Annelerin kaygısı çocuğa okul fobisi olarak yansıyor

OKULA uyum haftası için sayılı günler kaldı. Milyonlarca öğrenci pazartesi günü ilk derslerine girecek. Okula yeni başlayacak çocuklar için ebeveynlerin de kaygısı artıyor.

Haberler 09.09.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okul fobisi kavramnn kendisini, çocuun okula gitmek istememesiyle, gittiinde okulda durmamasyla, annenin peinden gitmek istemesiyle, karn ars, ba dönmesi ve mide bulantsyla gösterdiini ifade eden Psikyatri Uzman Prof. Dr. Ahmet Ertan Tezcan, çocuk mutlaka organik bir nedenin altna snabiliyor. Bu organik nedeni aileler bazen ciddiye alyorlar ve çocuu doktora götürüyorlar ancak yaplan incelemelerde bir ey bulunamyor. Aslnda okul fobisi denilen ey çocuun anneden ayrlma kaygsdr. Ayrld zaman ya kendisinin ya da evde braktklarnn bana bir ey geleceini düünüyor. Bu nedenle ayrlmak ve okula gitmek istemiyor. çok büyük srar ve vaatle gitse bile anneye mutlaka geleceksin, snfta benim yanmda oturacaksn, kapnn oradaki camdan baknca seni göreceim eklinde bir takm söylemlerde bulunuyor. Balangçta baz anneler bunu normal karlyorlar ve çocuu okula götürüp, getiriyorlar, çocuu saatlerce bekleyebiliyorlar diye konutu.

OKUL FOBS OKULA ARA VERMEYE KADAR GDEBLYOR

Annenin çocuu yetitirirken duyduu kaygnn, ilerleyen yata çocua geçtiini ifade eden Tezcan, çocuk balkona yaklasa eyvah aaya düecek, prize yaklasa eyvah elini prize sokacak, elektrik çarpacak ya da bir ey içerken eyvah imdi boulacak, denize gittiinde üütecek, atei çktnda kan kanseri olacak eklindeki kayg duyan anneler var. Bu kayg da çocukta okul fobisi dediimiz kayg eklinde ortaya çkyor ve okul reddine, zaman zaman okula ara vermeye kadar gidebiliyor dedi.

Tezcan, kaygnn anneden anneye, anneden çocuklara geçen evrensel bir duygu olduunu ve annelerin çocukla temel güvene bal balanma ilikisi gelitirmesi gerektiini söyledi. Tezcan, Anneler kaygsn ve endiesini çocua yanstmayacak, çocuk o ortamda büyümeyecek dolaysyla kaygsz bir çocuk olarak yaama devam edecek. Kayg geliiminde babalar anne kadar sorumlu olmuyor. çocuk simbiyotik bir varlk ve özellikle ilk 6 aya kadar temel güven duygusunu salayan nesne annedir çünkü çocuk kendini annenin bir parças olarak görmeye devam ediyor. Baba genellikle gölge eklinde kalabiliyor daha sonra güven tamamlayc unsurlar verecek ama esas sorumlu anne oluyor ifadelerini kulland.

LKSEL RÜVETLE SORUNU çÖZMEYE çALIMAYIN

Ebeveynlerin okul fobisinin bir hastalk olduunu anlamas gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Ahmet Ertan Tezcan, Bunun çok basit tedavi yöntemleri var. çocuk okuldan korkuyorum, okula gitmek istemiyorum dedii an bunun okul fobisi olduunu fark eder ve profesyonel destek alrsanz bir ya da iki hafta içinde bu sorun çözülebilir. Ancak bunu zorlamalarla ya da vaatlerle deden okula gidersen sana çikolata alacak, ben unu alacam gibi ilikisel rüvete döndürerek çözmeye çalrlarsa çocuk her eyden önce ebeveyn tarafndan kendisinin anlalmadn düünecek. Yaamda da en kötü ey zaten anlalmamaktr. nsanlar anlalmamaktan çok korkar dedi.

çOCUK YETTRMENN 5 ALTIN KURALI VAR

Öfkeli ve sinirli olmann yeni kuak çocuklarda hiçbir ekilde yeri yok diyen Prof. Dr. Tezcan, çocuk yetitirmenin 5 altn kural olduunu söyledi ve sözlerine öyle devam etti:

çocuk yetitirmenin 5 altn kural var. Birincisi hogörü, ne olursa olsun hogörü. kincisi, kaytsz sevmektir. Yemek yersen seni seveceim gibi yaklamlar hiç olmamal. Üç, ne görmek istiyorsak onu yapmalyz. Ders çalan bir çocuk istiyorsak bizi devaml okurken görecek. Sigara içmeyen bir çocuk istiyorsak bizi sigara içerken görmemesi gerekiyor. Öretmek istediimiz eyleri sözle deil mutlaka hareketlerle öretmeliyiz. Dördüncü ve belki de en basit kural yapt yaramazlklarn görmezden gelmeliyiz. yi eyleri göreceiz ve takdir edeceiz. O zaman iyi ey yapmay o kendisine vazife haline getirecek. Beincisi ise kaytsz artsz destek olacamz bilecek ve hiçbir ekilde çocuumuzun yannda yalan söylemeyeceiz. çünkü yalan söylemek de anne ve babadan örenilen bir tutum

çOCULARIMIZI BALI DEL, BAIMLI YETTRYORUZ

Baz ailelerin gereinden daha fazla hassas olduklarn vurgulayan Tezcan, Ailenin de okulu ruhsal olarak kendi içine sindirmesi gerekiyor. Maalesef anne baba çocuun okula balamas ile birlikte kendisi de okula balamaya balyor. Halbuki çocuk kendi hayatn yaamal aile ona gerektii anda destek olmal. çocuu bal halinden özerklie itmek gerekiyor. Bizim toplumda çocuklar bal deil, baml yetitiriyoruz. Bazen evlenen bir adamn kadna ilk art ben annemden ayr oturamam oluyor çünkü baml yetimi. Sonra o bamllklar baka komplikasyonlara neden olabiliyor dedi.

Öretmen ve veli ilikisinin dengeli ve düzeyli olmas gerektiini de söyleyen Tezcan, Mutlaka öretmenle veli arasnda görünmeyen bir köprü olmas gerekiyor. Öretmen olarak genelde eitim verdiimiz çocuklara hep neyi düünmeleri gerektiini örettik. çocuklara bundan sonra nasl düünmeleri gerektiini öretmemiz gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git