Bakan Selçuk açıkladı; LGS ertelenecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, korona virüsle mücadele günlerinde eğitim-öğretim sezonu, telafi eğitimi, LGS sınavı gibi konularla ilgili gazeteci Nuran Çakmakçı’nın Instagram hesabından yapılan canlı yayına katılarak açıklamalarda bulundu.

Haberler 01.05.2020 - 15:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, Gazeteci Nuran çakmakçnn Instagram hesabndan yaplan canl yaynda, gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu, sorular yantlad. Bakan Selçukun doum gününü kutlayan çakmakç, Selçuka yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgnna kar nasl bir koruma yöntemi izledii sorusunu yöneltti.

Salk Bakanl Bilim Kurulunun 14 kuralna uymaya çaltn ifade eden Selçuk, youn mesaisi nedeniyle uyku düzeni açsndan sorunu olduunu söyledi. Selçuk, günde 20 saate yakn mesai yaptn belirterek Arkadalarmz çalrken, emek verirken, onlar stüdyolarda, sahada meslek liselerinde, bilim sanat merkezlerinde, halk eitim merkezlerinde on binlerce arkadamz aktif olarak çalrken bizim evde kalmamz gerçekten zor. Elimizden gelen titizlii göstererek de gayret ediyoruz. ifadelerini kulland.

YKS ve LGS snavlaryla ilgili durumun ne olaca yönündeki sorusuna Selçuk, Bizim konumuz Milli Eitim olarak LGSdir. YKS, YÖK ile ilgili. Pazartesi akam, bununla ilgili bir açklama olacak. Bu mesele, eskiden olduu gibi Milli Eitim Bakanlnn kendi içinde hemen karar verdii ve bir ekilde tamamland bir süreç deil. 7 Haziran Milli Eitim Bakanl kendi belirledi. Artk bu kararlar, birçok bakanln birlikte istiare ederek baz görü alverilerini yaparak karar vermesi gereken bir ey. Bu durum olaanüstü bir durum. Bilim Kurulu ne diyecek? Salk Bakanlnn elindeki tablo nedir? Dier sektörlerdeki durum nedir? Bütün bunlar ele alarak verilmesi gereken bir karar. Pazartesi günü yaplacak toplantnn sonunda ortaya çkan tabloyla ortaya çkacak. karln verdi.

STADYUMDA SINAV N MAGAZN KISMI

Baz ülkelerin snavlar stadyumda yaptklarnn, Türkiyede de ailelerin snavlarla ilgili endielerinin olduunun hatrlatlmas üzerine Selçuk, öyle devam etti:

Bizim okullarmz açk. Öretmenlerimiz hazr, her türlü imkanmz var ama açmyoruz. Niye açmyoruz? çocuklarmz riske atmak istemediimiz için açmyoruz. Biz LGS snavnda bir riski göze alr myz? Asla almayz. Kendimizi hazr hissettiimizde her bir çocuumuzun bize emanet olduunu, onun salndan bizim sorumlu olduumuzu, hiçbir çocuumuzu riske atmak gibi bir skntnn içinde olmayacamz toplumun bilmesi lazm. Bu yüzden de bir snav nasl yaplr? Stadyum ii, iin biraz magazin ksm. Biz Türkiyede Allaha ükür çok imkana sahibiz. Her bir snfta kaç örencimiz olacak? Aralarndaki mesafe ne olacak? çocuklarmzn kullanmas gereken kalem, silgi, dezenfekte ilemleri ile ilgili malzemeler, öretmenlerin rolleri ne olacak? Veliler nasl bir pozisyon almallar? Okul bahçesindeki durum nasl olacak? ki snav arasndaki boluk nasl deerlendirilecek? çocuklarn yönetimi nasl olacak? Bütün bunlarla ilgili ayrntl senaryolar çaltk. Öretmenlerimizden, il müdürlerimizden, ilçe müdürlerimizden somut olarak simülasyonlar istedik. Filanca ilçeyi pilot olarak alalm. Bu ilçeye kaç örencimizi nasl yerletiriyoruz, ne tür sorunlar çkyor, bunu nasl çözüyoruz? Endie etmesinler. Bununla ilgili Bilim Kurulunun önerilerini dikkate alarak çocuklarmzn sosyal mesafesi ne olmal? Ne ekilde bir yaklam olmal? Bununla ilgili konumalar sürüyor. Problem yok. LGSnin yaplmamas söz konusu deil.

