Beyin gelişimini etkiliyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Şaban Karayağız, ailelerin özellikle tekonolojik oyunlar oynayan çocuklarını takip etmesi gerektiğini belirterek, "Oyun bağımlılığı çocukların akademik başarısını, beyin gelişimini etkiliyor" dedi.

Haberler 06.03.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Psikiyatri Uzman Dr. aban Karayaz, her evde bir bilgisayarn kullanlmasnn teknoloji bamlln ortaya çkardn ifade etti. Teknoloji bamllnn çocukluk döneminden itibaren baladn belirten Dr. Karayaz, iddet içeren oyunlarn öyle bir etkisi vard çocuk artk gerçek dünyay brakarak oyun dünyasna dalyor. Gerçek hayat da oyun dünyas ile eletiriyor. Orada gördüü birtakm haklar veya gerçek dünyada olmayan engellemeler gerçek dünyada da olmayacakm gibi sanyor. Bu çocuklarn özellikle empati gelenei krlarak bozuluyor ifadelerini kulland.

ALELER OYUN KONUSUNDA çOCUKLARINI TAKP ETMELDR

Teknoloji bamll konusunda ailelerin çocuklarn iddet içeren oyunlardan uzaklatrmas gerektiini vurgulayan Dr. Karayaz, Aileler özellikle oynadklar oyun konusunda ergenlik çandaki çocuklar yakndan takip ederek izlemelidir. Bu çocuklarn sosyal bamllklarn denetlemeleri gerekiyor. Bo olduklar zamanlarda teknolojiyi kullanmallar ama oyun ve oyun bamll çocuklarn akademik baarsn, beyin geliimini etkiliyor diye konutu.

çOCUKLAR EN çOK ZAMANINI OYUN OYNAMAYA AYIRIYOR

çocuklarn uyku veya ders çalmaya daha az zaman ayrdn kaydeden Karayaz, Bamlln özellikle belirtisinde unlar var; zihninin bamllk ile alakal sürekli fikir üretmesi, gerçek dünya ile ilgili olumlu düüncelerden uzaklap sadece bir konu üzerinde odaklanmas örneklerini görebiliyoruz. çocuk okuldayken bile akl hep oyunda oluyor. Bir süre sonra artan zaman dilimleri, oyuna ve internete yönelik kullanlmaya balanyor. çocuk uyumak, yemek yemek veya ders çalmak için daha az zaman ayrarak oyuna ve internete daha çok zaman harcamaya balyor. Zihinde sürekli bamllk ile ilgili uralarn ortaya çkmas ve teknoloji ile urat araç her ne ise o elinden alndnda göstermi olduu iddet eylemi özellikle bamlln üç temel göstergesi olarak karmza çkyor diye konutu.

YOUTUBERLAR OLUMSUZ ÖRNEK OLUTURUYOR

Son zamanlarda gündemde olan Youtube vastasyla çocuklarn internet ortamndan o oyunu oynayanlar izleyerek örnek aldn belirten Dr. Karayaz, sanal ortamda bir takm sunumlarn yapldn ve bu sunumu yapanlarn kazanç elde ettiini dile getirerek, Youtuberlarn yapt örneklemeler maalesef çocuklar üzerinde olumsuzluk oluturuyor. çocuklar arasnda birbirlerine yaylan bu kanal abonelikleri veya onlarn önerileri dorultusunda çocuklarn aslnda oynamamalar gereken tehlikeli, iddet içerikli oyunlara özendirilmi oluyorlar dedi.

Ana Sayfaya Git