AÖF sistemi artık yerli ve milli

Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, yurt içinde ve dışında milyonlarca öğrenciye hizmet eden Açıköğretim Fakültesi (AÖF) sisteminin yerli yazılımlarla millileştirilmesi sürecini anlatırken, “Cumhurbaşkanımızın “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın’ ifadesi bizi tetikledi” dedi.

Haberler 13.05.2020 - 01:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. afak Ertan çomakl, göreve atandnda açköretim sisteminin geleneksel yöntemlerle devam eden bir süreç olduunu belirtti. Bir dönüüm yaamaya çalldn ancak sürecin sancl olduunu belirten çomakl, Buraya geldiimizde ben özellikle Bilgisayar Aratrma ve Uygulama Merkezine önem verdim. Burada milli çocuklardan oluan yazlm ekiplerini oluturduk. Bu çocuklar bizimdi ve yaptmz toplantlarda Siz bu devletin milli çocuusunuz ve bize milli yazlmlar gerek. Milli çocuklar dardan alnan programlarla i yapmazlar dedik. Cumhurbakanmzn bizi çok motive eden Türkiyenin verisi Türkiyede kalsn ifadesi vard. Yani biz eer yazlm dardan alyorsak, yazlm yerletirdiimiz bütün bilgiler de yazlm aldmz yere gidiyor. Neticede de bizim milli çocuklarmz yazlmlar yaptlar. Örnein son snavda tam be yazlm gerekiyordu ve bizim çocuklarmz be yazlm da kendileri yaptlar. Snav sürecinde kendi sunucularmz üzerinden hiçbir verimiz darya gitmeden 1 milyon örencinin snavn gerçekletirdik. Süreç de nihayet tamamland. Yaptmz yazlmlar neticesinde yazlmlarn milli olmasndan dolay rahatsz olan da bir kesim oluyor doal olarak. Burada Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbakanlnda dijital ofis var. çok önemli bir görev yapyorlar. Bir saha, cephe mücadelesi veriyor u anda. Biz de onun bir parças olmak istedik. çünkü o mücadelede ana olay milli yazlm. Bize ait bir yazlmla bir eyi harekete geçirmek lazm. Biliyorsunuz dijital dünyada bilgi tutmak önemli. Bu bilgiyi de yaptnz yazlmlarla tutuyorsunuz. Yaptnz yazlmlar sizi o bilgiyi kullanrken güçlü klyor. Eer yazlm size ait deilse yapm olduunuz çalmalar, bilgiler size ait olmayan bir sistemde deerlendirmek zorunda kalyor ve siz sadece o bilginin sahibi oluyorsunuz, kullancs olamyorsunuz. Fakat biz yapm olduumuz yazlmlarla ki sadece bir snavda 5 yazlm yaptk, bu snavnda gücünün sahibi biz olduk, kullancs da biz olduk, neticesine de vakf olduk. Yani her hangi yurt dndan bir sisteme tabi olarak, bal olarak bunu yapmadk. Türkiyede de bizim dmzda kendi yazlm olan bir üniversite yok. Bunu çok erefli bir ekilde, mutlu bir ekilde söyleyebilirim diye konutu.

Cumhurbakanmzn Türkiyenin verisi Türkiyede kalsn ifadesi bizi tetikledi

çomakl, Yaklak 10 ayda snav sonuçlarnn açklanmasna yönelik yazlm dhil bizden çkt. u anda LMS dedikleri, learning management system yani örenme yönetimi sistemimiz tamamen yerli ve bize ait. Sistemi biz gelitirdik. O nedenle kimse müdahale edemiyor, bizim verimiz bizde kalyor. Ben buraya geldikten sonra örenme yönetimi sistemini milliletirdim, u anda aktif-pasif olan 3 milyon örencinin bütün verileri bizde kalyor. Bizden önce dardayd. Darda bir ülkenin sisteminde duruyordu. Zeki çocuk, akll çocuk, gözlüklü çocuk, hastal olan, olmayan her eyi orada duruyordu. Fakat hepsini biz aldk. Cumhurbakanmzn Türkiyenin verisi Türkiyede kalsn ifadesi bizi tetikledi, heyecanlandrd. Ekipteki arkadalarmla bunu yapabilir miyiz dediimde hocam destek olursanz biz bunu yaparz dediler. çok gururlanmtm. Beni çok duygulandran bir baardr ifadelerini kulland.

