"Artık duygularını yönetebilen çocuklar dünyayı yönetecekler"

"Dünya artık çocukların kendilerini ifade edebilmelerine bakıyor. Dünya öyle bir duruma geldi ki artık duygularını yönetebilen çocuklar dünyayı yönetecekler"

Haberler 20.09.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) Temel Eitim Genel Müdürü Cem Gençolu, Dünya artk çocuklarn kendilerini ifade edebilmelerine bakyor. Dünya öyle bir duruma geldi ki artk duygularn yönetebilen çocuklar dünyay yönetecekler. dedi.

Engeli Olan çocuklar çin Kapsayc Erken çocukluk Eitimi Projesi kapsamnda projenin uyguland pilot illerden biri olan Samsuna öretmen eitimi için gelen Gençolu, projeyle ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Projenin, Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) i birlii ile pilot iller olarak belirlenen Antalya, Bursa, Gaziantep, zmir, Konya ve Samsunda uygulandna belirten Gençolu, projenin engelli çocuklarn normal snflarda eitim almasn içerdiini söyledi.

Her çocuun ilgili, yetenek ve mizac dorultusunda eitimden kariyere uzanan yolculuunda potansiyellerini gerçekletirecekleri zemini onlara sunmalarnn asli görevleri olduunu ifade eden Gençolu, farkl geliim özelliklerine ve örenme gereksinimlerine sahip çocuklarn ayn ortamda bulunmalarnn tüm çocuklarn geliimini ve akademik baarlarnn artmasn desteklediini vurgulad.

- Örencilerdeki deiim takip edilecek

Kapsayc eitime katlan tüm çocuklarn bilisel, duygusal ve sosyal geliimlerinin iyiletirilmesini salamay hedeflediklerini anlatan Gençolu, öyle devam etti:

Bu kapsamda 38 adet hikaye kitab, örenci ve öretmen etkinlik kitaplar hazrladk. Bu materyaller yeni eitim öretim ylmzda pilot okullarmzda uygulanmaya balanacak. Ayrca çocuklarmzn kendilerine sunulan bu destek ile yaadklar deiimi takip edebilmek amacyla örenci geliim portfolyolar tutulacak ve böylece projemizin izleme ve deerlendirme çalmalar yaplacak. çocuklarmz, aileler, yöneticilerimiz, öretmenlerimiz ve bizlerin de katlmyla gerçekletireceimiz çocuk enlikleri ile bir arada çok ey yapabileceimizi hep beraber göreceiz ki buradan tüm katlmclarmz bu enliklere imdiden davet ediyorum.

- Örencilerin merhamet duygusu gelitirilecek

Kapsayc eitimin asl amacnn engeli olan 3 ila 7 ya aralndaki çocuklarn gereksinimleri, sosyoekonomik durumlar, sosyokültürel özellikleri, cinsiyetleri ve engel durumlar gibi deikenleri dikkate alarak tüm çocuklarn eitime eriim ve katlmn artrmakla birlikte eitim süreçleri içindeki muhtelif ayrmcl azaltmak olduunun altn çizen Gençolu, Bir snfta engeli olan bir çocuun bulunmas sadece o çocuun o snfta kabul görmesinden ziyade dier çocuklar için daha önemlidir. çünkü merhamet duygusunun gelimesi, paylamann gelimesi, yardmseverliin olumas ancak ve ancak temel eitim seviyesinde ve snflarnda oluur. diye konutu.

Gençolu, bu süreçte velileri ikna etmenin örencileri ikna etmekten daha zor olduunu dile getirerek, Velileri ikna, örencileri ikna etmekten daha zor olduu için yapmamz gereken ey çok zorlayor. çocuk, arkadalarna kar biraz acmaszdr ama çocuklarn merhamet duygusu her zaman yetikinlerden daha gelimitir. ifadelerini kulland.

- Dünya artk çocuklarn kendilerini ifade edebilmelerine bakyor

Gelien dünyada ülke olarak deiime ayak uydurulmas gerektiine deinen Gençolu, unlar kaydetti:

Gerçekten deitirmemiz gereken birçok ey var. Bizim bugün baar dediimiz ey uluslararas standartlarda baar deil. Yine bugün baarl dediimiz çocuk uluslararas standartlarda baarl çocuk deil. Dünya artk çocuklarn kendilerini ifade edebilmelerine bakyor. Dünya öyle bir duruma geldi ki artk duygularn yönetebilen çocuklar dünyay yönetecekler. Mutlu çocuklar ve güçlü bir Türkiye için geleceimiz için hepimiz omuzlarmzda ar yükler tamaktayz. Bir ülkenin geleceini çocuklar üzerine ina eden devletler, hiç üphesiz ki güçlü devlet olmann en büyük talibidir. Bu sorumluluktan hareketle tüm çocuklar için eitimde birlikteyiz.

Ana Sayfaya Git