Başarılı olmak için, başarıyı açıklayabilmek gerekiyor

Öğretmenlerin, öğrencilerine yapacakları geri bildirimlerde mantık çerçevesini gözetmeleri gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Derya Kavgaoğlu, “Öğrencilerin yeteneğine ve çabasına dikkat çekilmeli. Başarı motivasyonunu yükseltmek ve başarısını kendine açıklamasını sağlayabilmek için rehberlik etmek gerekiyor” dedi.

Haberler 29.10.2019 - 12:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her örencinin baar ya da baarszlnn altnda farkl nedenler olduunu ifade eden Dr. Ör. Üyesi Derya Kavgaolu, Bu, yetenek gibi içsel ve sabit bir neden olabilir. Fakat verilen görevin zorluu, ans veya çaba gibi deiken bir neden de olabilir dedi.

Bu balamda örencilerin derslere bak açsn yorumlayan Kavgaolu, Örnein, örenci matematik dersinden yüksek puan alm ve Matematikte çok iyiyim diyorsa baarsn yeteneine yormaktadr. çok çaltm için baardm diyorsa çabasna atfta bulunmaktadr. Sorular kolayd diyorsa baarsn görevin zorluk-kolaylk derecesiyle; attm tuttu diyorsa ansla açklamaktadr diye konutu.

BAARISIYLA GURUR DUYMASI SALANMALI

Baarnn açklamas için içsel ve kontrol edilebilir faktörlere atfta bulunmann, örencinin baarsyla gurur duymasn salayacan belirten Kavgaolu, Özellikle örencinin baarsn çaba, sabr ve istikrarl çalma gibi nedenlerle açklamas salanrsa örenci ayn sonucu ayn yolla alabileceini düünerek olumlu davrann devam ettirir. Baar çtasn yükseltmek için motive olur, daha çok efor gösterir hatta daha iyisini baarmak üzere risk alr. Baars üzerinde kontrol sahibi olduuna inanr dedi.

GER BLDRMLER ÖNEML

Baarnn ve baarszln, ans veya görev zorluu ile açklanmasnn örencinin agresif olmasna ve vazgeçmesine neden olacana deinen Kavgaolu, Öretmenlerin geri bildirimlerini bu mantk çerçevesinde düzenlemesi önemlidir ifadelerini kulland.

Kavgaolu konumasn öyle sonlandrd:

Örencilere Matematik alannda doal bir yetenein var. Baarl olmak için disiplinli çaltn da aç çaba gösterdiin takdirde çok daha baarl olabilirsin denilmeli. Bu sayede yeteneine ve çabasna dikkat çekmi olunur. Örencilerin olumlu benlik algsn desteklemek, baar motivasyonunu yükseltmek ve baarsn kendine açklamasn salamak için doru cümleleri kurmasna rehberlik etmek; akademik baarlarnn devamn salamak açsndan önemli.

Ana Sayfaya Git