Başarının Sırları!

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı’na (YKS) bugün başlanıyor, Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, öğrencilere nasıl başarılı olabileceklerine ilişkin tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin düzenli çalışma ve tekrarlarının yanı sıra sınav esnasında bu bilgileri kullanabilme becerilerinin önemli olduğunu belirten Karahancı, bunların haricinde TYT (Temel Yeterlilik Testi) Sınavı'nda öğrencilerin genel sınav puanının hesaplanabilmesi için Türkçe ya da Matematik testlerinin en az birinden 0,5 net yapması gerektiğini hatırlattı.

Haberler 30.06.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örencilerin snavda mutlaka bütün sorulara göz gezdirmeleri gerektiini söyleyen stanbul Geliim Üniversitesinden Rehberlik Uzman Karahanc, Snavlarda her soru alannn ve sorunun kendine göre bir çözülme teknii vardr dedi ve sorularn çözülme tekniklerini anlatt.

OLUMLAMA TEKNN KULLANIN

Kendini gerçekletiren pozitif düüncenin var olduunu dile getiren Karahanc, Kendinize güvenip bu snavdan baar ile çkacanza inann. çünkü pozitif düünce bilimsel olarak bireyin alglarn, anlamalarn ve anlamlandrmalarn olumlu yönde etkileyen bir düünce nedenidir. Bu nedenle mutlaka örencilerin snavdan önce ve hatta snav süresince bu snav baarl bir ekilde sonuçlandracana inanmas gerekmektedir dedi.

BÜTÜN TESTLER ÖNEMLDR, HçBR TEST DILAMAYIN

Bütün testlerin önemli ve puan hesaplamas için çözülmesi gerektiini vurgulayan Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, ÖSYM yapt bütün snavlarda 5 kategori belirler; ar seçici, zor, orta zorluk, kolay ve çok kolay eklindedir. Bu sorulardan yüzde 70i düzenli ve sistematik çalm herkes tarafndan kaygl ve stresli deilse ayrca test çözme teknikleri konusunda da kendini gelitirmi ise bütün örenciler tarafndan kolaylkla çözülebilir. Ancak geriye kalan yüzde 30luk ksm bu maratonda en hzl koan örencileri belirlemek için hazrlanm sorulardr. Bu nedenle her alanda mutlaka herkesin çözebilecei sorular vardr bu sebepten dolay örencilerin bütün sorulara en azndan göz gezdirmesi kolay sorular ya da bildii sorular cevaplamasn kolaylatracaktr diye konutu.

TURLAMA TEKNN KULLANIN

Snavda cevaplanacak tüm testlerde, birinci turda, cevab kolayca bulunabilecek sorularn öncelikle çözülerek zaman alc ve zor sorularn ikinci tura braklmasna turlama teknii denildiini ifade eden Karahanc, Turlama stratejisini bilen ve uygulayan örenci, birinci turda, her testte var olan kolay ve normal sorular çözerek sorularn yüzde 70ini yapabilme ansna sahiptir. Turlama tekniinde bir baka zaman kazanma süreci için sonradan dönüp bakmak istediiniz sorularn yanna büyükçe soru iareti yapmanz soruyu dönüp aramanz kolaylatracaktr. Bunun için adaylarn zaman iyi kullanabilme ve kapasite orannda, en yüksek puana ulama için turlama tekniinde uzmanlamas büyük önem tamaktadr dedi.

ÖRENC ZAMANLAMA VE VERM AçISINDAN UYGUN STRATEJ OLUTURMALI

Pelin Karahanc, testlerin çözüm srasnn örenciden örenciye farkllk gösterdiine ve önemli olann örenci için zamanlama ve verim açsndan en uygun stratejiyi uygulamas olduunu söyledi. Karahanc, Burada genel yaklam, örencinin en baarl olduu testten balamasdr. çünkü snavn ilk dakikalarnda kayg yüksek olur; kaygnn yüksek olmas kiinin konsantrasyonunu da etkiler bu nedenle ilk olarak sevdii ve en yetenekli olduu alandan balamas snavdaki zaman ve kriz yönetimi açsndan daha salkl sonuç salayacaktr diye konutu.

