Başarının Sırrı Derinlik Algısı

TÜRKİYE’nin önde gelen beyin gelişimi araştırmacılarından Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Madi, Anadolu'da çok kıt olanaklarda yetişen çocukların içinde bulundukları doğal ortam sayesinde 5 duyu organının dışında varlığı kabul edilen 'Derinlik algısı duygusu' sayesinde çok daha iyi koşullarda yetişen yaşıtlarından başarılı olabildiğini söyledi.

Haberler 20.11.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRKYEnin önde gelen beyin geliimi aratrmaclarndan Nöroloji Uzman Dr. Bülent Madi, Türkiyede üstün zekal çocuk saysnn az olmadn, dünyann çeitli yerlerinde ödüller kazandklarn anlatt. Dr. Madi, Anadolunun krsal kesiminden çok sayda zeki ve baarl çocuklar çktn hatrlatarak, öyle dedi:

Anadoludan çkan çocuklar çok zeki. Bunlar doa ile iç içe yetien çocuklar. Anadoluda yetimi birçok insann edebiyatta, teknolojide ödüller kazanm olmalar en zeki insanlar arasnda yetime nedenlerinin banda bence doada olmalar. Bunlar büyük ehirlere aldmz zaman ayn zamanda hareket, üç boyutlu görme yeteneini hayal kurma becerisini kokuyu, tad alglamay giderek kaybediyorlar. Bizim 5 duyu dnda baka duyularmz var. Örnein: Derinlik algs duygusu. Bunlarn doada çok gelitiine dair kesin kantlar var.

çOCUK ETM METOTLARI

Dr. Bülent Madi, Türkiyede yurt dndaki çocuklara yönelik eitim programlarn büyük bölümünün Anadolunun birçok yöresinde yüzyllardan bu yana kullanldn söyledi. Dr. Madi, 1950ye kadar gelimi olan bu ülkelerde eitim yöntemlerinin kayt altna alndn, deneyler yapldktan daha sonra o metotlarn Türkiye ile birlikte birçok ülkeye satldn anlatrken, unlar söyledi:

Kendi kültürümüze sahip çkmamz gerekiyor. Dünyann birçok yerinde çocuk eitimi program veya metotlar var. Aslnda çocuk eitimi onlardan çok daha önce bizim Anadoluda balam bir eitim ama bunlarn biraz ölçülebilir, yaynlanabilir hale getirilmedii için bu program veya metotlar yurt dndan almak zorunda kalyoruz. Eitim aslnda çok basit bir ey. Eitim anne karnnda balyor. Annenin yedii yiyecekler, içtii eyler, stres veya mutlu olmas ile çkard ses tonu ile çocuk anne karnnda hem kandan alm olduu maddelerle hem de dardan alm olduu sesin titreimi ile geliiyor. Sesin titreimi önemli. Bizim en büyük organmz cilt, ikincisi göz. çocuklar doduktan sonra gözdeki tebessüm ifade çok önemli çocuk kaygl bir yüz ifadesi ile kar karya ise vücudunda salglayaca hormonlar yllar sonraki bir takm kötü hormonlarn salglanmasna yol açacaktr. çocuktaki geliim, aa yukar 3-4 yalarnda neredeyse potansiyel olarak belli oluyor. Yani 3-4 yana gelmi çocukta biz eitimin nasl verileceini bilirsek o artk hz alyor. Bir nevi iyi gelitirilmi bir araba motoru gibi düünün. Sonra da bunun içerisine müzik giriyor. Müzik oyun hareketleri ile ilgili birtakm eitim programlar vermemiz gerekiyor. Bu hem okuldaki baars hem de yetikinlik sürecinde insanlarla sosyal ilikisi için önemlidir. çocuklara düz monoton bir ark yerine tonlu, melodili bir ark öretecek olursanz o çocua bir tebessümle çok fazla engelli, yasak, yapma tarznda yaklamazsanz mutluluk ile ilgili hormonlar salglanr. çocuklar teknoloji bamllndan uzak tutmak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git