Anne babalar dikkat! t,

Açık havada bolca zaman geçirilen yaz ayları bir yandan da tehlikelere davetiye çıkarıyor. Özellikle okulların kapanmasıyla çocuklar dışarıda daha fazla oyun oynarlarken, top koşturup atlayıp zıplıyor, bisiklete biniyor; kimi ailesiyle kimi de tek başına ya da arkadaşlarıyla deniz veya havuza gidiyor.

Haberler 25.05.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Acil Servis Sorumlu Hekimi Dr. Veysel Balc, çocuklarn en sk karlat 6 yaz kazasn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

YANIKLAR

Özellikle piknik keyfinin hastanede sonuçlanmamas için piknik tüplerini kullanrken çocuklardan uzak tutun. Scak su dolu kaplarn saplarn çocuklarn eriemeyecei ekilde içeriye doru dönük koyun.

lk müdahale:

Yanan bölgeyi su kabarcklar olumam ve deri hafif kzarksa - yaklak 10 dakika souk suyun altnda tutun. Yann üzerini temiz bir bezle kapatn. Yanan kii çok heyecanl olacandan onu sakinletirin. Yanan kiinin elbiselerini çkarmanz gerekiyorsa, elbiselerini yank etrafndan keserek çkarn. Ambulans çarp hemen bir salk kuruluuna ulatrn. Yann kabarcklarn patlatmayn. Yank üzerine yourt, di macunu, zeytinya gibi eyleri kesinlikle sürmeyin!

SICAK çARPMASI

Yaz scaklarnda çocuklarda scak çarpmasna sk rastlanyor. Yüksek derecede s ve nem sonucu vücut scaklnn ayarlanamamas nedeniyle ortaya çkan scak çarpmasnda ba dönmesi, kusma, bulant, bilinç kayb ve hzl nabz gibi belirtiler ba gösteriyor.

lk müdahale:

Hastay hemen serin bir yere aln, giysilerini çkartn, srt üstü yatrp kollarn ve bacaklarn yükseltin. Ambulans çarp gelinceye dek baylma ve bilinç kayb varsa skan giysilerini gevetin; koma pozisyonu da denilen ekilde yani yüzükoyun-yan olarak yatrn. Kusma varsa yan pozisyonda tutarak kusmuun akcierlere gitmesini önleyin. Bilinci yerinde ise bol su içirin. Bol su içirmek iyilemeyi hzlandrc bir etken.

KESKLER

Açk havada kesici objeler de kazaya davetiye çkaryor. Cam batmas veya bisikletten, yüksek bir yerden düme sonucu yaralanmalar, vücudun çeitli yerlerinde oluan kanamalar çocuklar bekleyen tehlikeler arasnda yer alyor. Bçak, makas gibi kesici ve delici aletlerin yol açt kazalar da cabas.

lk müdahale:

Kesiklerde ve yaralanmalarda ilk yaplmas gereken; kirlenmi yaralar temiz bir suyla ykadktan sonra kanayan bölgenin üstüne temiz bir bezle bastrarak kanamay durdurmak. Bu arada ambulans çarp çocuu en yakn salk kuruluuna ulatrn. Kana tütün ve sigara külü gibi yabanc maddeler koyarak durdurmaya çalmayn. Parmakla kanama noktasna basnç uygulayn. Basnçl sarg yaplabilir ancak kanayan ksmn kalp seviyesinde veya üzerinde tutulmasna özen gösterin.

ZEHRLENME

çocuklarn fazla merak ve örenme tutkusu, bulduklar eyleri azlarna götürme istekleri ne yazk ki zehirlenmelere de yol açabiliyor. Yazn özellikle uygun artlarda saklanmam gdalarn tüketilmemesi gerekiyor.

lk müdahale:

çocuu kusturmayn. Azdan bir ey vermeyin. Azn ve çevresini ykayarak temizleyin.

lk müdahale ile birlikte en yakn salk kurumuna ulan.

DÜME VE çARPMALAR

Yazn en sk karlalan kazalardan olan düme ve çarpmalarda, kazalar iyi izlenmeli, hekime danmadan kazann önemsiz olduuna karar verilmemeli. Özellikle balkon demirlerinin çocuklarn sarkamayaca yükseklikte ve aralarndan geçemeyecekleri, balarn da geçiremeyecek genilikte olmasna dikkat edin. çocuunuza küçük veya ayana büyük olan ayakkab ya da terlik giydirmeyin.

lk müdahale:

Kaza geçiren çocuk alamyorsa, uuru yerindeyse ve ellerini, kollarn normal hareket ettiriyorsa hiçbir müdahalede bulunmayn fakat 24 saat hareketlerini gözlemleyin. Bu 24 saatlik zaman dilimi içerisinde ilk yarm saatte 2 ya da 1 saat içinde 3ten fazla fkrr tarzda kusma, dalgnlk, sürekli uyku hali, solunum sknts, karn ars, renk solukluu veya havale geçirme gibi bulgular olursa mutlaka bir salk kuruluuna götürün.

Yüksekten dümelerde bu belirtiler olmasa bile krk çkk veya bir iç kanama ihtimali olacandan en yakn salk kuruluuna götürün.

Kaza sonucu vücutta ilik veya morluk olumusa üzerine buz veya souk suyla slatlm bez koyarak daha fazla imesini önleyin.

BOULMA

Yaz kazalar arasnda, havuz ve denizde boulmalar da ciddi ölçüde artyor. Yüzme bilmeyenlerin yan sra, yüzme bilenler de bu tehlikeyle kar karya. Boulmaktan kurtardnz kiinin denizde ya da havuzda size kesinlikle sarlmasna izin vermeyip arkasna geçip tamanz gerekiyor.

lk müdahale:

Acil Servis Hekimi Dr. Veysel Balc Yüzme bilenlerin de boulma tehlikesiyle karlatn görüyoruz. Ambulans ulaana kadar bilinci yerinde deilse solunumunu kontrol etmeniz, solunumu yoksa temel yaam destei yapmanz gerekiyor. Bunun için de ilkyardm eitiminin ne kadar önemli olduunu belirtmek isterim diyor.

Ana Sayfaya Git