Atık malzemeler köydeki öğrencilerin elinde hayat buldu

Bingöl merkeze bağlı Göltepesi köyü ilk ve orta okulu öğrencileri, evlerinde kullanılmayan perdeden pazar torbası, deterjan kutusundan kuş yuvası, yem torbasından mutfak önlüğü yaptı.

Haberler 09.11.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl merkeze bal Göltepesi köyü ilk ve orta okulu örencileri, evlerinde kullanlmayan malzemeleri geri dönüüme kazandryor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde, çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanan Sfr Atk Projesi kapsamnda, farkndalk oluturma, çevre sorunlarna dikkat çekme ve çevre bilincini gelitirme seferberlii sürüyor.

Bu kapsamda Göltepesi lk ve Orta Okulunda, her atlann çöp olmad bilincini oluturmak ve yeni ürün elde etmek için Geri dönüüm için bir fikrim var projesi hayata geçirildi.

Görsel Sanatlar öretmeni Beyhan Korkuluta rehberliinde, toplumsal ve çevre bilincinin oluturulmasnn hedeflendii okulda, örenciler evlerinde kullanlmayan eyalar beceri ve tasarm atölyesine getirdi.

Burada öretmenleri nezaretinde çalma yürüten örenciler, evde kullanlmayan tül perdeden pazar torbas, deterjan kutusundan ku yuvas, yem torbasndan mutfak önlüü ve araba lastiinden masa yapt.

- çevre Berat ödülü ald

Eitim kurumlarnn temizlik ve hijyen konusunda tevik edilmesi, okul salnn daha iyi düzeye çkarlmas amacyla verilen Beyaz Bayrak sahibi olan okul, atklardan yaplan çalma ile 81 ilde çevre Berat ödülü verilen 40 okul arasnda yer ald.

Okul müdürü Ferhat Elhakan AA muhabirine, Milli Eitim Bakanlnn 2023 eitim vizyon belgesinde ilk ve ortaokullarda hayata geçirmeyi düündüü beceri ve tasarm atölyesinin geçen yl kurulduunu belirterek, atölyede kullanlan malzemenin yüzde 80inin atktan olutuunu söyledi.

Emine Erdoann himayesinde balatlan Sfr Atk Projesi kapsamnda bir çok çalma ile öncü okul olduklarn aktaran Elhakan, öyle konutu:

Yapm olduumuz ve tasarladm çalmalarla 81 ilde sadece 40 okulun almaya hak kazand çevre Berat ödülü aldk. Beceri ve tasarm atölyelerimizde örencilerimizin fakl ilgi ve yeteneklerine hitap eden alanlar örencilerim kefetme bir eyleri yapma atk malzemelerden geri dönüüme yeni ürünler kazandrarak bir çok alanda örencilerimiz kendilerini gelitirdi.

Elhakan, atk malzemelerin geri dönüüme kazandrlmasnn hem çevreye hem de ülke ekonomisine önemli katk sunduklarn kaydetti.

- Biz de atk yok

Görsel sanatlar öretmeni Korkuluta, atk yoktur, yeni, yeniden vardr sloganyla yola çkarak çocuklarn evlerinde kullanlmayan kumalar, annelerinin elbiselerini, eskittikleri formlar atölye ortamna getirerek yeni ürünler ortaya çkardklarn söyledi.

çevrenin korunmasna yönelik yaptklar çalmann hem örencilerin hem de velilerin ilgisini çektiini aktaran Korkuluta, öyle konutu:

Amacmz atk malzemelerden yeni ürünler üretme, onlara doaya kazandrmak çocuklara çevre konusunda farkndalk yaratmak ve onlara doa sevgisini alamak. Doa dostu okul olarak hayvan sevgisi ve hayvanlar koruma amaçl ku kafesleri tasarlamaya baladk. Yaptmz ku yuvalarn okulun çevresine astk. Bununla de yetinmedik kediler için yuva, mutfak önlükleri, masa, avize yaptk. Biz de atk yoktur, yine yeniden vardr. Her bulduumuz atktan yeni bir eyle üretmeye çalyoruz. Örencileri ürettikçe mutlu oluyorlar.

- çtalarla süsledim

Örencilerden Pnar çelik, görsel sanatlar dersinde atk malzemeden ku evi yapmas için ödev verildiini dile getirdi.

Bunun üzerine evde annesinin çöpe atmaya hazrland plastik deterjan kutusunu temizleyerek, yuva haline dönütürdüünü belirten çelik, Kularn üümemesi için bidonun altna kum ve tala koydum, kutunun çevresini çtalarla süsledim. Hayvanlarn mutlu olmas, souktan korunmas için deterjan kutusundan ku yuvas yaptm. dedi.

Esmanur Gerçek ise Poetlerin çevreye zarar vermesi nedeniyle evde atlacak her türlü kuma bir araya getirip pazar torbas yaptklarn belirterek, Mesela evde kanepe örtümüzün bir köesi yrtld, annem onu çöpe atacakt. Onu okula getirip deerlendirdik, çantamz yaptk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git