Boş Kontenjana Göre Tercihler!

ÜNİVERSİTE adayları için 3 Eylül’de başlayan kayıt süreci, 7 Eylül’de son bulacak. Bu tercih döneminde tercih yapmayan ya da herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler ise ek yerleştirme sürecini bekliyor.

Haberler 05.09.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu sene snav sisteminde yaplan deiikliklerden ötürü ek tercih sürecine kalan örencilerin de avantajl olduunu ifade eden Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Ek yerletirme sürecinde artk üniversitelerin taban puanlar olumu olaca için, çocuklar kendi puanlaryla, üniversiteye yerleen örencilerin puanlarn karlatrp bo kontenjana göre tercih yapabilecek dedi.

Bu seneki tercih sürecinin, snav sisteminde ve puan türlerinde yaplan deiiklikler ile sralamalarn belli olmayndan ötürü çok problemli olduunu ifade eden Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Örenciler ister istemez bu süreçte çok tedirgin ve kaygl tercihler yapt. Ve gitmek istedikleri yeri bile tutmaz endiesi ile yazmadlar ya da alt tercihlerini çok alternatifli bir ekilde yapmadlar. Bu nedenle de yaklak 1 milyon 200 bin örenci arasnda 800 bin kii yerleti ve 400 bine yakn örenci tercih yapm olmasna ramen açkta kald eklinde konutu.

YÜKSEK ORANDA YERLEME SALAYACAKLARDIR

Yerleen örencilerin 3-7 Eylül arasnda resmi kayt sürecinde olduunu dile getiren Karahanc, Bu süreçte bir ek yerletirme sürecine hazrlanyoruz. 2018 ek yerletirme süreci, tercih yapp yerleemeyen adaylar için çok büyük bir frsat. Bu örenciler bu sene ek yerletirmede çok yüksek oranda yerleme salayacaklardr diye düünüyoruz dedi.

Bu ylki ek yerletirmenin, bu zamana kadarki en avantajl dönem olabileceini ifade eden Karahanc, Bu yl snav sistemi deiiklii olduu için çocuklar tercih yaptnda baz alabilecekleri hiçbir puan ya da sralama yoktu. Ancak ek yerletirme sürecinde artk üniversitelerin taban puanlar olumu olaca için çocuklar kendi puanlaryla üniversiteye yerleen örencilerin puanlarn karlatrp bo kontenjana göre tercih yapabilecek diye konutu.

KONTENJAN SAYISI FAZLA OLAN BÖLÜMLER VE PROGRAMLARI TERCH ETMELLER

Ek yerletirmede tercih yapacak örencilere tavsiyelerde bulunan Karahanc, konumasna öyle devam etti:

Bo kontenjan says fazla olan bölümleri ve programlar tercih etmeleri, onlara büyük bir avantaj salayacaktr. Tercih edecekleri bölümlerle de ilgili iyi aratrma yapmalar gerekiyor. Örencilerin aklnda, salk, mühendislik fakültelerinin çok mezunu var gibi bir düünce var ama nedense biz yine kalifiye mühendisleri veya kalifiye tpçlar hep yurt dndan ülkemize getiriyoruz; iyi hastanelerde hep yurt dndan gelen insanlar çalyor. Aslnda bunu biraz amamz, kendi ülkemizde iyi yetimi, kalifiye salkçlar, mühendisler yetitirmemiz gerekiyor. Bölüm seçerken de kendi yetenekleri ve istekleri dorultusunda, bu alanda çalan insanlarn düüncelerini de alarak tercih yapmalarnda fayda var.

ÜNVERSTEYE YERLEEN ÖRENCLERN EK YERLETRMEDE HAKKI YOK

Ek yerletirmenin de kendine özgü baz kurallar olduunu ifade eden Karahanc, Örenci sadece bo kontenjan olduu için lisans ya da ön lisans fark etmeksizin, her bölümü yazamyor. Taban puan olumu bir bölümde, kendi puan ile karlatrma yapacak ve kendi puanna denkse ya da kendi puanndan daha düükse o bölümü kesinlikle tercih edebilir. Ancak puan ksmnda bir boluk varsa, örenci kendi puanna bakmakszn o bölümü tercih edebilir diye konutu.

Hangi örencilerin ek yerletirme sürecinden yararlanacana da deinen Karahanc, lk yerletirmede yerleen örencilerin ek yerletirmede hakk yoktur. Ancak 2018 ilk yerletirmede tercih yapp yerleemeyen adaylar ya da puan olup hiç tercih yapmam adaylar ek yerletirmeden faydalanabilir dedi.

TERCH ÜCRETN YATIRMAYI UNUTMASINLAR

Sadece tercih yapmann da yeterli olmadn dile getiren Karahanc, Ek tercih yapacak örencinin yatrmas gereken 15 liralk bir tercih ücreti var. Bununla ilgili bilgiyi ÖSYM veriyor zaten. Örenci tercihini sisteme girdikten sonra tercih süreci içerisinde bankaya 15 liralk bir ücret yatryor. Bunu yatrmayan örencinin tercihleri de geçersiz saylyor eklinde konutu.

Ek yerletirme tarihlerinin de henüz belli olmadn ifade eden Karahanc, u anki resmi kayt süreci bittikten sonra, ÖSYMnin yaynlayaca klavuza göre belli olacak. Bu klavuzda hem bo kontenjanlar ve puanlar, hem de tercih sürecini ve tarihlerini örencilere aktarlacak dedi.

Ana Sayfaya Git