Bilimsel yayında 2, patent sayısında 5 kat artış var

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Türkiye'de zor bir süreçteyiz. Ekonomik anlamda bir güçlük var ama bunun bilim, teknoloji odaklı süreçlere yansımaması için gerçekten biz de hükümetimiz de yoğun bir çaba gösteriyor." dedi.

Haberler 02.10.2018 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mandal, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) tarafndan Cengiz Andiç Konferans Salonunda düzenlenen Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Yeni TÜBTAK konulu konferansa katld.

Mandal, burada yapt konumada, dier ülkelerde bilim ve teknoloji alannda rekabetin üst seviyede olduunu belirterek, özellikle Ar-Ge alannda sektörlerle i birliinin gelitirilmesi gerektiini aktard.

Ar-Ge harcamalarnn yüzde 30lardan yüzde 54lere çktn anlatan Mandal, Türkiyede zor bir süreçteyiz. Ekonomik anlamda bir güçlük var ama bunun bilim, teknoloji odakl süreçlere yansmamas için gerçekten biz de hükümetimiz de youn bir çaba gösteriyor. Gelecek hafta bütçeler açklanacak. Deiik sektörler alannda, bu kriz ortamn frsata dönütürmek için büyük bir çaba içerisindeyiz. diye konutu.

- 47 ülkeyle 59 farkl i birlii forumu yürütüyoruz

Yükseköretim Kurulundaki görevi srasnda rektörlerle istiare edilerek, gelecei planlama ve uygulama konusunda iyi bir eyler yaplmaya çalldysa da bunun ortak akl ile yapldn ifade eden Mandal, unlar söyledi:

Burs konusunda ciddi yeniliklerimiz oldu. 21 farkl programda destek salanyor. Bilim merkezleri, bilim fuarlar, bilim enlikleri, doa eitimi ve bilim okullar da bölgede baarl olarak gerçekletirilen etkinliklerimiz. Uluslararas i birlikleri noktasnda 47 ülkeyle 59 farkl i birlii forumu yürütüyoruz. Bunlarn yannda ikili i birliklerimiz de var. Ayn zaman çoklu ülke i birliklerimiz de bulunuyor. Geleceimizi ekillendirme, bilim, teknoloji ve yenilik açsndan teknolojik yol haritalar belirliyoruz. Özellikle gelecek dönemde bu kavram, youn kullanacamz bir kavram olacak. çünkü gelecei iki yl önceden size bildirmi olacaz.

- Türkiye 157 ülke arasnda 53. srada gözüken bir ülke

Mandal, üniversite yetkinlik haritas çkardklarn kaydederek, öyle devam etti:

Bilimsel yayn saysna bakldnda 10 yllk zaman diliminde iki kat, patent saysnda be kat bir art var. Türkiye, uzun yllar dört liglik bir Avrupa inovasyon karnesinde hep dördüncü ligde yer alan bir ülkeydi. Yeter mi, yetmez ama üçüncü lige çkan bir ülke oldu. Dolaysyla uzun bir zaman aralndan sonra ülkesel boyutta yaptmz aratrma, gelitirme ve yenilik süreçlerindeki katklarmz, Avrupa Birliinin bulunduu sürecin içerisindeki bir üst lige geçmi oldu. Yine küresel yenilik endeksinde pozisyonunu yeniledi. Oldukça iyi bir pozisyon noktasnda ama hiçbir tanesi yeterli boyutta deil. u an Türkiye 157 ülke arasnda 53. srada gözüken bir ülke, tüm parametre ve göstergeler açsndan. Bulunduu ülke kategorisi deerlendirildiinde Türkiye, Avrupa ve Kuzey Amerika ile bulunan bir corafyada deerlendiriliyor. Bu da olumlu bir ey. çünkü rekabetin en zor olduu bir corafya.

- Altyap projeleri açsndan TÜBTAKn desteklerini bekliyoruz

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da geçmite eletiri konusu olan sorunlarn büyük çounluunun TÜBTAK tarafndan aldn söyledi.

TÜBTAKn projelere önemli destekler verdiini anmsatan Battal, unlar söyledi:

Üniversitemizde ciddi projeler üreten hocalarmz var. Geçmiten gelen öretim elemanlarmzn TÜBTAKa bir küskünlükleri var. Bu küskünlüü amak için bu bölgelere has bir bütçe talep ediyoruz. Yine altyap projeleri açsndan TÜBTAKn desteklerini bekliyoruz. Bölgemizde yeni kurulan birçok üniversite var. Eski üniversitelerin de zaman zaman altyap skntlar oluyor. Bu üniversitelere de destek verilirse memnun kalrz.

Bölgedeki üniversitelerin rektörleri ve YYÜde görevli öretim üyelerinin de katld programn ardndan Mandal, Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Some Laboratuvar ve Uzaktan Eitim Canl Yayn Stüdyosunun açln yapt.

Mandal, ortaokul ve lise örencilerinin hazrlad projeleri inceledikten sonra il ve ilçe milli eitim müdürleriyle bir araya geldi.

Ana Sayfaya Git