Azı tembelleştiriyor, fazlası konsantrasyonu bozuyor!

Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan adaylar için geri sayım sürüyor. Yoğun bir dönemden geçen öğrencilerin sınav yaklaştıkça sınavla ilgili kaygıları daartıyor.Kaygının dozunu ayarlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, başarıya ulaşmada kaygının gerekli olduğunu söylüyor. “Kaygısız olmak tembelliğe yol açarken; aşırı kaygı ise konsantrasyonu etkileyebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, ebeveynlerin yüksek beklentilerinin de kaygıyı artırdığına dikkat çekiyor.

Haberler 12.06.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Esma Uygun, yaklaan LGS ve YKS snavlarna hazrlanan adaylarn kayg düzeylerinin yükseldiini kaydetti.

NORMAL SEVYEDE YAANAN KAYGI SALIKLIDIR

Snav zamanlarnda ortaya çkan kaygy, ar sknt ve endieye yol açan psikolojik bir durum olarak tanmlayan Uygun, çou insan snavlardan önce kayg ve korku yaar. Aslnda, normal seviyede yaanan kayg kiiyi korur ve salkl bir duygudur. Kiileri psikolojik ve fizyolojik olarak uyank tutar ve daha iyi i çkarmak için yardmc olur. Ancak kayg ve korkunun ar düzeyde yaanmas, kiinin günlük yaantsn olumsuz etkileyerek performansnn da azalmasna ve bozulmasna neden olur. Kaygy yönetmek için adayn kendisine uygun bir motivasyon bulmas, korkuya dönütürmeden olumlu bir yöne yönlendirmesi, bo vakitlerinde sevdii aktivitelere yönlenmesi ve bir hobi edinmesi gerekir dedi.

SINAV KAYGISI BRçOK SEMPTOMA YOL AçIYOR

Snav kaygsnn adaylarda çeitli seviyelerde fiziksel, bilisel, davransal ve duygusal semptomlara neden olduunu söyleyen Uygun, sözlerine öyle devam etti:

Fiziksel olarak kiide kalp çarpnts, nefes al verite farkllklar, havatadan bamsz terleme veya üütme, odaklanmada güçlük, ba ars, uykuya dalmada güçlük, ar yorgun hissetme, yeme düzeninde deiimler, titreme, azda kuruluk ve bulant gibi sorunlara yol açyor. Bilisel ve davransal olarak ise kii kayg ve korku yaratan durumdan kaçnma davran sergileyebilir. Bu tür kiiler genellikle kendilerini eletirir ve hedefe olan içsel motivasyonlarna zarar verirler. Negatif olarak kiinin kendini eletirmesi bedenini, duygulanmn ve zihninden geçen düünceleri etkiler ve düünce hatalarna yol açar. Örnein snav kaygs yaayan kiinin snavda kontrolümü kaybedeceim ve baarsz olacam veya bu snav çok zor ve kesin yapamayacam gibi negatif düünce hatalar, daha fazla kayglanmasna ve duruma kar kontrolünü kaybetmesine neden olur. Bu negatif düünce kalplar çaresizlik hissine yol açarak motivasyon ve konsantrasyonu etkiler. Ayrca snav kaygs yaayan kiiler istedii performans sergileyemeyince kendisine yönelik kzgnlk, öfke ve çaresizlik duygular içinde duygusal semptomlar da sergileyebilirler.

EBEVEYNLER çÖZÜM ARADIKLARINI HSSETTRMEL

Bu dönemde çok yüksek düzeyde kayg yaayan ebeveynlerin olduunu söyleyen Uygun, Ebeveynlerindeki bu kayglar ve beklentiler, ayrca snavla ilgili çevredeki insanlarn beklentileri çocuklardaki kayg seviyesini artryor. Snav kaygs yaayan çocuklar varsa onlarla konumalar gerekiyor. Onu kayglandran düüncelerin neler olduu, ne olmasndan endielendii, ne tür güçlükler yaad örenilirse faydal bir sonuca varlabilir. Ancak tüm çabalara ramen snav kaygsn çocuun yönetemedii görülüyorsa, karamsar, mutsuz ve sürekli heyecanl olduu, uykularnn kaçt, ders çalma performansnn dütüü gözlemleniyorsa, çözümleme de zorluk yaanyorsa mutlaka bir uzmandan danmanlk alnmal dedi.

PSKOTERAP LE AIRI KAYGILARDAN KURTULMAK MÜMKÜN

Klinik Psikolog Esma Uygun, adaylarn olumsuz sonuçlara neden olan ar snav kaygsndan kurtulabilmeleri için psikoterapi seanslar uyguladklarn söyledi: 6 seanslk psikoterapi öncesi ilk etapta bir kez Moxo Testi uygulanyor. Bu test ile amacmz çocuk ve gençlerin dikkatini ölçmektir. Hafif düzeyde kayg baary getirir ancak yüksek düzeydeki kayg baarszl getirecektir. Seanslarn sonunda ise uzmanlarmz tarafndan uygulanacak testler ile kayg seviyesindeki deiim saptanyor.

Ana Sayfaya Git