Bakan Selçuk: Sınav baskısı azaltılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınav sürecindeki öğrencilerin, misafir geldiğinde çıkmayan, düğün ve cenazeye gitmeyen, bayrama katılmayan, kendi değer sistemini yaşamı içerisinde bulamayan çocuklar olarak yetiştiğini söyledi. Bakan Selçuk, "Sınavın baskısını azaltacak bir takım çözüm önerilerine ihtiyaç var. Aslında neler olduğu belli sadece zaman ihtiyaç var. Bu zamanı kendimize tanıdığımızda göreceksiniz, kısa sürede önemli mesafeler alınacak" dedi.

Haberler 30.01.2020 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Özel Okullar Dernei tarafndan bu yl 19uncusu düzenlenen Eitimde Yeni Akmlar temal Geleneksel Eitim Sempozyumu, Antalyann Serik lçesindeki Belek Kaya Palazzo Hotelde balad. Yapay zeka, farkllatrlm eitim ve finansal sürdürülebilirlik konularnn ele alnd sempozyumun açl, Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan Nurullah Dal ve Türkiye genelinden özel okul temsilcileri ile öretmenlerinin katlmyla yapld.

Özel okullarn 12 bini aan okul, 1 milyon 392 bin örenci, 211 bin personeli bulunan koskoca bir camia olduunu belirten Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Bu platformda gelenein ve yeniliin birarada olduunu görmek beni mutlu ediyor. çünkü gelenek aslnda yeniliin çekirdeidir. Dolaysyla gelenek ve yenilik birbiriyle tezat deil, birbirini besleyen kavramlardr. Bizim 18 milyon örencimiz var diye konuuyoruz ama 18 milyon ayr vizyonumuz var dedi.

çOCUKLARI 2040A HAZIRLIYORUZ

çocuklar arasndaki farkllklar standardize etmeye çalmak gibi bir niyetleri olmadn belirten Bakan Selçuk, çok daha az ders saatiyle, daha fazla derinleebilen çocuklarla, kendi becerileri dorultusunda imkan bulabilen örenciler elbette 2040a doru çok daha salkl bir dünyayla kar karya gelebilecekler. çocuklarmz 2040 ylnda i hayatna atlacaklar, bu sra okul öncesi ve ilkokuldalar. O gün geldiinde bize bir soru yöneltecekler ve siz bizi neye hazrladnz diyecekler. Verebilecek yantlarmzn iyi olmasnda fayda var diye konutu.

MESLEK OKULLARINDA DURUM

Yapay zekann 2020de üzerinde durduklar konularn banda olduunu belirten Bakan Selçuk, meslek okullaryla ilgili çalmalarn youn olduunu söyledi. Meclisin bir çok kanuni düzenlemeye imza attn kaydeden Selçuk, Bu gelime kapsamnda baz aksaklklar giderme imkanmz oldu. Burada da paradigmal bir dönüümden bahsediyoruz. Almanyada meslek okullarnn yüzde 80den fazlas özel sektörün kurduu okullardr, bizde ise yüzde 5in altnda. Bu açdan meslek merkezlerinin özel sektör tarafndan da kurulabilmesiyle ilgili olarak meclisimiz bir yasa çkard. Ve bunun ötesinde baz yönetmelik deiiklikleri, örnein döner sermayeden kesintinin yüzde 15lerden yüzde 1e indirilmesi gibi. Türkiyenin çok ileri olduu savunma sanayi teknolojilerinde savunma teknisyeni yetitirmek için Aselsann içine okul açmak gibi, TÜnün, birçok otelin, fabrikalarn içine okul açmak gibi birçok faaliyeti tümüyle balatm bulunuyoruz. Bunlarn saysn artrma ihtiyacmz var. Bunlarn hepsi i garantili ve sat garantili okular diye konutu.

SINAV BASKISI AZALTILACAK

Eitimi bütünsel olarak ele almaya çalrken çocuklarn kendi deerlerine sahip çkarak yol almasn istedikleri kaydeden Bakan Ziya Selçuk, unlar kaydetti:

Snava hazrlayan sistem insan yetitiren bir sistemden elbette ki farkllk tayor. Snava yetitirme çerçevesinde yaanlan süreçlerin ve yaantlarn çocuklarmzn bir ekilde misafir geldiinde çkmayan, düün olduunda gitmeyen, bayrama katlmayan, cenaze törenlerine gitmeyen, kendi deer sistemini yaam içerisinde bulamayan çocuklar olarak yetitiinin farkndayz. Bunun önüne geçmek içinde Türkiyenin eitim sistemini insan yetitirme odakl ele alnmas zaruriyeti var. Bu bizim çocuklarmzn deer sistemini de öldürüyor. Snavla ilgili çalmalar ne kadar tek odakl hale dönerse aslnda çocuklarn deer sistemi de o kadar zarar görmü hale geliyor. Sonra da müfredat oluturuyoruz çocuklara deer eitimi vermek için. Hayatn içinde vermek, hal üzerinden deil yaamn kendi dorultunda eitim verme ihtiyacmz var. Bunun içinde snavn basksn azaltacak bir takm çözüm önerilerine ihtiyaç var. Aslnda neler olduu belli sadece zaman ihtiyaç var. Bu zaman kendimize tandmzda göreceksiniz, ksa sürede önemli mesafeler alnacak. Bilinçli bir ekilde kalite yönelimli olarak bir altyap çalmasn sürdürüyoruz.

