Bire bir eğitim odası!

Özel öğrencilere "bire bir" eğitim için deözelstek eğitim odaları açılacak

Haberler 08.07.2018 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bire bir eitim odas!

Özel eitim ihtiyac olan bireylerin eitim haklarndan yararlanmalarn salamaya yönelik usul ve esaslar düzenleyen Özel Eitim Hizmetleri Yönetmelii Resmi Gazetede yaymland

Buna göre, tam zamanl kaynatrma veya bütünletirme yoluyla eitim yaplan okullarda, özel eitim ihtiyac olan örenciler için bire bir eitim yaplan destek eitim odalar açlacak

Erken çocukluk dönemindeki çocuklar için eitim hizmetleri, çocuk ve ailenin ihtiyaçlar dorultusunda evlerde de yürütülecek

Özel eitim program uygulanan ortaöretim kademesinde bir okula kaytl örencilerden, ev ve hastanede eitim hizmeti alacaklara haftada en az 16 ders saati eitim verilecek

Özel eitim okullar ile özel eitim snflarnda sürekli devamszlk yapan örenciler, yalarna uygun snftan örenimlerine devam edecek

Tam zamanl kaynatrma veya bütünletirme yoluyla eitim yaplan okullarda, özel eitim ihtiyac olan örenciler için bire bir eitim yaplan destek eitim odalar açlacak.

Özel eitim ihtiyac olan bireylerin eitim haklarndan yararlanmalarn salamaya yönelik usul ve esaslar düzenleyen Özel Eitim Hizmetleri Yönetmelii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) hazrlanan yönetmelik ile özel eitim ihtiyac olan örencilere sunulan eitim hizmetlerinin gelitirilmesi amacyla kaynatrma ve bütünletirme uygulamalar, özel yeteneklilerin eitimi, ev ve hastanede eitim hizmetleri, özel eitim okullarna ilikin uygulama usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, salk sorunlar nedeniyle rehberlik ve aratrma merkezine (RAM) gelemeyecek durumda olanlarn eitsel deerlendirme ve tanlamasyla ilgili i ve ilemler, bireylerin bulunduklar ortamlarda yaplacak.

Türkiyede eitimine devam eden veya edecek yabanc uyruklu bireyler, RAMlarda sunulan eitsel deerlendirme ve tanlama hizmetlerinden yararlanacak. Bakanla bal yurt dndaki Türk okullarnda eitimlerini sürdüren, özel eitim ihtiyac olan bireylere de Türkiyedeki RAMlarda eitsel deerlendirme ve tanlama hizmeti sunulacak.

Özel eitim ihtiyac olan bireylere hizmet verilen her tür ve kademedeki okul veya kurumda, eitim hedeflerinin en üst düzeyde gerçekletirilmesi amacyla eitim öretim hizmetlerinin yürütülmesinde yaanan sorunlarn ve uygulama farkllklarnn giderilmesi, eitime eriimin artrlmas, özel eitim alanna ilikin benimsenen bilimsel yaklamlarn mevzuata yanstlmas için deiiklikler yapld.

Destek eitim odalar

Özel eitim ihtiyac olan bireyler, kaynatrma veya bütünletirme yoluyla eitimlerini akranlar ile ayn snfta tam zamanl veya özel eitim snflarnda yar zamanl olarak sürdürebilecek. Okul öncesi eitim, ilköretim ya da mesleki ve teknik eitim programlarnn uyguland özel eitim okullarnda kaynatrma veya bütünletirme yoluyla eitim verilebilecek.

Tam zamanl kaynatrma veya bütünletirme yoluyla eitim yaplan okullarda özel eitim ihtiyac olan örenciler için uygun ortam düzenlemeleri yaplacak ve destek eitim odas açlacak. Destek eitim odasnda örencilerin eitim performanslar dikkate alnarak bire bir eitim yaplacak.

Destek eitim, bireyselletirilmi eitim program (BEP) gelitirme biriminin planlamas dorultusunda okulun ders saatleri içinde veya dnda, ihtiyaç halinde hafta sonu da planlanabilecek.