TELAF ETMNDE BÖLGESEL HTYAçLAR DKKATE ALINACAK

Bakan Selçuk, telafi eitimlerinin nasl yaplaca konusunda ise u deerlendirmeyi yapt:

Telafi demek, aslnda okula gidilmeyen, yüz yüze eitim yaplmayan günlerdeki kazanmlarn edinilebilmesi için nasl bir süreç yönetilmeli? Diyelim ki iki aylk bir eksiimiz var. Bu iki ayda hangi snfta, hangi kazanmlar var? Biz televizyonla eitim vastasyla bunun ne kadarn yapabildik? Geriye ne kadar kald? Eksiimiz var m? Bu eksiimiz hangi kazanmlarda daha çok söz konusu? Televizyonla eitim, internet EBA tabanl eitim, yüz yüze eitim... Bunlarn her birini toplayp her birinin bütün tekil edecei bizim okullarn açk olsayd, çocuklarmzn durumu neydi. Akamlar EBA televizyonunun desteinin devam etmesi de söz konusu olabilir. Biz bu televizyonu kapatmay düünmüyoruz. Bu televizyonda birçok içeriimiz devam edecek. Telafiyi canl bir durum olarak görelim.

Bakan Selçuk, çocuklarn ihtiyaçlarna göre bir aratrma yaptklarn ifade ederek öyle konutu:

çocuklarmzn ölçme ve deerlendirme açsndan ihtiyaçlar nedir? Önümüzdeki süreçte de ölçme deerlendirme çalmalar yaplacak. Bu çalmalar sonucunda bizim tablomuz nedir? Buna baktmzda u kadar bir eitime ihtiyaç var diyebileceimiz. Bunun süresi kaç hafta olur? çocuklarmzn ilçe ve il düzeyindeki bölgesel farkllklar da söz konusu olmak kaydyla eksiklerini tamamlaya dönüktür. Her hafta il müdürlerimizle toplant yapyoruz. Öretmenlerimizle destan yazyorlar. l müdürlerimizle unu konuuyoruz. Telafi bölgelere göre deiir. Telafi ihtiyaçlar konusunda çalmalar devam ettiriyoruz. Bölgesel ihtiyaçlar dikkate alnacak.

Okullar açldnda koronavirüse kar nasl bir önlem alnaca konusuna deinen Selçuk, çocuklara test yaplmas, maske kullanm, sosyal mesafe gibi durumlarn hekimlerle birlikte deerlendirilmesi gerektiini vurgulad.

Koronavirüs gibi salgn hastalklarn müfredat içerisinde yer alp almayacana ilikin soruya ise Selçuk, Korona aslnda bir genel tablo dünya açsndan. Biz LGSde örnek sorular yaynlyoruz. Yeni nesil soru yazmak uzmanlk istiyor. Türkiyenin en yüksek bilgi birimine sahip uzmanlar soru hazrlyor. Bu sorular koronayla ilgilidir. Temizlikle, özdenetim, stresle ba etme bu tür durumlarda kendimizi korumann yollaryla ilgili biz bu içerikleri sistemin içerisine yediririz. dedi.

TELAFY 3-5 HAFTALIK MESELE OLARAK GÖRMÜYORUZ

Milli Eitim Bakan Selçuk, snf geçmenin nasl olacana ilikin u bilgileri verdi:

Eitimde önemli olan, çocuklar, öretmenleri skntya sokmak deil. Süreci nasl kolaylatrrz. Biz bu süreçte, sadece kazanmlara dayal bir eksiklikle bak açsna sahip olamayz. Biz insan temelli bir bak açsna sahip olmalyz. Aileyi, anne babay, çocuun ruh saln da düünmeliyiz. Akademik eksiklikler, kazanmlardaki telafi edilmesi gereken hususlar çok ksa sürede telafi edilir. Snfta kaldnz demek kolay. kinci dönem daha iyi çalacaktm. diyebilir çocuklar. çocuklarmzn elinden bu hakk almak istemiyoruz. Snf geçme kolaylayor deil. Buna çocuun ruh sal, toplumun morali açsndan da bakmak lazm. Önemli olan MEBin çalmas ödevini yapmas. Biz gerekeni yapacaz diyerek topluma deklarasyonda bulunuyoruz.

Birinci dönemde devamszlktan kalmayan çocuklarn notunun geçerli saylacan bildiren Selçuk, Bu isterse üniversite snavna girecek lise son snf örencisi için olsun. Sorumluluk snavlarnn yaplmas suretiyle çocuumuzun eksiini giderir, hak kaybn önleriz. Sonra eksikliklere bakarz, neler yapabiliriz diye çalyoruz. Temel eitimde de bu böyle. Veli snf tekrar isterse geliimsel olarak frsat tanmak isterse bu da olabilir. ifadelerini kulland.

