“Bireysel farklılığa sahip çocuklar akranlarıyla birlikte eğitim almalı”

TÜRKİYE'DE 18 yaş altında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk olduğu biliniyor.

Haberler 09.09.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Otizm ve bunun gibi dier bireysel farklla sahip çocuklarn her yeni eitim döneminde okul kayd, okula uyum ve kaynatrma kontenjan bulma gibi sorunlar yaad belirten Dr. Ör. Üyesi Gülah Knal, Otizmli çocuklarn ve dier bireysel farklla sahip çocuklarn akranlarndan örenecekleri çok ey var, bu yüzden birlikte eitim almallar diye konutu.

Aratrmalara göre otizmli çocuklarn bireysel olarak normal snflara alndklarnda sosyal becerilerinin anlalr oranda gelitiini belirten Dr. Ör. Üyesi Gülah Knal, Otizmli çocuklarn ve dier bireysel farklla sahip çocuklarn akranlarndan örenecekleri çok ey var, bu yüzden birlikte eitim almallar. Akran zorbal son yllarda daha fazla duymaya baladmz, üzerine düünülmesi gereken bir kavram. Ayn yataki dier çocuun herhangi bir nedenle farkll olan arkadana kötü davranmas ve onu dlamas olarak biliniyor. Aslnda bu noktada iki taraf da karlkl salayaca faydadan mahrum kalyor. Otizmli çocuk arkadandan alaca destekten uzak kalrken, dier çocuk ise farkllklar anlama, yaklama ve yönetme becerisini edinemiyor, gelecekte empati duygusu eksik ve zor durumlar yönetemeyen bir birey haline geliyor dedi.

KAYNATIRMA ETMNN YASAL DAYANAI VAR

Kaynatrma eitiminin amacnn, çocuun ilgi ve yeteneklerini en iyi ekilde kullanmasn öretmek olduuna dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Knal, Kaynatrma eitiminin yasal dayanaklar ise Anayasa 42inci Madde, 573 sayl Özel Eitim Hakknda Kanun Hükmünde Kararname (Madde 12) (30.05.1997) ve Özel Eitim Hizmetleri Yönetmeliidir. Ayn zamanda Türkiye, Birlemi Milletler çocuk Haklar sözlemesinde taraf devlet konumundadr. Türkiye sözlemeyi 14 Eylül 1990da imzalamtr eklinde konutu.

DUYUSAL BÜTÜNLEME VE TAMAMLAYICI TERAPLER ÖNEML

Otizmli çocuklarn çounda duyusal ilem bozukluu olduunu dile getiren Dr. Ör. Üyesi Knal, Duyusal ilemleme, çocuun kendi vücudundan ve çevreden gelen duyusal bilgileri organize etmesi ve bu duyusal bilgiyi doru ekilde kullanp cevap vermesidir. Bu süreçte yaanan sknt çocuun davran, hareket ve cevaplarn etkilemektedir. Duyusal bütünleme terapisi ve beynin duyusal ilem merkezlerine etki edecek tamamlayc terapi metotlar bu noktada çok önemli hale gelmektedir dedi.

ERGONOMK DÜZENLEME ART

Otizmli bireylerin örenme ortamnn, örenme sürecini etkileyeceine vurgu yapan Dr. Ör. Üyesi Knal, konumasn öyle sonlandrd:

Otizmli bireyler bir sonraki adm tahmin edebilecekleri, ergonomik düzenlenmi bir çevreye ihtiyaç duyar. Görsel ipuçlar, etkinliklere ait çizelgeler ve farkl alanlarn snrlarnn belirlenmi olmas onlar için önemlidir. Karmak düzenler, ar ses ve gürültü, snf ortamna dardan gelen sesler, irrite edici zil sesi, fazla aynal snflar, ar k, uygun olmayan mobilya düzeni onlar rahatsz eder. Bu balamda, her okulda bireysel farkll bulunan fakat henüz Otizm tans konmam çocuklar olabilir. Bu düzenlemeler olmadnda, çocuklarn ileriki yaamlarnda Otizm gelitirme riskinin yüksek olduu ve ergonomik düzenlemelerin yaplmas gerektii bilinmelidir. Bu kapsamda öretmenlerin de sürecin içine dahil edilmesi ve bilgilendirilmesi önem tamaktadr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git