Atık yağdan okulun sabun ihtiyacını karşılıyorlar

Bingöl'ün Solhan ilçesinde lise öğrencileri atık yağdan katı sabun üretiyor.

Haberler 17.12.2019 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde, çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanan Sfr Atk Projesi kapsamnda, farkndalk oluturma, çevre sorunlarna dikkati çekme ve çevre bilincini gelitirme seferberliine destek sürüyor.

Bu kapsamda Solhan Öretmen Hüseyin Artunç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örencileri, atk yalarn çevreye verdii zararn ortadan kaldrlmas, örencilerin düünme ve becerilerinin gelitirmesi amacyla Atk Ya Biriktir Kirlilii Bitir Projesini uygulamaya geçirdi.

Pansiyonun mutfanda yiyecek kzartlmas ilemi sonrasnda ortaya çkan atk ya laboratuvarda biyoloji öretmeni Dilek Köse nezaretinde ileyen örenciler, kalp olarak kullandklar yumurta ambalajnda sabun üretiyor.

Öretmen Köse, sfr atk düüncesinin gerçekletirilmesi ve geri dönüüm bilincinin oluturulmasn amaçladklarn söyledi.

Atk yalarn çevreyi ve yer alt sularn kirleterek, doada yaayan canllara zarar verdiini dile getiren Köse, 1 litre atk yan 1 milyon litrelik içme suyunu kirletebildiini kaydetti.

Okulun pansiyonundan aldklar atk yalar laboratuvarda sabuna dönütürdüklerini iaret eden Köse, öyle konutu:

Atk ya sadece sabun deil çok farkl alanlarda da kullanlabilir. Biz örencilerimizle bunu sabun olarak kullanmay tercih ettik. Ürettiimiz sabunlar okul, pansiyonlarmzda, atölyelerimizde çok güvenli bir ekilde kullanyoruz. Sabunlarmz tamamen doal olduu için salk açsndan da sknt oluturmuyor. Bu sayede hem bir nebze çevre kirliliini önlemi hem de atklar geri dönüüme kazandrm oluyoruz.

- Okul bütçesine katk

lk etapta sadece okulun lavabolarnda örencilerin el ykamas için deneme amacyla üretim yaptklarn aktaran Köse, Yaknda kokulu sabun çeitleri üretmeyi planlyoruz. 1,5 litre yadan 8 kalp sabun elde ediyoruz. Atklar geri dönüüme kazandrrken okul bütçesine katk salam oluyoruz. dedi.

Okul müdürü Yusuf Baaran ise örencileri üretime yönlendirdiklerini vurgulayarak, Okulumuzun pansiyonunda yiyeceklerin kzartlmas sonucu ortaya çkan atk yan çevreye zarar vermemesi için yeniden deerlendiriliyor. imdilik okulumuzun sabun ihtiyacn karlyoruz. eklinde konutu.

- Mezun olduktan sonra sabun üretimi yapacak

Örencilerden Hüseyin çakar da sabun yapmay örendiini, mezun olduktan sonra sabun üreteceini belirterek, Hem çevremizi atk yalardan temizleyeceiz hem de kendi sabun ihtiyacmz karlayacaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git