinin hayatn kaybettii irvan lçesindeki maden kazasn, Son feryat adl oyunla hem tepki gösterdi, hem de yaanan kazalara dikkat çekti. çok sayda kiinin de izledii tiyatro oyunu öncesinde güvenlik güçleri salonda özel eitimli köpekle bomba aramas yapt.

TÜRKYEDE LK KEZ MADEN ÖLÜMLER SAHNELEND

Sahnelenen oyunu irvan lçesinde yaanan maden kazasnn ardndan kaleme aldn anlatan Siirt Üniversitesi örencisi ve oyunun yönetmeni Nezih Filiz, Türkiyede, bölgemizde yaanan maden kazalarn sanatsal olarak anlatmak istedim. Ben kendi çapmda amatörce bir senaryo yazdm ve bunlar arkadalarmla paylatm, arkadalarm da gönüllü olarak kabul ettiler. Gündüzleri okulda eitim gördük, akamlar ise gençlik merkezi ve imkan bulduumuz yerlerde tiyatro çalmas yaptk. Bir ilki baardk, çünkü Türkiyede ilk defa örenciler tarafndan maden içilerini anlatan bir tiyatro oyunu sergiledik. Oyun ülkemizde maden ocaklarndaki içi ölümlerine bir tepki niteliinde. sal ve güvenlii konusunda tedbir alnmakszn çaltrlan kara elmas içilerini ve ailelerinin yaad ac dolu dram tüm halkmza aktarmakt amacmz. Amacmza ulatmz umuyorum. Oyunumuz sadece Siirtle snrl kalmayacak, farkl illerde de sergilenecektir dedi.

OYUNUN GELR ENGELLLERE

Tiyatro oyununda 6 itime engellinin de oynadn anlatan Filiz, geliri Siirt itme Engelliler Derneine balayacaklarn ifade ederek, Sadece maden içileri deil, farkl yeralt ve yerüstünde çalan bütün içilerin sesi olmaya çaltk. Bunun yansra oyunumuzda iletiim sorunlar yaayan, toplum tarafndan iletiimsizlikten dolay dlanan iitme engelli 6 arkadamz yer ald. Oyunumuzdan elde edilen gelirlerin bir ksmn Siirtte bulunan itme Engellileri Derneine ve köy okullarna kitap banda bulunduk. Oyunumuzu 2 gün sahneleyerek, bin 500 lira gelir elde ettik diye konutu.

Ana Sayfaya Git