Bu yıl TEOG olmayacak

"Bu yıl TEOG olmayacak, adrese dayalı yerleştirme, eve en yakın okul sistemini dikkate alarak ve diğer belirlediğimiz hususlarla birlikte öğrencilerimizi yerleştireceğiz"

Haberler 15.02.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 15.02.2018 - 09:06

Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, Temel Eitimden Ortaöretime Geçi (TEOG) snavnn bu yl da yaplacana ilikin iddialarla ilgili, Bu yl TEOG olmayacak, adrese dayal yerletirme, eve en yakn okul sistemini dikkate alarak ve dier belirlediimiz hususlarla birlikte örencilerimizi yerletireceiz. dedi.

Ylmaz, Sivasta gazetecilerin, Ortaöretim Kurumlar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelikin Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan TEOG snavnn bu yl da yaplacana ilikin iddialarla ilgili sorularn yantlad.

Söz konusu yönetmeliin, bu yl uygulanacak sistemi açklamaya yönelik olduunu belirten Ylmaz, unlar söyledi:

Merkezi snavla hangi okullarn örenci alaca düzenlendi. Bir de geçici madde kondu. Geçici madde unu söylüyor, diyor ki bu zamana kadar yani bir önceki usulle yeni TEOG snav ile okula girmi olanlarn okul deiiklikleri kendi sistemlerine tabi. Biz, bu yl TEOG olmayacak, adrese dayal yerletirme, evine en yakn okul sistemi dikkate alarak ve dier hususlarla birlikte örencilerimizi yerletireceiz. Sadece çok az bir ksm, yüzde 10 örencimiz ise merkezi snavla yaplacak bir okula alnacak. Yönetmelik buna ilikindir. Dolaysyla da TEOGun bu yl yaplaca doru deildir veya eski sistemle okullara girmi olanlarn yeni sisteme tabi olarak okul deitirecei söylemi de doru deildir. Eski sistemle girenler eski sistemi uygulayacaklar. Kendi puan hangi okulu tutuyorsa o okula ancak yerleebilir, gidebilir, kaydn yaptrabilir. Ancak bizim yeni sistemimizde adrese dayal sistem, adresi deiirse okulu da deiir. Merkezi snav ise sadece çok az, yüzde 10. Fen liseleri, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ile bir de teknik okullar bu kapsamdadr, bu da yüzde 10a tekabül ediyor. Dolaysyla da bir çeliki yok, bir anlalmazlk yok. Oradaki geçici madde eski usul, yani adam unu söylemesin diyor; TEOG sistemini kaldrdnz, o halde ben de evimin hemen yanndaki okula çocuumu kaydedeyim demesin diye. Bu da farkl bir karkla farkl bir hakszla yok açacan düündüümüzden eski sisteme tabi olanlar eski sistem üzerinden okullarn devam ettirecekler. Adrese en yakn okula yerletirme sisteminde yeni örenciler de yeni sisteme tabi olacak. Ona uygun ekilde okul deiiklikleri yaplabilecek.

Her okulun nitelikli olduuna dikkati çeken Ylmaz, öyle devam etti:

Hakkarideki okulu bitirenler tp fakültesini kazanyor mu, kazanyor. Hukuk fakültesini kazanyor mu, kazanyor. Amacmz ve idealimiz odur. Türkiyenin her tarafndaki okullarndan mezun olan evlatlarmz, istedii üniversiteye kendi yetenekleri, ilgileri ve alakalar dorultusunda girebilmelerini salamak. Geçmie kyasla bunda da çok büyük mesafe aldk. Yüksek öretimdeki okullama oran bunu göstermektedir. Kzlarda yüzde 44 okullama oranmz var, toplamda da yüzde 42. Daha önce bu oran yüzde 10lar civarndayd.

Bakan Ylmaz, Türkiyenin eitimde iyi bir noktada gittiini belirterek, eitim sadece Bakanln, öretmenlerin deil, tüm milletin ortak sorunu olduunu vurgulad.

Ylmaz, Hiç kimse kendi sorumluluunu bir tarafa aktarmadan herkes eitimin bir noktasna sahip çkarsa, herkesin öncelii eitim olursa inallah Türkiyede bugün iyi olan eitim çok daha iyi olacaktr. Hep beraber sorumluluk duygusuyla eitime, öretmene, örencimize sahip çkacaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git