Bilim Kurulu Üyesi Kara: Okulların kapalı kalma süresi uzayabilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Ülkemizde daha vaka görülecektir. Bugün sayı 47, belki bu 57, 67 de olabilir. Ama dikkat ettiğimiz müddetçe bizim eğrimiz çok küçük kalacak. Önümüzdeki 1,5-2 aylık periyodu da bu şekilde atlatabilirsek, o zaman Türkiye bu salgını en başarılı yenen ülkelerden biri haline gelecek" dedi.

Haberler 18.03.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ate Kara, koronavirüs tedbirlerine ilikin açklamada bulundu. Prof. Dr. Kara, virüsün yaylmn durdurmak için planlanan önlemlerin basamak basamak hayata geçirildiini aktard. u andaki vakalara bakldnda ya yurt dndan direkt ya da yurt dndan gelenlerle ilikili olduunu kaydeden Prof. Dr. Kara, Hala ülke içerisinde dolamn olmadn bildiimiz için ekstra bir önlem almaya bugün gerek yok. Ama yarn baktk ki farkl bir vakamz var, farkl bir ekilde seyrediyor, o zaman bu önlemler direkt olarak lokantalarn kapatlmas, alveri merkezlerinin tamamen kapatlmas, marketlerin belirli saatlerde çok az sayda veya belirli sayda kiinin içeride bulunmasn salayacak ekilde açk kalmasnn organize edilmesini salayacak ekilde olabilir dedi.

OKULLARIN TATL EDLMES BÜYÜK ETKEN

Prof. Dr. Kara, virüsün yaylmnn hava scakl, nem oran, insanlarn iç içe kalmalar gibi pek çok faktöre bal olduunu bildirdi. Kara, okullarn kapal kalmasnn yaylmann önlenmesinde büyük etken olduunu ifade ederek, Enfeksiyon görülmeye baladktan sonra okullar kapatrsanz enfeksiyondaki azalma en iyi ihtimalle yüzde 15te kalyor. Yani 100 vaka görecekseniz 85 görüyorsunuz. Ama enfeksiyon daha görülmeden okullar kapatabilirseniz, bu etki minimum yüzde 45 oluyor. Yani 100 vaka yerine en fazla 55 görüyorsunuz, hatta 40a kadar düüyor. Bu nedenle Türkiye, önlemleri dier ülkelere göre çok erken, çok radikal ekilde alyor. Bunun temel amac, ülkemizdeki vaka görülmesini mümkün olduunca ötelemek diye konutu.

OKULLARIN KAPALI KALMA SÜRES, UZAYABLR

Prof. Dr. Kara, okullarn kapal kalma süresinin, durumun seyrine göre deiebileceini ifade ederek, Bugün için net bir ey söylemek mümkün deil. Önümüzdeki günlerde ülkemizdeki durumun nasl seyredeceine, ülkemizde görebileceimiz vakalarn, içeriden yaylan vakalar m, yoksa dardan gelen vakalar m olacana bal olarak bu süre uzayabilir; ama ksalmasn beklemiyorum ben ifadesini kulland.

ÖNÜMÜZDEK 1,5-2 AY çOK ÖNEML

Vaka saysnda ani art olmamas için devletin üzerine düeni yaptn vurgulayan Prof. Dr. Kara, bundan sonraki süreçte halkn da çok dikkat etmesi gerektiine dikkat çekerek, Kendi aramzdaki sosyal mesafeyi, toplu yaam alanlarnda, bulunduumuz yerlerde, baka insanlarn bulunduu yerlerde 1 metrelik mesafeyi korumamz lazm. Mümkün olduu kadar evden çkmamamz lazm. Özellikle yurt dndan geldiysek 14 gün evde kalmamz, en az kiiyle temas etmemiz, darya da mümkün olduu kadar çkmamamz gerekiyor. çkacaksak da maske takarak çkmamz lazm. Bunlar becerebilirsek, bizim ülkemizdeki vaka says çok daha yükselmeden devam edebiliriz. Ülkemizde daha vaka görülecektir. Bugün say 47, belki bu 57, 67 de olabilir. Ama bu özelliklere dikkat ettiimiz müddetçe bizim erimiz çok küçük kalacak. Önümüzdeki 1,5-2 aylk periyotu da bu ekilde atlatabilirsek, o zaman Türkiye bu salgn en baarl yenen ülkelerden biri haline gelecek. Ama bu kurallara uymazsak vaka saymzdaki art çok yüksek olabilir, buna lütfen dikkat edelim dedi.

AIYI GELTRME OLANAINA SAHBZ

A çalmalarna ilikin de bilgi veren Prof. Dr. Kara, öyle devam etti:

lk etapta virüs izole edildikten sonra, bunu çin çok erken yapt. Virüsün tüm genetik bilgisini çkard. Ve bundan sonra da doal yaamdaki üç boyutlu eklini ortaya koydu. Böyle olunca da bizim ona kar vücudun savunma elamanlarnn ürettii antikoru görme, gelitirme ansmz oldu. Bu yönden ay gelitirme olanaklarna sahip miyiz, evet. Dünyada da srailin, ABDnin, Almanyann ve çinin gelitirdii alar olduunu biliyoruz. Bu ay gelitirmi olmamz, oluacak antikorlar bizi koruyacaktr anlamna gelmiyor. Öncelikle bunun koruyup korumayacann testlerinin yaplmas lazm. kinci basamakta bu uygulandnda güvenli mi, deil mi onun mutlaka deerlendirilmesi gerekiyor. Üçüncü basamakta da bu güvenlik, salkl gençlerde olabilir; ama acaba yallarda nasl, çocuklarda nasl ayrca onun test edilmesi lazm. Tüm bunlarn da önümüzdeki 1 ylda olmasn beklemiyorum. çok hzlandrlsa bile önümüzdeki ocak ayna ancak yetiir.

Kara, dengeli beslenme, iyi uyku ve düzenli egzersiz yapmann imünim sistemini zinde tuttuunu, zinde bir imünim sisteminin de vücudun virüs, bakteri enfeksiyonlarna ya da dier enfeksiyonlara kar cevap vermesinde avantaj saladn kaydetti.

Ana Sayfaya Git