Bu okulda ‘zil’ çalmıyor

Diyarbakır’daki bir okulda ‘zil’, yönetmelikte olmadığı öğrenilince kaldırıldı. Okulda ‘Zilsiz okul’ projesi de başlatılırken, öğrencilerin komut almadan bilinçle hareket etmesi amaçlanıyor.

Haberler 28.03.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesindeki bir okulda zil, yönetmelikte olmad örenilince susturuldu. Zilsiz okul adl projenin de hayata geçirildii okulda, örencilerin komut almadan bilinçle hareket etmesi amaçlanyor.

Bismil ilçesine bal Yukarharm Köyü lkokulu Müdürü Serhat Yekta, internetten gezinirken Milli Eitim Bakanl yönetmeliinde zilin olmadn fark etti. Yekta, bunun üzerine okul idarecileri ve öretmenleriyle toplant yapt. Toplantda, zil sesinin susturulmas ve Zilsiz okul projesinin hayata geçirilmesi karar alnd. Zilin artk çalmad okulda hayata geçirilen uygulama ile örencilerin komut almadan bilinçle hareket etmesi amaçlanyor.

Yönetmelikte zil kavram yok

Diyarbakrda bir ilk olma özelliini tayan projede örencilerin komutla deil bilinçle hareket etmesini amaçladklarn aktaran Yekta, lk etapta örencilere deneme yaptryorduk. Projenin amac zili ortadan kaldrmak. Tabi yönetmelie baktmz zaman zille ilgili herhangi bir kavram yok. Örenci 40 dakika derse girer, 40 dakika sonra zille veya herhangi bir uyarc eyle dar çkar diye bir ibare bulunmamaktadr. Biz de yönetmelie uygun bir ekilde örencilerimizin zil olmadan aynen üniversitedeki örenciler gibi saatlerine bakarak düzgün bir ekilde otokontrollerini yaparak derslere girmesini saladk dedi.

Örenciler sorumluluk hissediyor

Proje ile birlikte örencilerin kendilerinde bir sorumluluk hissetmeye baladklarn dile getiren Yekta, Artk bu ekilde derslere giriliyor. Zil olduu zaman öretmenimiz herhangi bir konuyu anlatrken zil dersin ortasnda çalar dersi bölerdi ama uan hem öretmenimiz hem örencilerimiz dersin ne zaman biteceini kendisi anlayabiliyor ve kendinde bir sorumluluk hissediyor diye konutu.

Örenciler memnun

8inci snf örencisi Akif çelik, teneffüse önceden komutla çktklarn ama imdi kendi bilinçleri ile çktklarn kaydetti. 8inci snf örencisi Badegül Ergül ise, uygulamay çok sevdiini vurgulayarak, imdi bilinçle hareket ediyoruz. Artk sorumluluk sahibiyiz ifadelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git