"Birbirimizi Anlıyoruz" ile okullarda şiddet yüzde 50 azaldı

MEB ve Bilkent Üniversitesince, aynı sınıflarda eğitim alan Türk, Kürt ve Suriye uyruklu farklı kültürlerden 8 bin ilkokul öğrencisi için bir yıl uygulanan "Birbirimizi Anlıyoruz" projesi meyvelerini verdi.

Haberler 30.07.2019 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) ve Bilkent Üniversitesinin desteiyle Prof. Dr. ule Alan öncülüünde Türk, Kürt, Suriye uyruklu 8 bin ilkokul örencisini kapsayan ve etki ölçümleri bilimsel metotlarla gerçekletirilen Birbirimizi Anlyoruz projesi ile iddet olaylar yüzde 50, snflardaki etnik gruplama ise yüzde 30 azald.

Floransadaki Avrupa Üniversitesi Enstitüsünde (European University Institute) tam zamanl, Bilkent Üniversitesinde ise yar zamanl öretim görevlisi olan Prof. Dr. Alan ve ekibi, geçen yl pilot çalma olarak anlurfa ve Mersinde, Türk ve snmac ailelerin çocuklarnn birlikte eitim ald 80 okulda, 8 bin ilkokul örencisi ve 200 öretmenini kapsayan Birbirimizi Anlyoruz projesini hayata geçirdi.

Proje kapsamnda önce bakasnn düünce tarzn anlamay empatiyi içeren oyun odakl aktivitelerin bulunduu eitim kitab hazrland.

Projenin etkisini karlatrabilmek amacyla okullarn yars eitimden yararlandrlrken geri kalan buna dahil edilmedi. Öretmen eitimlerinin de tamamlanmasyla ayn snfta eitim alan, Türk, Kürt, Afganistan ve Suriye uyruklu olmak üzere farkl kültür, ülke ve sosyo ekonomik yapya sahip çocuklar için birbirini anlamay örenme dönemi balad.

MEB, anlurfa ve Mersin l Milli Eitim Müdürlüklerinin desteiyle bir yl uygulanan proje sonucunda eitimlere katlan çocuklarda iddet eilimlerinin azalmas, ön yarglar krmaya dönük dikkati çekici deiimler gözlendi.

Projenin etkilerini belirlemek amacyla yürütülen saha aratrmasnn sonuçlar ve projenin ilerleyii hakknda AA muhabirine açklamalarda bulunan Prof. Dr. ule Alan, uluslararas yardm kurulularnn yürüttüü projelerin genellikle mülteci çocuklara yardm etme üzerine olduunu ve daha çok kimliklerin ön plana çkarldn söyledi.

Bu çalmann ise çocuklara yardm etme projesi olmadna deinen Alan, Öretmenler için bir yol haritas. Türkiyedeki tüm çocuklarn etnik grup ayrmakszn, farkllk gözetmeksizin elenceli bir ekilde birbirlerini anlamalarn ve tanmalarn amaçlyoruz. Böyle bir çalma u ana kadar dünyann hiçbir yerinde yaplmad. Ölçümleriyle, sonuçlaryla dünyada ilk kez yaplan bir çalma. diye konutu.

- Okullarda akran iddeti yar yarya azald

çocuklara bir yl boyunca ben olsam ne hissederdimi öretmeye çaltk ve bu yaklamn gayet güzel ie yaradn gördük. nsanlarn farkl görünüte olduunu ama duygularnn ayn olduunu, söylenmeyen baz düüncelerin de anlalabileceini, hakszlk karsnda neler yaplabileceini anlattk. diyen Alan, aratrmada okul düzeyindeki akran iddeti, snf düzeyindeki gruplama ve etnik ayrma, empati, birbirine güven konusundaki davran deiiklerinin incelendiini kaydetti.

Prof. Dr. Alan, Proje ile okul düzeyinde akran iddeti yaklak yüzde 50 azald. Bunlar çok ciddi, ambulansn geldii, ailelerin kart iddet olaylar. Snf düzeyinde etnik ayrmada ise yaklak yüzde 30 düü tespit edildi. Yani bir snfta çocuklarn sadece kendi etnik grubundan çocuklarla yakn arkada olmasnda çözülme saland. Eitimlerle Türk çocuklarn Suriyeli çocuklardan da kendilerine en yakn arkada seçtikleri, bir arada olmay benimsedikleri belirlendi. ifadelerini kulland.

- Birbirlerine güven duygular yüzde 20 artt

Örencilerin birbirlerine hediyeler yolladklar bir oyun araclyla birbirlerine olan güven duygularn ölçtüklerini ve çocuk baznda çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini anlatan Alan, unlar kaydetti:

çocuklar için hediye o kadar önemli ki sadece gerçekten güveniyorsa hediyesini verir. Esasnda okullarmzn da yer ald dezavantajl bölgelerde birbirine güven çok azdr ama aratrmada empati eitimi alan çocuklarn birbirlerine güven duygularnn yüzde 20 arttn saptadk. Güven konusunda bu kadar olumlu sonuçlar çkacan biz de beklemiyorduk. Bu, çok umut verici. çocuklar, Türk, Kürt, Suriye uyruklu diye ayrt etmeden birbirlerine ayn ekilde güvenlerini artrmay baard. Ülke genelinde düündüünüzde güven faktörü birçok unsurun temeli.

- Türkiye genelinde yaygnlatrlacak noktaya geldi

Bu proje ve sonuçlarnn uluslararas üniversiteler, Dünya Bankas ve Avrupa Yatrm Bankas ile paylalacann altn çizen Alan, Elde ettiimiz bu olumlu sonuçlarla proje artk Türkiye genelinde yaygnlatrlabilecek noktaya geldi. Tüm okullarda tabana yaylmas için çalacaz. dedi.

Bu sonuçlarn ilerleyen dönemde daha da gelieceinin altn çizen Alan, çocuklarn çou Türkiyeye 2011de geldi, bazlar da burada dodu. Gözünü açp buray gördüler. Cumhuriyet Bayramnda Nene Hatun iirini okuyorlar, stiklal Marmz bizim gibi söylüyorlar. Yani bizim çocuklarmz aslnda. Bunu nasl avantaja çevirebiliriz diye düünmemiz, onlar eitmemiz çok önemli. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git