SORULARIN KÖKLERN çOK Y OKUYUN

Sorular cevaplarken soru kökleri dikkatli okunmas gerektiine deinen Karahanc, Snavda baz soru kökleri hangisi deildir, olamaz, ulalamaz gibi olumsuz olarak verilmektedir. Olumlu soru köklerine alkn olan örenci, bu tip sorular yanl cevaplandrabilir. Bu nedenle acele etmeden, soruda ne istendii iyi bilinmelidir ifadelerini kulland.

SORULARLA NATLAMAYIN, SIRALI SORU çÖZÜMÜNDEN VAZGEçN

Snavda zamann yetmemesinin en önemli nedeni, sral çözüm yapma alkanldr diyen Rehberlik Uzman, Sral çözüm alkanl, örencinin yeterince güçlü olmasa dahi, sorularda zor ve kolay ayrm yapmadan ve bir soru bana düen puan deerinin ayn olduuna dikkat etmeden sorular srayla çözmesidir. Adaylar, zor ve uratrc sorulara taklp gereinden fazla zaman kaybetmemelidirler. Öncelii çözebileceimiz sorulara verip çözemediklerimizi turlama süreci için ikinci aamaya brakabilmeliyiz dedi.

YAPABLECENZ SORULARI BO BIRAKMAYIN

Bir soru balangçta çok kark görünse bile, o sorunun hemen geçilmemesi gerektiini dile getiren Karahanc, Snavdaki sorularn güçlük derecelerini belirleyen uzun veya karmak görünmeleri deil içerikleridir. Bu tür sorulara yanl yapma düüncesiyle okumamak veya yarda brakmak test teknii açsndan son derece hatal bir tutumdur. Ancak belirli bir ilem yapld halde soru çözülemiyorsa braklmal kalan zamanda tekrar o soruyla younlamaldr. Bu soru çok kolay düüncesi ile kalem oynatmadnz çok kolay sorular yanl yapabilme riskine kar en kolay sorularda bile ilem yapmaktan çekinmeyin diye konutu.

çZMEKTEN VAZGEçN

Örencileri özellikle Türkçe ve Sosyal Bilimler alanlarndaki sorularda bütün cümlelerin altn çizmemeleri gerektii konusunda da uyaran Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Sorularn altn çizmek hem çizim sürecinde zaman kaybettirir ve okumay güçletirir hem de ses sizin ve çevrenizde snava girmi olan kiilerin dikkatini databilir. Sorularda önemli yerin altn çizmeniz dikkatinizi younlatrmanz açsndan daha salkl olacaktr dedi.

Karahan, örencilere u hatrlatmalarda bulundu:

ki k birbirine benziyorsa muhtemelen cevap ikisi de deildir. Eer iki k birbirinin ztt ise muhtemelen cevap ikisinden biridir. Doru cevab bulamyorsanz yanllar eleyerek doruya ulamaya çalabilirsiniz. Cevaplarn zincir oluturmas sizi endielendirmesin, arka arkaya 3 tane B ya da A kk çkabilir. Uzun soru zor sorudur önyargsndan kurtulun ve bütün klar mutlaka okuyun. Eer klarn içerisinde hepsi her zaman hiçbiri gibi cevaplar varsa bunlar genellikle yanltr. Paragraf sorularnda öncelikle mutlaka soruyu okuyun ve metnin içerisinde ne aradnz bilirseniz zamandan tasarruf etmi olursunuz. Snava gireceiniz okula mümkün olduunca erken gidin. Özellikle büyükehirlerdeki trafii de göz önünde bulundurursak ve saat 10.00dan sonra snav binalarna alnmayacan düünürsek erkenden yola çkmak salkl olabilir. Sabah mutlaka kahvaltnz yapn ve heyecannz olaca için mutlaka kahvaltda bir iki küçük kak reçel ya da çikolata yiyin. Yannzda etiketi çkarlm su, snav giri belgeniz ve nüfus cüzdannz mutlaka bulundurun, bunun dnda saat, cep telefonu, metal taklar, bozuk paralar gibi bütün materyaller güvenlikler tarafndan alnmaktadr.

Ana Sayfaya Git