Milli yazlmlardan rahatsz ve huzursuz oldular

Prof. Dr. afak Ertan çomakl, herkesin kendi üstüne düen görevi yaptn, kimi muhalefet yapmak isterken, kiminin de ihanet etmek istediini belirterek öyle konutu:

Yani kimisi milli davranmak istiyor. Herkes kendine düen görevi yapmakla megul olduu için ben bunlara çok kzmyorum. Mesela bizim 20 günde açklanan sonuçlar, 5 günde açklamamz. 20 günde açklanan sonuçlar, dijital ortamda 22 saatte açklamamz, bir gün bile deil. Doal olarak üstüne vazife olan herkes tarafndan gerektii gibi takdir edilir. Kimisi bunu baary takdir eder, bu onun görevidir duygusal olarak. Kimisi bunu ihanet olarak üstlenir, bunu farkl lanse eder. Yani herkes, megul olduu görevi yerine getiriyor. Bu yüzden çok kzmyorum. Burada biz, devlet görevlisi olarak takdir beklemiyoruz. Biz bu ii yapmakla mükellefiz. Yani ben devlette çaltm sürece, bu ileri takdir almak için yapmyorum. Ülkemin, milletimin ii olduu için yapyorum ve ben buna mecburum. Alk ve tebrik herhangi bir beklentim yok. Biz bu ii yapmak zorunda olduumuz için yapyoruz. Yaparken de doal olarak baarl olunca, takdir edilince insan mutlu oluyor. Ama mutlu olmayan insanlarn da mutsuz olmak için sebeplerinin olduunu biliyoruz. çünkü milli yazlmdan rahatz olan kim varsa, bu sistemden rahatsz ve huzursuz oluyor. çünkü kendi kurduklar yazlmlar ticari olarak satlamayacak, kendi yaptklar yazlmlarla Türkiyenin verisini elde tutarken artk tutamayacak. Doal olarak böyle olunca da bunlarn tüccarlar olacak. Bu sistemden nemalanan gruplar yok olacak. Onlar da doal karlyoruz. Benim devlet memuru olarak üstüme düen vazife, milli yazlm yapmakt, bu ite irade göstermekti. Biz onu yaptk. Gerisi 2 bin yllk devletin takdirindedir.

Para burada kald zaman da devletindi

Prof. Dr. afak Ertan çomakl, Açköretim gelirlerinin kullanlmas ile ilgili eletirilere de deinerek, Anadolu Üniversitesi Açköretim Fakültesinin (AÖF) elde etmi olduu gelirlerden biz zaten YÖKe, doktora örencilerine, ilim yapan örencilere ve bu ile uraan örencilere burs aktaryorduk. Bunu sadece yasallatrdlar. Bunun dnda herhangi bir ekstra durum yok. Bunu biraz manipüle etmeye çaltlar. Provokasyona getirmeye çaltlar ama burada yanl bir bilgi var ve yanl bir alg oluturmaya çalyorlar. Yani YÖK, bizim burada en önemli kurumumuz. Bilimsel çalmalar gerçekletirecek, biz de üniversite olarak elde ettiimiz gelirin bu çalmalarda kullanlmasndan mutluluk duyuyoruz. çünkü bizim verdiimiz bu gelir doktora örencilerine gidiyor. Burs, nano teknoloji, siber güvenlik, ulam, iletiim, güzel sanatlar gibi alanda çalan örencilere veriliyor. Yani Üniversitemizin gelirleri devletin kasasna aktarlyor. Ama unu unutuyorlar, kanunda gelirler kullanldktan yani Üniversite için harcandktan, bütün iler bittikten sonra kalan ksmn bir parçasn istiyor. Bu da gayet doal bir ey ki zaten bu geçmite de böyleydi. Yani buradaki alg operasyonu unun üzerine gidiyor; sanki bu kaynak hiç aktarlmyordu da ve imdi aktarlacak gibi ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git