Botan efsanesi sahnelendi?

Siirt Valiliği himayesinde Siirt Gösteri ve Sanat Topluluğu bünyesinde oluşturulan, öğretmen ve öğrenci ile manav, bakkal, balıkçı ve şoför gibi mesleklerden 40 kişinin yer aldığı dans grubu, 3 yıl aradan sonra MEB'in daveti üzerine figürlerini öğretmenler için Ankara'da sahneleyecek.

Haberler 21.11.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanat yönetmeni Sezgin Aydn, eitmenler Dinçkal Tunca, Zakir Alp ve Ramazan Kaykçnn öncülüünde 2013 ylnda kurulan 40 kiilik dans grubuna ilgi, 1 Eylül 2013te dönemin babakan, Cumhurbakan Recep Tayip Erdoann da katlmyla Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Siirt Günleri galasnda sahne almasnn ardndan günden güne büyüdü.

Siirtin tarihinde yer alan, iir ve türkülere konu olan hikayeleri koreografilerle anlatan dans topluluu, gördüü ilgi üzerine 7 yl boyunca yurt içinde ve yurt dnda birçok gösteriye imza att.

Gösterilere yaklak 3 yl ara veren topluluk, Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Örenin destekleriyle yeniden sahnelere dönmek için hazrlklarn tamamlad.

Dans topluluu, Milli Eitim Bakanlnn (MEB) daveti üzerine 24 Kasm Öretmenler Günü etkinlikleri kapsamnda 22 Kasmda Ankarada Grani, Halef, Segavi, Karakistan, Kzlar, Huruke, Genimo, Helala, Maallah, Bablekan, Govend, çaçan, Kevanjer, Hazale, Dellocan ve Mizansel isimli oyunlarda figürlerini öretmenler için sahneleyecek.

- Programa kültür elçisi olarak katlacaz

Botan Efsanesi Sanat ve Gösteri Topluluu eitmeni, müzik öretmeni Zakir Alp, AA muhabirine yapt açklamada, çeitli nedenlerle sahnelerden ayr kalan grubun 3 yl sonra yeniden çalmalara baladn söyledi.

Topluluk üyelerinin, toplumun farkl kesimlerini ve mesleklerini temsil ettiini dile getiren Alp, Botan Efsanesi dier gruplardan farkl. Onu farkl klan çeitli meslek gruplarndaki insanlarn ilerinin dndaki tüm zamanlarn bu projeye ayrmas. dedi.

Botan Efsanesinin gösterileriyle hem Siirt hem de bölgenin tantmna katk sunduuna iaret eden Alp, katldklar her etkinlikte büyük beeni topladklarn vurgulad.

Alp, MEB ura Salonunda sunacaklar gösterinin de hazrlklarn yaptklarn belirtti.

Gösterilerdeki her oyunun bir anlam ifade ettiini, kostümlerin ve müziin de tamamen yöresel olduunu anlatan Alp, öyle konutu:

brahim Hakk Hazretlerini, Siirt ve Botan çevresinde yaanan hikayeleri, acy ve ak, topran verdii nimetleri, sevgiyi anlatyoruz. Bu projeyi ayaa kaldrmak biraz meakkatli. çünkü 40 kii ve hepsinin ayr sorumluluklar var. Bize destek veren Valimize ve Milletvekilimize teekkür ediyoruz. Herkes bu çalmann bir ucundan tutmaya çalyor. Programa kültür elçisi olarak katlacaz. Bu amaca hizmet ettiimizi düünüyoruz.

- Bu corafyadaki kültürün yaatlmasn amaçlyoruz

Eitmen ve halk oyunlar antrenörü Ramazan Kaykç, dans topluluunun yeni dönemde çok önemli çalmalara imza atacan söyledi.

Gösterilerde bölge kültürünün motiflerinin yanstldn dile getiren Kaykç, Bu corafyadaki kültürün yaatlmasn amaçlyoruz. dedi.

Topluluk üyesi üniversite örencilerinden Tuba Ayda, Batmanl olduunu, üniversite eitimi için geldii Siirtin zengin bir kültürü bulunduunu belirtti.

Botan Efsanesini duydum, çok etkilendim. Ekibe katldm. Güzel olan genç nesillerin bu kültürü yanstmas. ifadelerini kullanan Ayda, Ankarada gerçekletirecekleri gösterinin heyecann yaadklarn anlatt.

Ferda Ylmaz da kurulduu 2013ten bu yana grupta yer aldn, hem Siirt hem de bölgenin tantmna katk sunduklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git