“Asıl amaç, eğitimde fırsat eşitliği olmalı”

Kısıtlı yüz yüze eğitime dönülmesini değerlendiren Prof. Dr. Recep Cengiz Akçay, “Bu süreçte temel amaç rehavete kapılmadan okulları açık tutmak, nihai hedef ise eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak olmalı” dedi.

Haberler 15.03.2021 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19 pandemisi nedeniyle uzunca bir süredir ara verilen yüz yüze eitime, mart ay bayla birlikte kstl da olsa geri dönülmütü. Son olarak da Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun, bu yl ara tatil olmayaca ve okullarn 2 Temmuza kadar açk kalacana dair açklamalar, konuya yeni bir boyut getirdi. Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Recep Cengiz Akçay, pandemi döneminde alnmas gereken temel aksiyonun, rehavete kaplmadan okullarn açk tutulmasnn, asl hedefin ise eitimde frsat eitliinin salanmas olduunu söyledi.

HAKM GÖRÜ OKULLARIN AçIK OLMASI YÖNÜNDE

OECD, UNESCO, UNICEF ve Birlemi Milletler gibi kurulularn görülerinin okullarn açk tutulmas yönünde olduunu hatrlatan Prof. Dr. Akçay, Bundan da anlald gibi dünya çapnda okullarn kapatlmas ve bu yüzden milyonlarca örencinin eitim olanandan yoksun kalmas önemli bir sorundur. Bu nedenle, öncelikle hakim görü okullarn açk kalmas yönünde oluturulmal ve tüm önlemler bu görü dikkate alnarak belirlenmelidir. Bu nedenle tüm enerjimizi ve motivasyonumuzu okullarn açlmasna yöneltip gerekli önlemleri büyük bir duyarllkla ve ivedilikle alarak almalyz. Ksaca, okullar kapatmak yerine nasl açmalyz sorusunu cevaplamalyz dedi.

REHAVET UYARISI

Özellikle Salk Bakanlnn açklad düük ve orta riskli bölgeler için rehavet uyars yapan Prof. Dr. Akçay, Düük riskli bölgelerdeki insanlar açlma rehaveti içine itmemek için özel olarak özen göstermeliyiz. Daha açlmn sözü geçerken bile insanlar ve toplumun çeitli kesimleri açlmn rahatlna girebiliyorlar. Bu nedenle rehavete asla izin verilmemelidir. Risk arttktan sonra özel kararlar gelitirmek ve sorunu çözmek oldukça zordur. Risk yükselirse sorunu çözmek güçlemektedir. O nedenle olaya önlemsel yaklamamz gerekir. Riskin yükselmemesini salamalyz ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Akçay, düük riskli bölgelerde alnmas gereken önlemleri ise öyle sralad: Seyreltilmi bir eitim ortamnda öretmenlere düen i yükü artmaktadr. Bir öretmen, ayn dersi deiik gruplarla yapmak durumunda kalmakta, ders d hazrlk ve iler için daha fazla zaman ayrmak zorunda kalmaktadr. Bu i yükünü azaltmak ve eitimde verimlilii arttrmak için geçici olarak öretmen istihdam arttrlmaldr. Ders saatini arttrmak için günün ve haftann ölü zamanlar daha etkili olarak deerlendirilmelidir. Öretmenlere ders verme esnasnda yararlanacaklar teknik donanm (yaka mikrofonu, kamera vb.) ve internet olanaklar güçlendirilmelidir. Ders saatleri dnda örencilere sosyal destek olanaklar arttrlmaldr. Örenme kayplarn gidermek için az sayda örenci saysna ve dezavantajl örencilere dönük özel takviye dersleri verilmelidir. Örencilerin teknik donanmlar ve internet balantlar güçlendirilmelidir.

SÜRE DEL NASIL DEERLENDRLD ÖNEML

Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun, bu eitim ylnda ara tatilin olmayaca ve okullarn 2 Temmuza kadar açk olaca ile ilgili açklamalarna da deinen Prof. Dr. Akçay, Sürenin uzatlmasndan çok bu süreyi nasl kullanacanz önemlidir. Süre arttrlabilir. Ancak bunun etkileri önceden kestirilerek gerekli önlemler alnmal ve özellikle örencilerin yorgunluk, isteksizlik, motivasyonsuzluk sorunlarn çözmeye yönelik sosyal ve eitimsel destek programlar hazrlanmal ve bu konuda projeler gelitirilmelidir. Örenciler elenceli, keyifli, üretken ve etkin eitsel çalmalara yönlendirilmelidir. Gelecekte eitim, harmanlanm (hibrit), bireysel (öz belirlemeli) örenmeyi gelitiren, online olanaklar artm bir nitelik kazanacak ve bu yönlere doru evrilecektir. Bunlardan uzaklamak söz konusu olamaz. Bu nedenle eitimdeki, örgütlenme, program hazrlama, öretmen yetitirme ve gelitirme ve teknik donanmlar buna göre gelitirilmelidir. Sonuç olarak Pandemi sürecinde iddetle artan örenme boluklar, dijital uçurumlar, hzl ve etkili önlemlerle giderilmeli ve eitimde frsat eitlii en önemli amaç olarak görülmelidir diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git