Bilim Kurulu üyesi Yamanel: Okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Vaka sayıları, tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir" dedi.

Haberler 06.08.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi (GATA) Youn Bakm ve ç Hastalklar Uzman ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yamanel, tatil beldelerinde oluan kalabaln, okullarn açlp açlmayacana nasl etki yapacan DHAya deerlendirdi. Prof. Dr. Yamanel, sürecin çok dinamik olduunu belirterek, Vaka saylar gün gün takip ediliyor. Vaka saylar art gösterirse okullarn açlmasyla ilgili de yeni kararlar alnabilir. Vaka saylar tatil beldelerinden gelen insanlarn bulatrmasyla artarsa eer yeni kararlar alnabilir dedi.

TÜRKYENN R DEER 1N ÜZERNE çIKTI

Prof. Dr. Yamanel, Türkiyenin R deerine (virüs bulatrma katsays) ilikin, Türkiyenin R deeri 1in altna inmiti. Son artlar ile R deeri 1in üzerine çkt. R deerinin 1in üzerine çkmas demek yaylmn artn gösteren bir durum. u an da ikinci pik riski söz konusu deil ama 5-10 günlük periyot çok önemli. Eer tatil beldelerinden bir yaylm söz konusu olursa o zaman birinci pikin üzerine ikinci art da söz konusu olabilir diye konutu.

DEKLN AMACI DÜNYADAK TABLOYA ELK ETMEK

Prof. Dr. Yamanel, Salk Bakanlnn yaymlad günlük koronavirüs tablosunda yaplan deiiklikle ilgili, Bu deiikliin amac, bütün dünyada kullanlan tabloya elik etmek o nedenle yapld. Ar hasta, ciddi hasta kategorisi eklendi. Youn bakm hastas ve entübe hasta saylar da bu ciddi hastalarn içine koyuldu dedi.

Türkiyedeki a çalmalarna da deinen Yamanel, Türkiyede 2 a çalmas çok önemli yol katetti. çalmann fazlar devam ediyor. 4-6 ay sonra a insanlar üzerinde denenecek duruma gelebilir diye konutu.

KORONAVRÜS MEVSMSEL GRP LE KARIACAK

Prof. Dr. Yamanel, sonbaharda görülen mevsimsel grip ile koronavirüsün kartrlabileceini belirterek, unlar söyledi:

Koronavirüs grip benzeri bir tablo yapyor. Bu nedenle tabi ki de mevsimsel grip ile karacak. Bunun karmamas için mümkün olduu kadar grip asnn olunmas gerekir. Koronavirüs ile mevsimsel gribi birbirinden çok önemli ayran eyler yok. Ama koronavirüsün yapt enfeksiyonda özellikle tat ve koku almada bozukluk meydana geliyor. Bu gripte de meydana geliyor ama koronavirüs enfeksiyonlarnda daha fazla oluyor. Koronavirüs ciddi enfeksiyon yapabilen ve hzla ilerleyen bir hastalk. Kendilerinde grip benzeri bulgular olan insanlarn müracaat edip bir hekim tarafndan deerlendirilmeleri gerekir.

Ana Sayfaya Git