Astronomi eğitimi alıyorlar

Doğu'da görev yapan 35 öğretmen, Diyarbakır'da astronomi eğitimi alıyor.

Haberler 20.08.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde görev yapan 35 öretmen, Penceremde Dünya Var projesi kapsamnda astronomi eitimi almak için Diyarbakrda bir araya geldi.

TÜBTAK 4004 Doa Eitimi ve Bilim Okullar Destekleme Program kapsamnda l Milli Eitim Müdürlüü Ar-Ge Birimince sürdürülen proje çerçevesinde, Diyarbakr Büyükehir Öretmenevinde, 35 fen bilimleri öretmenine yönelik uzman akademisyen ve astronomlar tarafndan sunum ve atölye çalmas gerçekletiriliyor.

Proje kapsamnda, öretmenler Diyarbakr Arkeoloji Müzesi ve Ulu Cami bahçesindeki güne saatini de görme frsat bulacak.

Diyarbakrda ilk kez gerçekleen etkinlikte, öretmenler Roma dönemine ait 3 bin yllk Zerzevan Kalesindeki gece gözlemiyle, gökyüzünü yakndan tanyacak.

Projenin yürütücüsü l Milli Eitim Müdürlüü Ar-Ge biriminden Zeynep Bodur, AA muhabirine yapt açklamada, projede özellikle dezavantajl bölgelerde görevli öretmenlerin yer aldn söyledi.

Öretmenlerin astronomiyi öreneceini belirten Bodur, katlmclara 7 gün eitim verileceini bildirdi.

Projede güne saati, gök atlas yapm gibi atölyelerin bulunduunu dile getiren Bodur, unlar kaydetti:

Her gece gökyüzünde gözlem yapyoruz. Satürn, Jupiter ve bunlarn görünebilen 4 uydusunu öretmenlerimizin gözlemlemesini salyor, teleskop kullanm becerilerini gelitiriyoruz. Kent meydannda k kirlilii ölçümü gerçekletireceiz. Zerzavan Kalesindeki gece gözleminde ise yldzlar, derin uzay cisimleri ve gezegenler hakknda sunum yaplacak.

Projede eitmen olarak yer alan Kastamonu Üniversitesinden Prof. Dr. Yavuz Unat ise öretmenlere astronominin nasl gelitiine, tarih boyunca salad katklara, uygarlklarn bu bilimin geliimine verdii destee ilikin bilgiler aktaracaklarn söyledi.

Unat, öretmenlerin, tecrübelerini örencileriyle paylamalarn amaçladklarn bildirdi.

- Bilgilerimizi pratie dökmü olduk

rnakta Uludere Ortaokulunda görev yapan öretmen Erdinç Erdem Bakkal da eitimlerde astronomide tasarlama alannda eksikliklerini gördüklerini dile getirdi.

Bakkal, Bilgilerimizi bu projede pratie dökmü olduk. Örencilerin özellikle astronomi alanna çok fazla merak var ve bunlar pekitirmek için de böyle etkinliklere çok ihtiyacmz var. Buradan mutlu ayrlarak, okullarmza bu etkinlikleri tayacaz. diye konutu.

Siirtin Kurtalan ilçesindeki Cumhuriyet Ortaokulundan gelen Cemre Ergüzelolu ise eitim sayesinde doru bildikleri yanllarn görme ans yakaladklarn kaydederek, Teleskop kullanmamz çok iyi oldu. Yaparak, yaayarak örenmek çok önemli. Örendiklerimle örencilerime güne saatini yapmay düünüyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git