Beyin dalgasıyla hareket ediyor!

Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümündeki 4 öğrenci, beyin dalgalarıyla hareket edebilen portatif araç tasarladı.

Haberler 30.04.2018 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta 4 üniversite örencisi beyin dalgalaryla hareket edebilen portatif araç tasarlad.

Mu Alparslan Üniversitesi (MÜ) Mühendislik Mimarlk Fakültesi Bilgisayar Mühendislii Bölümü örencileri Yasin Gültop, Mehmet Mutlu, Mert Alknoglu ve brahim Aydn, fizik dersinde hocalarnn anlatt beyin dalgalar konusundan etkilenerek proje çalmas balatt.

Örenciler, 3 ayda, hiçbir kumanda kullanlmadan tamamen beyin dalgalaryla hareket edebilen portatif araç gelitirdi. Herhangi bir yardm almadan bin 300 liraya mal edilen araç görenlerin dikkatini çekiyor.

MÜ Bilgisayar Mühendislii 2. snf örencisi Mehmet Mutlu, beyin dalgalaryla arac hareket ettirmeyi baardklarn söyledi.

Mutlu, aracn özelliklerini öyle anlatt:

asesini su borularyla yaptmz araçta bir ordino, motor asesi ve alt motorumuz var. Aracmz için 200 satr kod yazdk. Beyinden salglanan dört dalga ile araca odaklandmz zaman ileri gitmesini salyoruz. Kafamzda rakamlar düündüümüz zaman aracmz geri gidiyor. Durmas için de rahatlamamz yani bir ey düünmemiz gerekiyor.

Aracn gelitirilmesi durumunda savunma sanayinde ve felçli hastalarn hayatnn kolaylatrlmasnda kullanlmasn amaçladklarn vurgulayan Mutlu, Kolu olmayan bir hastaya mekanik bir kol taklarak beyinden gelen sinyallerle bir nesneyi tutmasn, kaldrmasn salamay düünüyoruz. Savunma sanayinde ise örnein bomba imha uzmanlarnn hayatlarn riske atmadan, oturduu yerden beyin gücüyle bombay imha edebilecek bir araç gelitirmek istiyoruz. ifadesini kulland.

Kafaya taklan sensörlerin beyin dalgalarn toplayp araca gönderdiini belirten Mutlu, Kodlar C Programlama dilinde yazlm olup araç üzerinde bulunan arduino hafzasnda bulunuyor. Sensör tarafndan toplanan beyin dalgalar bluetooth araclyla araç üzerindeki arduinoya gönderiliyor, yazlan kodlar tarafndan derlenerek araç yönlendiriliyor. bilgisini aktard.

- Projeyi TÜBTAKa sunacaz

Bilgisayar Mühendislii 3. snf örencisi brahim Aydn, böyle bir çalma yapacaklarn söylediklerinde arkadalarnn kendilerine güldüünü dile getirdi.

Ancak bu çalmay baaryla gerçekletirdiklerini vurgulayan Aydn, Projemizi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumuna (TÜBTAK) sunacaz. Gelitirmek için destek bekliyoruz. dedi.

Vatandalardan Ayhan çelik de örencilerin tasarlad portatif arac test ettikten sonra u ifadeleri kulland:

Önce inanmadm ve denemek istedim, böyle bir ey olabilir mi, beyin dalgasyla nasl hareket eder? Deneme srasnda gerçekten saysal rakamla hesap yaptm zaman aracn geriye gittiini, araca odaklandm zaman ise ileriye gittiini gördüm. Arkadalar tebrik ediyorum, umarm güzel yerlere gelirler.

- HAlarda kullanlabilir

Projede örencilere danmanlk yapan Bilgisayar Mühendislii Bölümü Dr. Ör. Üyesi Mehmet Eref Alk, beyin gücüyle çalan bu tip cihazlarn dünyada büyük ilgi gördüünü belirterek, Beyin sürekli belli frekanslar üretiyor. Düüncene göre frekanslar deiiyor. Aracn ileri gitmesini düününce beyinde farkl bir frekans oluuyor. Bunu cihaza tantp ileri gitmesini düündüün zaman araç hareket etmeye balyor, bu ekilde çalyor. Bu araç gelitirilerek insansz hava araçlar ve felçli insanlarda kullanlabilir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git