Bu lavabo su tasarrufunda

Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan Gamze Tufan ve Büşra Üzümcü, çocukların lavaboda ellerini sabunlaması ve su tasarrufu için "Sabun Yoksa Su da Yok" projesini geliştirdi.

Haberler 18.06.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan iki kz örenci, çocuklarn lavaboda ellerini sabunlamas ve su tasarrufu için Sabun Yoksa Su da Yok projesini hayata geçirdi.

Kentte 51 yl önce açlan ve geçen yl yaplan üretimle ülke ekonomisine 5,5 milyon liralk katk salayan Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eitim gören 11. snf örencileri Gamze Tufan ve Büra Üzümcü, temiz bir dünya ve su israfn önlemek için çalma yapmak istedi.

Anaokullarn ziyaret eden Tufan ve Üzümcü, lavaboya gelen çocuklarn sabun kullanmadan ellerini ykadn ve suyu açk brakp çktn gözlemledi.

Bunun üzerine çocuk doktorlaryla görüen iki arkada, ortalama el sabunlama ve durulama süresini belirledi.

Okula dönerek elektronik öretmenleri Bedirhan Doan ile fikirlerini paylaan örenciler Sabun Yoksa Su da Yok projesini hazrlad.

Tufan ve Üzümcü, öretmenleri Doann da desteiyle hazrladklar proje kapsamnda tasarlanan sistemi lavaboya monte etti.

Sistemle, lavaboya gelen kii, yerletirilen sensör sayesinde hazneden otomatik olarak sabunu alyor, bu srada müzik de devreye giriyor. El 20 saniye sabunlandktan sonra otomatik olarak su akmaya balyor. 40 saniye boyunca el durulandktan sonra su, otomatik olarak müzikle birlikte kesiliyor.

Projenin maliyeti 100 lira

Öretmen Doan, projeyi kendisiyle paylatklar zaman en az örencileri kadar heyecanlandn söyledi.

Örencilerin Giderek çölleen dünyadaki su israfna kar nasl önlem alabiliriz? fikriyle kendisine geldiini anlatan Doan, öyle konutu:

Özellikle temiz su kullanmnda, insanlarn suyu fazlaca israf etmelerini engellemeye yönelik, mesleim dorultusunda elektrik elektronik sistemler kullanmay planladk. Bu dorultuda herhangi bir yere temas etmeden su veren bir sistem tasarladk. Sistemi bir taraftan su israfn bir taraftan da insanlara hastalk bulamasn önleyecek ekilde tasarladk.

Örencilerine her türlü teknik destei verdiini, proje maliyetinin 100 lira olduunu belirten Doan, projeyi bir ayda tamamlayan örencileriyle gurur duyduunu kaydetti.

çocuklarn sklmamas için müzik

Örenci Gamze Tufan da izledikleri haber ve belgesellerde sürekli dünyann çölletiini gördüklerini, buna kar kendi imkanlaryla önlem almak istediklerini ifade etti.

Aaç yaken eilir. atasözünün kendileri için k olduunu vurgulayan Tufan, bu nedenle anaokul örencilerinden balayarak projeyi tasarladklarn belirtti.

Projeleri sayesinde lavaboya gelen kiinin keyifle elini ykayacan anlatan Tufan, Bu, sabun haznesinden sabun almadan su vermeyen bir sistem. Ayn zamanda hiçbir yere temas etmeden, elimizi salkl ekilde ykam oluyoruz. Su kendiliinden kapandndan israfn da önüne geçiliyor. çocuklar ellerini ykarken sklmasnlar diye müzik modülü de ekledik. dedi.

Büra Üzümcü ise projeyle, çocuklarda sabun kullanmn özendirmeyi ve su israfnn önüne geçmeyi amaçladklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git