Beyaz baston eğitimi verildi

Diyarbakır'da görme engellilere, kimsenin yardımı olmadan güvenle hareket edebilmeleri ve gezebilmeleri için Büyükşehir Belediyesince başlatılan program kapsamında bağımsız hareket ve beyaz baston kullanımı eğitimi veriliyor.

Haberler 13.01.2020 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin balatt program kapsamnda bamsz hareket ve beyaz baston kullanm eitimi alan görme engelliler güvenle hareket edebilecek.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Bakanl Engelliler ube Müdürlüü tarafndan Sümerpark Ortak Yaam Alannda düzenlenen programa katlan görme engellilere bir ay sürecek eitimde, toplum ve çevreye uyumun salanmas, tehlikelerden korunma, zihinsel harita yönteminin gelitirilmesi, evde ve trafikte hareket edebilme kabiliyeti, iki nokta arasnda kolay ve tehlikesiz ulam, bastonlu veya bastonsuz olarak bina içi ya da dnda serbest dolaabilme yeteneinin gelitirilmesi öretiliyor.

Ali hsan Arslan Görme Engelliler lköretim Okulunda görevli görme engelliler özel eitim öretmeni Mehmet Nayim Akdoan tarafndan teorik olarak verilen eitimde açk alanda, dar bölgelerde nasl bastonsuz hareket edilecei, arama ve yön bulma teknikleri ile bastonla çevreyi kontrol etme yöntemleri engellilere aktarlyor.

- Eitimle, hayatlar daha rahat ve yaanabilir hale gelecek

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Bakanl Engelliler ube Müdürü Erol Kaplan, AA muhabirine, engellilere özel ücretsiz kurs açtklarn, sosyal aktiviteler düzenlediklerini söyledi.

Görme engellilerin bamsz hareket edebilmelerini salamak amacyla eitim çalmas balattklarn kaydeden Kaplan, eitimin amacnn görme engellilerin hayatlarn daha rahat sürdürebilmelerini salamak olduunu aktard.

Eitim kapsamnda görme engellilere beyaz baston da hediye ettiklerini ifade eden Kaplan, öyle konutu:

Beyaz baston kullanamayan, kullanmasn bilmeyen veya az bilen görme engelli vatandalarmza bu eitimi veriyoruz. Görme engelliler beyaz bastonla yönlerini daha rahat bulabiliyorlar. Beyaz baston onlar için hayati bir öneme sahip. Eitimle, hayatlar daha rahat ve yaanabilir hale gelecek. Onlarn bir yerlere çarpmamas ve rahat dolaabilmesi açsndan bu eitim önemli. u an 17 görme engelli bu eitimi alyor.

Öretmen Akdoan da Büyükehir Belediyesinin balatt çalmaya gönüllü olarak katldn, görme engellilere bamsz hareket etmelerini salamaya yönelik eitim verdiini söyledi.

Beyaz bastonu tanttn, kullanmn uygulamal olarak gösterdiini anlatan Akdoan, Görme engelli bireyin bamsz hareketi için beyaz baston çok önemli. Kullanmna yönelik de eitim alnmas gerekiyor. dedi.

- Eitimle daha pratik hareket etmeyi örendik

Suriyeden gelen iki çocuk annesi Niroz Khlil, geçirdii bir rahatszlk sonucu 7 yl önce görme yetisini yüzde 90 yitirdiini belirterek, sadece bir k eklinde görebildiini aktard.

Beyaz bastonun hayatnn temeli olduuna iaret eden Khlil, beyaz baston olmadan hareket edemediini belirtti.

Khlil, Beyaz baston olmadan hiçbir yere gidemem. Eitimle beyaz bastonu nasl pratik kullanacamza yönelik eitim alyoruz. Eitimle daha pratik hareket etmeyi örendik. Beyaz baston bize özgür hareket alan yaratt. Zaten darda kaldrm igalinden dolay çok engel var. diye konutu.

- Artk daha rahat yürüyeceim

Selin Durmu ise daha önce beyaz baston kullanmadn, bu nedenle darya çkarken çok zorlandn anlatarak, dar çkmak için ailesinden destek almak zorunda kaldn kaydetti.

Bugüne kadar yaad zorluklara deinen Durmu, Aldm eitimle artk beyaz bastonla darya çkabileceim. Bu eitimden sonra beyaz baston kullanmaya balayacam. Darda beyaz bastonumu kullanacam. Artk daha rahat yürüyeceim. ifadelerini kulland.

- Beyaz bastonla eitim sayesinde tant

Geçirdii bir rahatszlk nedeniyle görme kayb yaadn aktaran Deniz Asel, daha önce beyaz baston kullanmadn, hatta beyaz bastonun ne olduunu dahi bilmediini söyledi.

Eitimi düzenleyen yetkililere teekkür eden Asel, Bize bu imkan salad için devletimize de teekkürler. Artk kendi bama gezebileceim. Daha önce evden çkamyordum. Eitimden sonra çok rahatladm. Artk beyaz bastonla daha özgür olacam. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git