Atanan Öğretmenler Gbt'ye Takıldılar

Güvenlik soruşturması nedeniyle, görev başı yapamayan mağdur öğretmen adayları, hiçbir gerekçe gösterilmeden haklarının ellerinden alındığını söylediler.

Haberler 22.09.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2016 Kamu Personeli Seçme Snavna giren ve güvenlik soruturmas nedeniyle atanamayan öretmen adaylar, hiçbir gerekçe gösterilmeden haklarnn ellerinden alndn söyleyerek, yetkililerin bu konuda duyarl olmasn ve maduriyetlerinin giderilmesi gerektiini ifade ettiler.

17 yl boyunca resim öretmenlii için hazrlanan ve memnu haklarn iadesine ramen atanamayan Mehmet Emin Pikin, güvenlik soruturmas gerekçesiyle haklarnn hiçbir ekilde verilmediini belirtti.

2000 ylnda mahkeme sürecinden sonra memnu haklarnn iadesi ile ilgili bir karar alndn belirten Pikin, Sonra tekrar üniversite snavna hazrlanp üniversiteyi kazandm. 17 yl sonra mezun olduum üniversiteden büyük bir baaryla mezun oldum. KPSSye hazrlandm. Yaklak bir 6 ay önce Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüüne atamam yapld. Güvenlik soruturmas bahanesiyle bir alt aylk süreçten sonra en son atanmadma dair haber aldm. Memnu haklarn iadesi ile ilgili mahkeme karar olmasna ramen atanmama için herhangi bir engel tekil edecek bir hukuki süreç yok, buna ramen atanmam bekliyorum. Niye beklediimi, ben de bilemiyorum. dedi.

Engelli raporuna ramen

Yüzde 42 engelli raporu olduunu dile getiren Pikin, maduriyetini dile getirmeyi öyle sürdürdü:

17 yl sonra atamam yapld ve u anda yüzde 42 engelli raporum var ve engelliyim. Memnu haklarn iadesinin Türkçe karl kaybedilen hukuki haklarn tekrar iade edilmesi anlamna geliyor. Benim u anda memur olmam için herhangi bir hukuki engel yok. Buna ramen atamam yapld. Ama güvenlik soruturmasnn olumsuz gelmesi, benim atamam için u anda engel tekil ediyor ve atamam yaplmyor. Yani hukuki olarak öretmenlik yapmam için herhangi bir engel yok ama emniyet birimlerinin Milli Eitim Bakanlna gönderdii rapor nedeniyle önümde büyük bir engel var.

Kendi hakkyla öretmen olmak için yllarca uratn söyleyen Pikin, 17 yl boyunca öretmen olmak için uratm. çaltm, afla deil, kendi hakkmla tekrar üniversiteyi kazandm, memur oldum KPSSyi kazandm ve u anda öretmenlik yapamyorum. Sorunun çözümü için gerekli birimlere ve kurumlara bir çar yapyorum, sorunuma bir çözüm bulunsun. diyerek yetkililere çarda bulundu.

Baka bir madur olan ve öretmenlie atanmayan Mehmet Güne ise 2016da engelli öretmen alm için snava girdiini belirterek, ilk atamann gerçeklemediini daha sonra 2017 Nisannda atamasnn olduunu söyledi.

Bu süreçte bütün evraklarn tamamladn ve Milli Eitim Müdürlüüne bavurduunu ifade eden Güne, Sonra güvenlik soruturmasnn olacan söylediler. Bu da kurumlarda balayacak insanlar için geçerlidir. 3 ay geçti Ramazan Bayramndan 4 gün önce emsal olan öretmen arkadalarmn atamalar gerçekleti. Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüünü aradmda Daha güvenlik soruturmann gelmediini, bir ksmnn geldiini bir ksmnn da o aamada olduunu söylediler. dedi.

Aylar sonras gelen kararlar

Güne, 2 ay sonra 35 kiinin karar yeniden geldi. Milli Eitim Müdürlüüne beni aramadlar benim durumumda olan birkaç öretmen kendileri arayp bilgi verdiini söylediler. Ben de Milli Eitim Müdürlüüne gittim hakkmda olumlu veya olumsuz bir cevap gelmediini sorduumda bana hiçbir gerekçe gösterilmeden hakkmda olumsuz kararn çktn, kararnamemin iptal edildiini söylediler. Ne kadar srar ettimse de kendilerinin hangi gerekçeyle olumsuz olduunu söylemediler. Onlarn Bakanla ait olduunu ve görümem gerektiini söylediler. ifadelerini kulland.

Milli Eitim Bakanlnn kendilerine neden atanmadnda dair yazl bir belge göndermesi gerektiini ifade eden Güne son olarak unlar söyledi: Bakanlk bize yazl olarak ibraz etmesi gerekiyor ve kime ulaacamz bilmiyoruz. Defalarca BMER ve CMERe yaz yazmama ramen herkes kendi üzerinden ii atyor. Tabi salkl olarak bir haber gelmiyor. Benim yasal olarak öretmenliime ve memurluuma engel olabilecek hiçbir suçum yoktur. Hangi gerekçeye dayanarak benim öretmenlik hakkm benden alnyor. Onu da bilmiyorum hem maddi hem manevi olarak bizi rahatsz etti. Öretmenliimizin gelecei garantisiyle, bilerekten kendi çaltm yerden ayrldm. Ne yazk ki büyük bir hüsran ile karlatk. Bu konuda duyarl yetkililerin bu ie el atmasn ve bizim bu maduriyetlerimizin giderilmesini kendilerinde talep ediyorum. ( LKHA)

Ana Sayfaya Git