Özel eitim anaokulu açlacak

Yönetmelikte, özel eitim ihtiyac olan okul öncesi dönemdeki çocuklarn eitime eriimlerini salamak ve kolaylatrmak üzere düzenleme yapld.

Bu kapsamda, 36 ayn tamamlayan ve 66 ayn doldurmayan çocuklar için özel eitim anaokulu açlabilecei gibi ilkokul kademesinde eitim veren özel eitim okullar, bamsz anaokullar ve dier ilkokullar bünyesinde özel eitim anasnflar da açlacak.

Ev ve hastanedeki örencilere haftada en az 16 ders eitim

Örencinin evde eitim hizmeti kapsamnda alaca haftalk ders saati, sorumlu olduu eitim program esas alnarak ilköretim veya özel eitim program uygulanan ortaöretim kademesinde bir okula kaytl olanlar için haftada 10 ders, dier ortaöretim kademesinde bir okula kaytl olanlar için ise haftada 16 ders saatinden az olmayacak. Salk kurulularnda yatarak tedavi gören örencilere, hastanelerde verilen eitim için de ayn ders saati süreleri geçerli olacak.

Mesleki ve teknik eitim programlarnn uyguland okullarda kaytl örencilerden sadece 9uncu snftakiler için evde ve hastanede eitim hizmeti sunulacak.

Erken çocukluk dönemi eitimleri evlerde verilebilecek

036 aylk özel eitim ihtiyac olan çocuklar için erken çocukluk dönemi eitim hizmetleri, özel eitim okullar, okul öncesi eitim kurumlar, bünyesinde ana snf bulunan eitim kurumlar ile ihtiyaç dorultusunda evlerde de yürütülecek.

BLSEMlerde eitim öretim hafta sonu yaplabilecek

Eitim ve öretim etkinlikleri, bilim ve sanat merkezlerinde (BLSEM), örencinin örgün eitim saatleri dndaki zamanlarda hafta içi veya hafta sonu planlanabilecek.

BLSEMlerde uygulanan eitim programlar esas alnarak örencilerin eitim ihtiyaçlar dorultusunda BEP hazrlanacak ve eitim hizmeti bire bir veya grup eitimi eklinde yürütülecek.

Grup eitimine hazrlk

Özel eitim programlar uygulanan özel eitim okullar ile bu programlarn uyguland snflarda tuvalet eitimini kazanamam, youn davran problemleri gösteren ve grup eitimine uyum salayamayan örencilerin grup eitimine hazrlanmas amacyla bire bir eitim uygulamas yaplacak.

Bire bir eitim uygulamas dnda kalan sürelerde, bu bireylerin grup eitimine katlmalar ve böylelikle eitim hizmetlerinden daha fazla yararlanmalar salanacak.

Yönetmelikte, farkl sebeplerle okula balamas geciken, özel eitim ihtiyac olan örencilerin ya, geliim özellikleri ve eitim performansna uygun olarak özel eitim okullarna kayt yaptrabilecek.

Özel eitim ihtiyac olan örencilerin eitim kurumlar arasndaki nakil veya geçi ilemleri zamana bal olmakszn yaplacak.

Ortaöretim program uygulanan okullardan özel eitim meslek okuluna her snf seviyesinden geçii salanan örencilerin eitimlerine 9uncu snftan devam etmeleri salanacak. Böylece örencilerin geçi ve nakil ilemlerinde yaamalar muhtemel sorunlar giderilecek.

Devamsz örencilere yalarna uygun snfta eitim

Zorunlu örenim çanda olup örgün eitim kurumlarna devam edemeyen ve evde eitim hizmetinden yararlanamayacan belgelendiren örenciler için okula devam zorunluluu aranmayacak.

Özel eitim okullar ile özel eitim snflarnda sürekli devamszlk yapan örenciler, yalarna uygun snftan örenimlerine devam edecek.

Yaygn eitim hizmetlerinden yararlanan örenciler, ücretsiz tama kapsamna dahil edildi. Bu dorultuda eitime eriimin kolaylatrlmas amaçland.

Ana Sayfaya Git