Bu hataları yaptırmayın!

Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin, ebeveynleri ile olan iletişiminin de sınav başarısında etkili olabileceğini kaydeden Barış Tuncer, doğru bilinen yanlışları anlattı. Tuncer, “Çocuklarını başka çocuklar ile kıyaslamayın, eğitim ve sınav sistemi ile ilgili olumsuz konuşmayın, öfke ve kaygı gibi duyguların yoğunlaşmasına neden olacak şekilde yaklaşmayın, kendi hayallerinizi gerçekleştirmek için çocuklarınızı aracı olarak görmeyin. Bu tarz yaklaşımlar, söylemler çocuğun sınav başarısını olumsuz etkileyecektir” dedi.

Haberler 10.05.2021 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite snav yaklarken, örencilerin hazrlk süreçleri kadar, aile bireyleri ile olan ilikilerinin de snav baars açsndan çok önemli olduunu kaydeden çocuk Koruma ve Bakm Hizmetleri Program Bakan Ör. Gör. Bar Tuncer, bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetti. Tuncer, snava hazrlk döneminde ebeveynlerin çocuklarna kar sergiledikleri doru bilinen yanllarla ilgili de bilgi verdi.

çOCUUNUZU BAKALARIYLA KIYASLAMAYIN

Birçok anne-babann çocuklarn, çevresindeki kiilerle kyasladklarn söyleyen Tuncer, Snava az bir süre kald. Örenciler çalmaya devam ediyor. Bu süreçte, özellikle anne-babalarn tutumlar ve çocua kar yaklamlar çok önemli. çünkü snava hazrlanmak kadar, ebeveynlerin çocuuyla ilikisi, hatta dier aile bireylerinin örenciyle olan ilikisi önemli. Fakat ebeveynlerin, doru bildii birçok yanl var. Bunlardan birincisi, çocuu bakalaryla kyaslamak. Bir çocuu, kesinlikle baka bir çocukla kyaslayamayz. Akrabalarn, komularn çocuklarndan örnek vererek, o tp kazand sen hala otur, çalma, snav zaman geldiinde görüürüz gibi cümleler kullanmak oldukça yanl. Bir örenci baka bir örenciyle kyaslandnda evki krlr, motivasyonu düer. çocuk, kyasland kii kadar zeki, yetenekli ya da baarl olmadn düünür. Sonrasnda ise özgüveni ve özsaygs düer. Bu da snav sürecinde istediimiz bir durum deil diye konutu.

ETM VE SINAV SSTEM HAKKINDA KÖTÜ YORUM YAPMAYIN

Snava hazrlk sürecinde eitim ve snav sistemine dair yaplan yorumlara dikkat edilmesi gerektiini belirten Tuncer, Bu süreçte ebeveynler, snav ve eitim sistemi hakknda olumsuz konumamaldr. Örencilerin, çocuklarn baarlar, hayatlar veya gelecekleri 3 saatlik bir snava bal eklinde ifadeler doru deil. Snavdan, eitim sisteminden öfkeyle bahsetmek, bu konulara öfkeyle gerginlikle yaklamak, sürekli olarak çocua kaç gün kaldn hatrlatmak, hatta çeitli bahanelerle odasna girip kaç test veya soru çözdüünü kontrol etmek doru deil. çünkü bu tür söylemler ve davranlar, örencinin snava kar olumsuz bir tutum sergilemesini ve direnç gelitirmesine, kayg düzeyinin artmasna neden olacaktr. Yüksek kayg da snav baarsn olumsuz etkileyecektir dedi.

SEN DL DEL BEN DL KULLANARAK LETM KURUN

Pandeminin psikolojiye de olumsuz etkileri olduunu hatrlatan Tuncer, anne-babalarn çocuklaryla iletiim kurarken daha özenli olmalarnn faydal olabileceini söyleyerek, Pandemi nedeniyle zor günler geçiriyoruz. Snava hazrlk süreci de var bunun içinde. Bütün bunlar öfke, korku, endie gibi duygular daha youn yaamaya neden olabilir. Dolaysyla ebeveynlerin mutlaka bu duygularn farknda olmalar, öfkelerini ve kayglarn çocuklarna yanstmamalar gerekiyor. Evet, çocuklar ders çalmadklarnda belki ebeveynlerini kzdrabiliyorlar ama bu gerginlik yaamadan, çatma çkmadan ifade edilebilir. Örnein, sen dilini kullanmak yerine ben dilini kullanmak faydal olabilir. çünkü sen dili suçlayc ve yarglaycdr. çatma çkarr ve bir süre sonra iletiim kopabilir. Tembelsin, çalmyorsun, sorumsuzsun dediinizde sen dilini kullanm olursunuz. Ama bunu, Ders çalmadn zaman baarsz olmandan korkuyorum, senin için endieleniyorum diyerek ifade edebilirsiniz. Böylece vurguyu kendi üzerinize alarak, yarglamadan kardaki kiinin iletiim kurma istediine hitap edebilirsiniz ifadelerini kulland.

KEND HAYALLERNZ GERçEKLETRMENN ARACISI OLARAK GÖRMEYN

Ebeveynlerin kendi dönemindeki imkanlar ile çocuunkini kyaslayarak, gerçekletiremedikleri hayaller için onlar arac olarak kullanabildiklerini ifade eden Tuncer, Ebeveynler, çocuklarn kendi gerçekletiremedikleri hayallerine arac olarak görmemeli. Ben eczac olmak istiyordum, di hekimi olmak istiyordum ama okuyamadm, çocuum okusun denmemeli. Her insann yetenekleri, ilgileri, potansiyelleri farkldr. Buna göre baar beklentisi içerisinde olmak gerekir. Sonuçta örencinin, kendi ilgi ve yeteneklerine göre meslek tercihini yine kendisinin yapmas gerekir diye konutu.

BAARISIZLIKLARA DEL, BAARILARA VURGU YAPIN

Hem örencinin hem ebeveynlerin hem de öretmenlerin üzerine bu süreçte sorumluluklar yüklendiini ancak bunlarn üstesinden çeitli yollarla gelebileceklerini söyleyen Bar Tuncer, u tavsiyelerde bulundu:

Bu süreçte örenciler deneme snavlarna giriyor. Bu deneme snavlar gerçekten çok önemli çünkü örenciler bu deneme snavlarn eksik olduklar konular belirleyebilirler. Tabii deneme snavlar, ebeveynler için de önemli. Deneme snavlarn ve sonuçlarn deerlendiriyor. Bu süreçte örenci, baz deneme snavlarnda baarsz olabilir. Veli ise bu snavlar deerlendirirken, örencinin baarszlklarn deil baarlarna vurgu yapmaldr. Örnein örencinin girdii deneme snavnn sonucunda matematik netleri düük. Bunu örenciyi krmadan, incitmeden ve onun özgüvenini zedelemeden nasl dile getirmeliyiz? Bu deneme snavnda matematik netlerin beklediin gibi gelmemi olabilir ama Türkçe dersinde oldukça baarlsn, eksikliklerini belirleyip üzerine çalarak bu derste de baarl olabileceine inanyorum diye biliriz. Tabii örenciler için de bu çok önemli çünkü deneme snavlar onlar için bir geri bildirim nitelii tayor. Dolaysyla sonuçlarn, rehber öretmenleri ile deerlendirerek eksik konular belirleyip, buna uygun bir çalma stratejisi belirlerse ve buna göre çalrlarsa bu süreci daha verimli geçirebilirler. Önemli olan çok ders çalmak deil, etkili, sistematik ve verimli ders çalabilmek.

Ana Sayfaya Git