Ayşe öğretmen kitap sevgisidir

Bingöl'ün Adaklı ilçesi Doğankaya köyü ilkokulunda görev yapan öğretmen Ayşe Arabacı, okulda halı ve minderlerle okuma köşesi oluşturup, doğada okuma etkinlikleri düzenleyerek, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyor.

Haberler 02.12.2019 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adakl ilçesine 20 kilometre uzaklkta bulunan Doankaya köyü ilkokulunda geçen yl göreve balayan Bilecikli 28 yandaki Arabac, çocuklara kitap okumay sevdirmek için kollar svad.

Snfn bir köesinde sentetik çim hal ve minderlerle okuma köesi oluturan Arabac, her sabah örencileriyle ilk 20 dakikay kitap okumaya ayrd. Arabac, yapt çalmalarla 1 dakikada 20 kelime okuyan örencilerinin kelime saysn 100e çkardklarn fark etti.

Arabac, okumay elenceli hale getirmek amacyla da doada çocuklarla okuma etkinlikleri düzenlemeye balad. Bazen bir tepenin yamacnda bazen bir derenin kenarnda bazen de bir aacn altnda örencileriyle bir araya gelen Arabac, onlarla birlikte kitap okuyor.

Arabac, 7 yllk öretmen olduunu, Doankaya köyü ilkokulunun ikinci görev yeri olduunu söyledi.

Doankaya ilkokulunda göreve baladnda imkanlarn snrl olduunu gördüünü ifade eden Arabac, Geçen yl 3. ve 4. snflar okutuyordum. Bu örencilerimin okumay hiç sevmediini, okumaktan çok uzak olduklarn fark ettim ve bir ey yapmam gerektiini düündüm. Sonra aklma çim hal geldi, snfn bir köesini doal ortama dönütürmeyi planladm. Baz okullarla görütüm, destek aldm. diye konutu.

Snf ortamnn huzurlu ve rahat olmasn amaçladn ifade eden Arabac, snf toparlayp düzenlediini anlatt.

Aslnda çok ey yapmadm. Ama çocuklar zaten buna aç ve böyle eylere çok hevesli olduklar için bizimle birlikte oldular. Geçen yl 3. ve 4. snf örencilerini mezun ettim. Bu okuma projesinin çok fazla faydasn gördüm. Dakikada 20 kelime okuyarak balayan çocuk, 70-100 kelimeyle mezun oldu. diyen Arabac, çok mutlu olduunu dile getirdi.

- Okuduunu anlamada, iir, hikaye yazmada çok gelitiler

Snfndaki çocuklarla okuma saatinde köyün farkl alanlarna marlar ve arklar eliinde gittiklerini kaydeden Arabac, öyle devam etti:

Okumay sadece snfn içerisine sdrmak istemedim. Okumay farkl yerlere yayp, çocuklarn daha fazla keyif almasn, okumann alkanlk haline dönümesini istedim. çünkü her eyin, matematiin bile okumadan geçtiini bildiimiz için okumaya odaklandk. Kar yad, ama gittik. Dere kenarna montlarmz giydik, elimize kuruyemilerimizi aldk, hikaye kitaplarmz oralarda okuduk. Velilerimizin evlerine gittik orada okumamz yaptk. Köyün farkl alanlarna gittik hem piknik yaptk hem de kitaplarmz okuduk. Okuduunu anlamada, iir, hikaye yazmada çok gelitiler.

Örencilerden Sla Dileyen ise kitap okumay çok sevdiini ve kitap okumann çok elenceli olduunu söyledi.

Ecrin Dileyen de her yerde kitap okumann çok güzel olduunu, kendisine kitap okumay öreten öretmenini de çok sevdiini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git