Becerikli nesiller!

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "Ustalar Kursiyerlerle Buluşuyor Projesi" kapsamında, Diyarbakır'da her ay düzenlenen eğitim çalışmasıyla çeşitli mesleklerden ustalar, tecrübelerini gençlerle paylaşıyor.

Haberler 30.09.2019 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda düzenlenen eitim çalmasyla ustalar, bilgi ve becerilerini gelecek nesillere aktaryor.

Milli Eitim Bakanl (MEB) Hayat Boyu Örenme Genel Müdürlüünce hayata geçirilen, Ustalar Kursiyerlerle Buluuyor Projesi kapsamnda, Diyarbakrda her ay düzenlenen eitim çalmasyla çeitli mesleklerden ustalar, tecrübelerini gençlere aktaryor.

Proje dorultusunda Yeniehir lçe Milli Eitim Müdürlüü koordinatörlüünde, Yeniehir Halk Eitim Merkezi ile Diyarbakr Olgunlama Enstitüsü kursiyerlerine yönelik farkndalk oluturulmas, bilgi ve becerilerinin gelitirilmesi için ustalar tarafndan hasr ileme, dokuma ve yün keçe dokuma eitimleri verildi.

Önümüzdeki aylarda da açlk, bakr ve seramik konusunda ustalar, kursiyerlerle buluacak.

- Kursiyerler görerek, yaayarak daha güzel öreniyor

l Milli Eitim Müdür Yardmcs irin Eronat, MEB Hayat Boyu Örenme Genel Müdürlüünce hayata geçirilen proje kapsamnda her ay çeitli meslek dallarndan ustalar, kursiyerlerle bir araya getirdiklerini söyledi.

Daha önce hasr ileme ve dokuma alannda ustalarn bilgilerini aktardn, bu ay da yün keçe dokuma konusunda kursiyerlere eitim verildiini ifade eden eden Eronat, Kursiyerler görerek, yaayarak daha güzel öreniyor. Yl boyunca etkinliimiz devam edecek. Unutulmaya yüz tutmu sanatlarn gelecek nesillere aktarlmas, öretilmesi ve yaatlmas amaçlanyor. dedi.

Eronat, bu çalmalar sayesinde kursiyerlerin meslek edinmesinin salandn dile getirerek, kursiyerlerin ilgisi ve yetenekleri dorultusunda yeni istihdam alanlarnn oluturulduunu aktard.

- Unutulmaya yüz tutan meslekleri gündeme getirmek istiyoruz

Yün keçe dokuma ustas Mine çelikkol, Olgunlama Enstitüsünde, el sanatlar bölümünde usta öretici olarak çaltn, kursiyerlere yün keçe çalmasyla ilgili bilgi aktardn söyledi.

Bu çalmada koyun ve deve tüyünden elde edilen yünleri farkl tekniklerle kuma haline getirdiklerini ifade eden çelikkol, Kumalar süsleme, aksesuar, çanta ve seccadelerde kullanyoruz. Günümüzde çok yaygn deil. Amacmz eskiyi yaatmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak. Unutulmaya yüz tutan meslekleri gündeme getirmek istiyoruz. Bu meslekleri kursiyerlere tantyoruz. diye konutu.

- Ustalardan daha fazla bilgi edinmek için katldm

Kursiyerlerden Mekiye Büyükhan, yaklak 9 yl önce Halk Eitim Merkezi kurslarna katlmaya baladn, çraklk belgesini aldktan sonra da usta öretici olarak çaltn belirtti.

Sürekli kendisini gelitirdiini ve çeitli kurslara katldn dile getiren Büyükhan, Bu tür çalmalar sayesinde kadnlar kendilerini gelitirme frsat yakalyor, aile ekonomisine de katk sunuyorlar. Bu etkinlie de ustalardan daha fazla bilgi edinmek için katldm. ifadelerini kulland.

Sahra Karaka, Halk Eitim Merkezinde el sanatlar ve ngilizce kursuna devam ettiini anlatarak, El sanatlarna çok meraklym. Daha çok bilgim olsun istiyorum. Farkl el sanatlar ilgimi çekiyor. Bu nedenle projede yer aldm. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git