Selçuk, Bu bir maraton kousu. Biz yolda telafiyi sadece üç, be haftalk bir mesele olarak görmüyoruz. 2020-2021 ylnn tamamnn hem normal eitim düzenini sürdürmek hem de telafinin tamamlanmas ile ilgili olarak bakyoruz. deerlendirmesini yapt.

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, uzaktan eitim konusunda büyük bir altyap projesine baladklarn belirterek, Bunu, ileride yine bir salgn olur diye yapmyoruz. Dünyadaki paradigmal deiikliin gereksinimi olarak yapyoruz. dedi.

Bakan Selçuk, gazeteci Nuran çakmakçnn Instagram hesabndaki canl yaynda gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu, sorular yantlad. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnn ardndan balayan uzaktan eitim sürecine ilikin deerlendirmelerde bulunan Selçuk, dünyann hiçbir ülkesinde bütün örencilerin dijital eitime alnmasnn mümkün olmadn dile getirdi.

Türkiyenin bu konuda daha önce yapt yatrmlarn avantajn gördüünü bildiren Selçuk, Türkiye, hem Fatih Projesindeki baz yatrmlardan dolay hem de son bir sene içindeki uzaktan eitime yönelik hazrlklardan dolay bir avantaj kazand. Biz hep unu söyledik. Gelecekteki eitimsel paradigma dönüüyor ve biz sadece snfn içerisinde bir eitimle bu çocuklar hayata hazrlayamayz. Dolaysyla bir lise örencisi gerekirse uzaktan eitimle dünyann herhangi bir ülkesinde veya Türkiyeden ald bir dersi, sertifikay saydrabilir ve biz onu ders olarak karne notuna koyabiliriz. Her dersi yüz yüze, snftan almak gerekmiyor. Baz dersleri uzaktan alabilir. diye konutu.

Uzaktan eitimle ilgili büyük bir altyap projesi balattklarn vurgulayan Selçuk, Bunu, ileride yine bir salgn olur diye yapmyoruz. Bunu, dünyadaki paradigmal deiikliin gereksinimi olarak yapyoruz. Bu altyap deiikliini birkaç ay içerisinde toparlamaya çalacaz inallah. Bunun öretmen taraf da güçlenecek. Sadece örenci deil öretmen eitimi de buradan yürüyecek. Velilere yönelik çalmalar da buradan yürüyecek. Birtakm toplantlar artk buralara kaymaya balayacak. dedi.

Bakan Selçuk, uzaktan eitimin, müfredatn bir parças haline geleceini açklad.

MESLEK LSELERNE ÖVGÜ

Selçuk, göreve geldiinden bu yana meslek liseleriyle ilgili büyük çapl deiiklikler yaptklarn bildirdi. Meslek liseleri için daha önce hayata geçirilen uygulamalarn yaanan sürece katk saladn aktaran Selçuk, Biz bu altyapy oluturduumuz için kriz olur olmaz hemen bir hafta içerisinde bu okullar birdenbire hazrladmz altyap ve yaklamla gerçekten destan yazdlar. Ben, bütün öretmenlerime, örencilerime teekkür ediyorum. ifadelerini kulland.

ASLA BR HAK KAYBI SÖZ KONUSU OLMAZ

Daha önce 18 Martta atamalar gerçekletirilen ancak göreve balayamayan öretmenlerle ilgili soru üzerine Selçuk, u anda bu öretmenlerimizin okulu yok, bu öretmenlerimizin örencisi yok, snf yok. Böyle bir durumda bizim öretmenlerimizi fiili olarak, salgn döneminde okula balatma imkanmz yok. Durum o kadar net ki okullar açldnda göreve balayacaklar. Asla bir hak kayb söz konusu olmaz. açklamasn yapt.

PIKTES ÖRETMENLER AçIKLAMASI

Suriyeli çocuklarn Türk Eitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamndaki öretmenler hakknda da deerlendirmede bulunan Selçuk, bu öretmenlerin yaklak 1,5 ay sorun yaadn ifade etti.

PIKTES öretmenlerinin sorununun ksa süre önce çözüldüünü kaydeden Selçuk, Kadrolu öretmenliin bir snav var. Snava kim girer kazanrsa o, öretmenlii alr. diye konutu.

Bakan Selçuk, yaanan salgn sürecinin kriz olarak deil frsat olarak görülmesi gerektiini dile getirdi. Süreç içerisinde öretmenlerin dijital becerilerinin ve topluma katklarnn arttn kaydeden Selçuk, Vefa Sosyal Destek Gruplarnda görev alan öretmenlerin toplum adna büyük bir sorumluluk üstlendiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git