DEPREM çOCUKLARINA DESTEK

Elaz ve Malatyada depremi yaayan çocuklarla ilgili de konuan Bakan Selçuk, bu konuda unlar söyledi:

O ortamdaki çocuklar, yetikinler neler yaadlar, hangi korkudalar, nelere ihtiyaçlar var. Birebir o çocuklarla vakit geçirip oyun oynadm. O oyunu oynarken onlar rehabilite etmeye çalrken, onlar m rehabilite oluyor, ben mi oluyorum hissiyatnn içinde, çok büyük desteklere ihtiyaçlar var. Bu destekler finansal ya da fiziksel olmaktan ziyade psikososyal destee ihtiyaçlar var. Bu ihtiyaçlar karlamak için her türlü ekibi kurduk. Orada sürekli çalmalarmz sürdürüyoruz. Bölgedeki incelemelerimiz tek tek okul okul, snf snf devam ediyor. Her okula özel rapor çkyor, nerede ne yapacamz konusunda kanta dayal çalyoruz. Bir program hazrladk. Bu çalmalarmz sadece Elazda deprem oldu diye deil. Bir yldr depreme hazrlk konusunda 100 binlerce öretmen, milyonlarca örenci ve Japon uzmanlarn çalmalaryla hazrlmz güçlendirmek için çalyoruz. Haftalardr younlaan çalmalar deprem nedeniyle tekrar daha büyük trmana geçti. Bu konularn tamam çocuklarmz daha iyi olsun, Türkiye daha iyi olsun diyedir.

ÖZEL OKULCULUA STANDART ART

Geleneksel sempozyumda bu yl 1400 katlmc olduunu belirten Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan Nurullah Dal, 24ü Türkiyeden, 4ü yabanc toplam 29 akademisyenin Eitimde Yeni Akmlar temasna ilikin görülerini paylat 10 konferans, bir panel ve 14 çaltay yaplacan kaydetti. Dünyann hzla ilerlediini söyleyen Dal, Bu ylki sempozyumda yapay zeka konusunu özellikle gündeme tamak istedik. çünkü bamz nereye çevirsek, hangi sosyal medya paylamn görsek yapay zeka hepsinde var dedi.

Son birkaç ayn özel okullarn finansal yönetimlerinin gelitirilmesi ve sürdürülebilirlii konusunda da hzl geçtiini söyleyen Dal, ükürler olsun güzel sonuçlanan bir süreç yaadk. Burada sayn bakanmzn konuyu ve öretmenlerimizi önceleyen tutumu takdire ve tebrike ayandr. Özel okullarn sürdürülebilir finans adna çeitli çalmalar devam etmektedir. Bizim duruumuz açk ve nettir. Özel okulculua olan güvenin sarslmamas için önlemlerin alnmas ve bir takm standartlarn getirilmesi arttr. Sürdürülebilir finans konusunun da ele alnacak olmas son derece zamanl ve isabetlidir diye konutu.

Açl töreninde Bakan Ziya Selçuk ve Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan Nurullah Dal tarafndan, eitim camiasnda 50inci yln dolduran Rüstem Eyüpoluna seramik vazo hediye edildi.

5580 SAYILI KANUN TBMMYE GELYOR

Türkiye Özel Okullar Derneinin sempozyum açl töreni sonrasnda basn toplants düzenleyen Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, 5580 sayl özel okullarla ilgili kanun çalmasnda teknik düzeltmeler yapldn, bittikten sonra TBMMye geleceini söyledi. Bakan Selçuk, Burada önemli olan özel okullamann önündeki problemlerin kalkmas ve sistemin uluslararas bir standard korumas ve salkl bir geliim süreci yaamas amacn tayor. Halkn özel okullara olan güveni, öretmenlerimizin bir takm haklarnn dikkate alnmas gibi birçok konuda içerik sözkonusu. Bunlar tam netletiinde paylayacaz dedi.

ÖZEL OKULLARA TEMNAT

Yasada özel okul kuracaklarla ilgili teminatn tam olarak netlememekle birlikte söz edildiini belirten Bakan Selçuk, Eitimdeki finansmann eitimde kullanlmasyla ilgili hususlardan söz ettik. Özel okullarmzdaki öretmenlerimizin haklarndan söz ettik. Bütün bunlar aslnda bizim ilkesel olarak üzerinde durduumuz konular. Pratik olarak da hayata geçirmek istediimiz konular. Ama hukuksal altyaps, yasadaki mevcut durum ne ekilde dönüülecek, farkl senaryolarla bunu ortaya koyduk. Bu senaryolar ihtiyaçlar dorultusunda Meclisimizin önüne gelecek. u anda teknik çalmalar bitmek üzere ve çok ksa zamanda bu konuda bir talebimiz olacak diye konutu.

OKULLAR ARASI FARK AZALTILACAK

Snav basksnn azaltlmasna yönelik çalmalar kapsamnda okullar aras ve okular içi farkllklarnn azaltlmas olduundan da bahseden Bakan Selçuk, unlar söyledi:

Bu farklar insan kayna açsndan, finansal imkanlar çerçevesinde, okullarn fiziksel altyapsyla ilgili, spor, sanat, laboratuvar gibi hususlar açsndan farkllklar olabilir. Ki bu farkllklar belli ölçülerde var ve her bir okulumuzu corafi bilgi sistemi dahilinde snf snf, bahçeleri, imar planlar, bütün imkanlar, internet, laboratuvar altyaplar gibi okullarmz artk dijital olarak izleme imkanmz var. Bu imkan bize okullar aras ve okullar içi farkn ne olduunu da gösteriyor. Bizim hedefimiz bu fark azaltarak, insanlarn sadece belli okullara deil, dier okullarn da imkanlarnn genilediini görerek o okullara da rabet etmesine altyap kurmak.

Ana Sayfaya Git