Bebeklikteki iletişim ortaokul çağındaki başarıyı artırıyor

Bebeklerle konuşmanın ya da onlara kitap okumanın, yıllar sonra bile zeka ve düşünme becerilerini artırmaya yardımcı olduğu tespit edildi.

Haberler 14.09.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bebeklerle konumann ya da onlara kitap okumann, yllar sonra bile zeka ve düünme becerilerini artrmaya yardmc olduu tespit edildi.

WebMDnin haberine göre, sonuçlar Pediatrics dergisinde yaymlanan çalma, bebeklik çanda kendisiyle konuulan çocuklarn ortaokuldaki IQ, dil ve düünme becerilerini ölçen testlerde daha baarl olduunu ortaya koydu.

çalmann bayazar Jill Gilkerson, ileriye yönelik olumlu sonuç almada önemli olann çocuun gerçek kelimeler kullanp kullanmamas deil, kendisine cevap verme ans verilmi olmas olduunun altn çizdi.

Gilkerson, Ebeveynler, çok küçük yataki çocuklarla etkileimin öneminin farknda olmal. dedi.

Yllar süren çalmalarn erken yata dille etkileim içinde olma ve geliimsel sonuçlar arasnda balant kurduuna iaret eden Gilkerson, çou aratrmann küçük çocuklara odaklandn söyledi.

Erken dönem etkileimli konumann ortaokuldaki çocuklar üzerinde bir etkisi olup olmadn görmek isteyen Gilkerson ve ekibi, ilk aamas 2006da balayan çalmada Denver bölgesinden 2 ila 36 aylk çocuklar olan yaklak 150 aileyi izlemeye balad.

Dil analiz yazlmn kullanan Gilkerson ekibi, gün boyunca yetikinlerin kelimelerini, çocuk seslerini ve konuma srasndaki etkileimlerini yakalamay baard.

Yazlm 6 ay boyunca ayda bir kez 12 saatlik etkinlik kaydetti.

Aratrmaclar, çalmaya katlan çocuklarn dil ve düünme becerilerini 9 ila 14 yalarna geldiinde test etti. 18 ila 24 aylkken yaplan karlkl konumalarn, çocuklarn IQ, dil becerileri ve düünme becerilerindeki farkllklarn yüzde 14ü ila yüzde 27sini oluturduu kaydedildi.

Gilkerson ayrca 18-24 aylk dönemin, ufak çocuklarn geliimde ve uzun vadeli sonuç almada büyük önem tadn vurgulayarak, Pek çok belirli geliimsel deiiklikler bu dönemde ortaya çkyor. çok fazla kelime öreniyorlar ve cümle kurmak için bu kelimeleri bir araya getiriyorlar. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git