Bakanlıktan edebiyatçılara "ilk eser" desteği

Kültür ve Turizm Bakanlığı, genç edebiyatçıların teşvik edilmesi amacıyla yazarların ilk eserlerine destek sağlayacak.

Haberler 27.08.2017 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlkça hazrlanan Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakknda Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland. Yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesine, yaymlanmasna, yeni yazarlarn desteklenmesine yönelik Bakanlkça salanacak maddi destei ve bu destekten yararlanmaya ilikin usul ve esaslar belirleyen yeni yönetmelie daha önceki yönetmelikte yer almayan, Destek bavurusunda bulunan ve destee esas olan eseri yaymlayacak olan kurum veya kii olarak tanmlanan yaymc ifadesi de eklendi.

Yeni yönetmelikle destek bavurular yazarlarca deil yaynevleri üzerinden gerçekletirilecek.

ESER BASILDIKTAN SONRA DESTEK VERLECEK

Yönetmelie göre, Türk liras cinsinden salanacak destekler için ayrlacak kaynaklar, bütçe imkanlar ve serbest brakma oranlar çerçevesinde, o yln bütçesinde bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karlanacak.

Yayn destei tutar, destek konusu eserin basm maliyeti ve nitelii dikkate alnarak, 276.000 gösterge rakamnn memur aylk katsays ile çarpmndan elde edilecek miktar geçmemek üzere Edebi Eserleri Destekleme ve Deerlendirme Kurulu tarafndan belirlenecek.

Salanacak destek, desteklenmesine karar verilen eserlerin yaymc tarafndan bütün yükümlülükler yerine getirildikten ve eserin basm, teslim süreçleri tamamlandktan sonra imzalanacak sözlemeye dayanlarak ilgili sayman araclyla ödenecek.

GENç EDEBYATçILARA DESTEK

Yeni yönetmelikle Bakanlk, yazarlarn ilk eserlerine destek salayacak. Genç, yeni edebiyatçlarn daha fazla desteklenmesinin önünü açacak bu düzenleme daha önceki yönetmelikte yer almyordu.

Yönetmelie göre, destek bavurusunda bulunacak yaynclarn Telif Haklar ve Lisanslama Meslek Birlii veya Türkiye Basm Yayn Meslek Birlii üyesi olmas ve eserin dilinin de Türkçe olmas gerekiyor.

Destek bavurularnda ayrca üretilecek eserin edebiyat üretimini artrmas, edebiyata yeni boyutlar kazandrmas, özgünlük tamas, yurt içinde veya yurt dnda daha önce hiçbir ekilde baslmam, yaymlanmam olmas ile bavuru öncesinde veya proje uygulama süresince herhangi bir fondan destek almam olmas art aranacak.

YILDA K KEZ BAVURU YAPILABLECEK

Edebiyat eserleri ile ilgili bavurular daha önce ylda bir kez alnrken yönetmelikte yaplan düzenlemeyle ylda iki defaya çkarld.

Buna göre, yaymclar her yl ubat ve austos aylarnda bavurularn gerçekletirebilecek. Bavurular, eserin bütün hazrlk aamalarndan geçmi, baskya hazr bir çkts ile yaplacak.

EDEB ESERLER DESTEKLEME VE DEERLENDRME KURULU

Destek bavurularn deerlendirmek, desteklenecek projeleri ve destek miktarlarn salamak gibi faaliyetleri yürütmek üzere oluturulan Edebi Eserleri Destekleme ve Deerlendirme Kurulu, Kütüphaneler ve Yaymlar Genel Müdürünün bakanlnda içerisinde yazarlk ve yaymclk alannda tecrübe ve birikim sahibi kiilerin de bulunduu 7 üyeden oluacak.

Kurul üyeleri, görev süreleri boyunca öngörülen desteklerden faydalanmak üzere hiçbir ekilde bavuruda bulunamayacak.

Kurul kararlar ise karar tarihini izleyen 15 gün içerisinde Bakanln resmi internet sitesinde ilan edilecek.

YAYIMCILAR DESTEN YÜZDE 35N YAZARA ÖDEYECEK

Destek salanan yaymclar destei amacna uygun kullanmak, destek için bavurduu eserin konu ve içeriinde herhangi bir deiiklik yapmamak, eseri hiçbir artla ksmen veya tamamen bakalarna devretmemek gibi sorumluluklar tayacak.

Yaymclar, bavuru yaplacak dönem içinde en fazla üç eser için müracaat edebilecekken, salanan destein yüzde 35ini yazara ödeyecek. Yazarn sözleme hükümlerine göre elde edecei dier gelirler bu tutarn dnda tutulacak.

Yayn destei salanan yaymc, birinci fkrada belirtilen yükümlülüklere ek olarak eseri, destee ilikin Kurul kararlarnn ilanndan itibaren 2 ay içinde; en az bin adet basmak, kitaplarn üzerinde bulundurulmas zorunlu bandrollere ilikin beyannamenin bir nüshasn teslim etmek ve yaymlanm eserin bandrollü 150 nüshasn destek sözlemesinde belirtilen tarihte Bakanla teslim etmekle yükümlü olacak.

YÜKÜMLÜLÜKLER YERNE GETRMEYENN SÖZLEMES SONA ERECEK

Destek salanan yaymcnn yönetmelik veya destek sözlemesinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde sözleme ayr bir ihtara veya ileme gerek kalmakszn sona erecek.

Sözlemeye aykrln ödemenin yaplmasndan sonra tespit edilmesi halinde ise sözlemenin sona erdiinin yaymcya bildirilmesinden itibaren 30 gün içerisinde, Bakanlk tarafndan yaplan toplam ödeme, yasal faizleri ile birlikte yaymc tarafndan iade edilecek.

Kurulca desteklenmesine karar verilmesine ramen, yükümlülüklerini yerine getirmeyen yaymcya yeni destek verilmeyecek.

Bugün itibaryla yürürlüe giren yönetmelikle birlikte 2013te yaymlanan Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakknda Yönetmelik de yürürlükten kaldrld.

Ana Sayfaya Git