Bilgisayar bağımlılığı depresyonu arttırıyor

Teknolojinin hızla geliştiği çağımızda özellikle çocukların bilgisayar, tablet gibi aletlerle erken tanışması ve sık kullanması anne, baba ve öğretmenleri zaman zaman tedbir almaya sevk ediyor. Doktora öğrencisi Canan Oğuz tarafından ‘Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı İle Depresyon ve Anksiyete Arasındaki İlişkinin İncelenmesi’ başlıklı tez hazırlandı.

Haberler 09.10.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Teknolojinin hzla gelitii çamzda özellikle çocuklarn bilgisayar, tablet gibi aletlerle erken tanmas ve sk kullanmas anne, baba ve öretmenleri zaman zaman tedbir almaya sevk ediyor. Doktora örencisi Canan Ouz tarafndan çocuklarda Bilgisayar Bamll le Depresyon ve Anksiyete Arasndaki likinin ncelenmesi balkl tez hazrland.

Aratrmada bilgisayar bamll cinsiyet, ekonomik durum, akademik baar, anne-baba birliktelii, snf düzeyi, bilgisayar oyunu oynama süresi gibi faktörlerle birikte incelendi. stanbulda 395 ortaokul örencisiyle görüüldü. 218i kz, 177si erkek olmak üzere 5inci snftan 187, 8inci snftan 208 örencinin katld aratrmada, bilgisayar bamllyla ilgili çarpc veriler öyle:

Erkekler kzlardan, 8inci snflar 5lerden daha fazla bilgisayar bamls.

Karne notu 70-84.9 olanlar, notu 85-100 olanlara göre daha fazla bilgisayar bandalar.

Bilgisayar kullanm ve oyun oynama süresi fazlalatkça bamllk oran da artyor.

Bilgisayar bamll arttkça depresyon ve anksiyete düzeyi yükseliyor.

DORU KULLANIMI ÖRETLMEL

Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, bilgisayar bamllyla ilgili örencilere bilinçlendirme seminerleri düzenlenebileceini belirterek, unlar söylüyor: Okul psikolojik danmanlar bu konuda eitilip, idareyi ve öretmenleri bilgilendirmeli. Biliim teknolojileri dersinde örencilere bilgisayarn doru kullanmyla ilgili eitim verilebilir. Velilere, bilgisayar banda geçirilmesi gereken saat, zararl program ve sitelerin, çocuklarn sosyal medya hesaplarnn kontrolü gibi eitimler düzenlenebilir. Bilgisayarn ödül olarak verilmesi iin araç, bilgisayarn amaç olduu fikrine ve bamlla yol açabilir.

Ana Sayfaya Git