Bingöl Üniversitesi'ne tabela güncellemesi

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 5 pilot üniversite arasında bulunan Bingöl Üniversitesi'nin tabelası güncellendi.

Haberler 20.11.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Anadolu Bölgesinde ilk kez böyle bir unvan alan Bingöl Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. brahim çapak, bu konuda açklama yapt. Prof.Dr. çapak, pilot üniversite uygulamasnn Bingöle, üniversiteye ve bölgeye büyük katksnn olacan anlatrken öyle dedi:

Üniversitemiz, ilerlemeye devam ediyor. Son bir yldr, pilot üniversite kapsamnda ciddi çalmalar yapyoruz. Cumhurbakanmzn 5 pilot üniversiteden biri olarak ilan ettii üniversitelerden biri; Bingöl Üniversitesi. YÖK ve Kalknma Bakanl öncülüünde pilot üniversiteler bir takm çalmalar yapyor. Bu üniversiteler, zaman zaman bir araya gelerek yaptklar çalmalar paylayorlar. Kalknma Bakanl ve YÖKte toplantlar yapyor. En son Burdur Üniversitesinde de bölgesel kalknma ile ilgili kongrede 5 üniversitenin rektörleri ve YÖK Bakan vekili Hasan Mandal beyle bir araya gelmitik. Orada da gelinen nokta karlkl olarak paylald.

TABELA GÜNCELLEMES

Bingöl Üniversitesinin iyi bir noktada olduunu ve 2017- 18 bütçelerinin açklanmasnn ardndan pilot üniversite projelerinin fiili olarak balayacan belirten Prof. Dr. çapak, öyle dedi:

Üniversitemiz, bölgesel kalknma anlamnda tarm ve havza, özellikle de ar ürünleri ve endemik bitkiler konusunda öne çkm oldu. Konuyu belirlerken de paydalarmzla birlikte birçok toplant yaptk. Bu toplantlardan hareketle bu konu ön plana çkm oldu. Bingölde bu alanla ilgili çalmalar var. Biz de bu noktada projelerimize younlatk. En son yaplan toplantda da durum deerlendirmesi yapld. Sonrasnda da Kalknma Bakanlnda pilot üniversitelerimizin bütçesi ile ilgili bir takm görümeler yapld. Artk iyi bir noktada olduumuzu ifade etmek istiyoruz. çünkü somutlaan bir durum söz konusu. Kalknma Bakanlnn 2017 ve 2018 için ayrd bütçeleri somutlatktan sonra projeler fiili olarak balayacak. imdiden baz öretim üyelerimiz projelerine balam bulundular.

TARIM VE HAVZA BAZLI PLOT

Bingöl Üniversite tabelasnn Tarm ve Havza Bazl Pilot Üniversite olarak güncellendiini aktaran Prof. Dr. çapak, unlar söyledi:

Bölgesel kalknma ile ilgili gelinen noktadan dolay artk üniversitemizin her yerinde bunu fark ettirmek için de çaba sarf ediyoruz. Bu noktada baz çaltaylar ve sempozyumlar önümüzdeki günlerde yaplacak. Panel ve konferanslar düzenleniyor. Üniversitemizin tabelasn Tarm ve Havza Bazl Pilot Üniversite yazs ile güncellemi olduk. çünkü örencilerimizin, öretim üyelerimizin, hemehrilerimizin, üniversitemize gelen herkesin farknda olmasn istiyoruz. Bu konuda baz güncel fikirler de oluabilir. Üniversitemizi iyi bir noktada görüyoruz çünkü pilot üniversite olmak hem üniversitemiz için hem de bölgemiz için bir kazançtr. Krehirden bu yana baka pilot üniversite olmadn göz önünde bulundurduumuzda da üniversitemiz ve ilimiz için frsat olduunu söyleyebiliriz. Bu frsat en iyi ekilde deerlendirmek istiyoruz. Projelerimizi ciddiye alyoruz. PKOM olarak isimlendirdiimiz Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezimiz var. PKOMda daha güçlü bir ekip ile var olan projelerimizi daha güçlü bir ekilde devam ettireceiz

ZAZACA DERS KTAPLARI HAZIRLANDI

Bingöl Üniversitesi ve l Milli Eitim Müdürlüü tarafndan hazrlanan Zazaca seçmeli ders kitaplarnn uygun görülerek okullarda ders kitab olarak okutulduunu dile getiren Prof. Dr. çapak, öyle devam etti:

Zazaca ders kitaplar hazrland, birinci seri kitaplar çkt ve uygun görüldü. Bundan sonraki süreçte de 7 ve 8nci snflar için kitaplar hazrlanyor. Bunlar da inallah yakn zamanda hazrlanr ve ders kitab olarak okutulmaya devam edilir. Zazacann varln sürdürmesi için çok önemli bir ey. Son zamanlarda yeni nesil Zazacay anne babadan örenemiyor. Anne baba Zazaca bilse bile çocuklar artk bilmiyor. Bu anlamda bunu önemsiyoruz. Merakl olanlar da var. Bir dil, bir insan gibidir. Merak duyanlar da bunu örenebiliyorlar. Sadece ilköretim düzeyinde deil, lisans, yükseklisans ve doktora düzeyinde de artk bu alanda güzel çalmalar ortaya çkyor.

Ana Sayfaya Git