Atık malzemelerle matematik dersi!

Muş'ta 12 üniversiteden 30 öğrenci, atık malzemelerden tasarladıkları materyallerle köy ve il merkezindeki anaokulu öğrencilerine matematiği sevdirmeyi amaçlıyor.

Haberler 23.07.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mu Alparslan Üniversitesi ve TÜBTAK i birliiyle hayata geçirilen Minikler Matematikle Oynuyor projesi kapsamnda 12 üniversiteden 30 örenci, köy ve merkezdeki anaokulu örencileri için atk malzemelerden oluan eitici matematik materyalleri hazrlyor.

Üniversitelerin Okul Öncesi Öretmenlii Bölümü örencileri, proje kapsamnda Materyal Gelitirme Atölyesinde atk malzemelerden hazrladklar materyallerle çocuklara matematii sevdirmeyi amaçlyor.

Örenciler atölyede materyal hazrlarken, karton, pet ie, kapak, bardak, yumurta kolisi ve strafor gibi atk malzemelerle makarna, nohut, pirinç ve fasulye gibi bakliyatlar da kullanyor.

Mu Alparslan Üniversitesi (MÜ) Okul Öncesi Eitimi Ana Bilim Dal Bakan Abdulhamit Karademir gözetiminde çocuklarn matematik becerilerini gelitirmek ve sevdirmek için yaplan eitici materyaller anaokullarna datlacak.

Proje yürütücüsü Karademir, TÜBTAKa projenin bavurusunu geçen yl yaptklarn, projenin kabul edilmesiyle bu yl uygulamaya baladklarn söyledi.

Amaçlarnn çocuklara matematii sevdirmek ve becerilerini gelitirmek olduunu aktaran Karademir, öyle konutu:

Türkiyenin birçok ilinden 30 öretmen adayn misafir ettik. Hedefimiz proje kapsamnda atk malzemelerden belli eitimlerin sonunda örencilerin diledikleri matematik materyallerini tasarlamak. Üretilen bu materyaller merkez ve köydeki anaokullarna datlacak. Burada amaç, onlara matematii sevdirmek, matematie bak açlarn deitirmek, matematikle oyun oynamalarn salamaktr. çocuklar elenerek örenecek. Öretmen adaylar da nasl materyal yaplr, atk malzemeler nasl kullanlr, nasl deerlendirilir, nasl hesapl bir oyuncak elde edilir bunun yollarn öreniyor.

- Bakliyat da kullanyoruz

Atk karton kutularn marketlerden temin ettiklerini söyleyen Karademir, unlar kaydetti:

Materyallerde yumurta kolileri, çocuklara çok uzak olmamas sebebiyle mutfakta kullandmz nohut, pirinç ve fasulye gibi bakliyat çeitlerini de kullanyoruz. Ayrca pet ie ve kapaklarn da kullanyoruz. kinci defa kullanlabilecek her eyi kullanmay düüyoruz. Materyallerin gelitirilmesinde hazr ürünlerden ziyade daha çok atk malzemeleri tercih ediyoruz. Doaya da biraz sayg duymasn öretiyoruz.

Hazrladklar materyallerin atk malzemelerden olutuunu belirten Karademir, çocuklarn hem elenerek örenmelerini salyoruz hem de tüm duyu organlarn ilevsel hale getiriyoruz. Örencilerimiz becerilerini gelitirmi oluyor. Matematie farkl açlardan bakma ans elde ediyorlar. Bu da onlar için büyük bir kazanç. eklinde konutu.

Karademir, nsan sevmedii bir eyi aktaramaz. Aktaramad zaman da öretmenlik vazifesini yerine getiremez. Bizler öretmen yetitiriyoruz. Onun içinde örencilerimize sevdikleri eyi çocuklara aktarmalarn öretmeye çalyoruz. ifadesini kulland.

- Bizim için çok mutluluk verici

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Okul Öncesi Öretmenlii Bölümü örencisi Pelin Ayabakt da kendini gelitirmek için projeye katldn söyledi.

çocuklar için materyal hazrlamann mutluluk verici olduunu aktaran Ayabakt, Köy çocuklar için eitici materyaller yapyoruz. Bu materyalleri ana snf örencilerine vereceiz. Bizim için çok mutluluk verici. Hem onlara hem de bize katk salayacak. Burada kendimizi gelitiriyoruz. çocuklar bunlarla oynayacaklar ve kendilerini gelitirecekler. diye konutu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Okul Öncesi Öretmenlii örencisi Yazg Akyüz de projeyi sosyal medya araclyla gördüünü, projeye kabul edilmesiyle Mua geldiini belirtti.

Merkez ve köylerdeki okul öncesi çocuklara faydal olabileceini düündüümüz materyaller tasarlama frsat bulduk. Burada olduumdan mutluyum. diyen Akyüz, unlar kaydetti:

Farkl materyaller gördüm. Ksa sürede materyal üretme gibi beceriler elde ettim. Ayrca ilk kez yaptm bir materyal okul öncesi kurumunda kullanlacak, bu da benim için heyecan verici. Ayrca mesleki geliimime katk salad. Yaptmz materyaller genellikle atk malzemelerden oluuyor. Kullandmz malzemelerle geri dönüüme katk salyoruz.

Kastamonu Üniversitesi Okul Öncesi Öretmenlii bölümü örencisi Seval enay da çocuklar için çok güzel materyal hazrladklarn anlatt.

Ana Sayfaya Git