Burslu öğrenci sistemi değişiyor

"Acaba yurt dışında nasıl daha az sorun yaşarsınız, acaba sizinle nasıl daha çok yüz yüze geliriz, dijital platformda nasıl sorunlarınızı paylaşır, size nasıl destek oluruz? Ekonomik imkanlarla ilgili alacağımız tedbirler var mıdır, eski öğrencilerle ilgili neler yapabiliriz? Bütün bunları yeniden konuştuğumuz ve ilgili yasa üzerinde de kafa yorduğumuz bir dönemden geçiyoruz"

Haberler 07.01.2020 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Milli Eitim Bakanl (MEB) burslusu olarak yurt dna lisansüstü eitim için gönderilecek örencilerle ilgili düzenlemeler içeren 1416 sayl Kanun üzerinde çalma yürüttüklerini bildirdi.

Bakan Selçuk, Kzlcahamam Eliz Otelde Yurt D Bursiyerler Vizyon ve Farkndalk Eitimleri toplantsna katlarak lisansüstü eitim için yurt dna gönderilecek MEB burslusu katlmclara hitap etti.

Ziya Selçuk, ülkenin çok saygn kurumlarnda görev alacak, ülkeyi, bayra daha yükseklere götürecek bir toplulukla beraber olduklarn ifade ederek, Türkiyenin insan gücünün çocuklarn geleceine çok daha parlak ekilde baklmasna vesile olacan vurgulad.

Lisansüstü eitim için yurt dna giden burslularn bu ülkelerde evrensel bir bak açsna sahip olmasnn önemine dikkati çeken Selçuk, nsan için, insanlk için ve bu topraklar için neler yapabileceimizi salim kafayla düünürüz, dünyay gözden geçiririz ve içselletirdiklerimizi de bu topraklarn boyasyla boyayp milliletiririz, güzelletiririz. dedi.

Yurt dna burslu örenci gönderme sürecinin 3. Selim döneminde baladn, bu konuda Cumhuriyet döneminde Gazi Mustafa Atatürkün vizyonuyla büyük bir çaba içine girildiini anlatan Selçuk, o çabann kvlcmlar atee döndürdüünü söyledi.

Bakan Selçuk, bu süreçte 20 bine yakn örencinin eitimlerinin ardndan ülkeye dönerek hizmet ettiini dile getirdi.

Yurt dna gidecek bursiyerlerin bilim insan olmaya, bilgiyle ilikiyi sonuna kadar irdeleyip sonuna kadar anlamaya çalmalar gerektiine iaret eden Selçuk, Bilgi derken bir enformasyondan ya da malumattan bahsetmiyorum. Bilgelikten, bunun çok ötesi hikmetten bahsediyorum. diye konutu.

Türkiye olarak bak açlarnn çok daha evrensel olduunun altn çizen Selçuk, MEB bursiyerlerine u sözlerle hitap etti:

Artk dünyann her yerinde olagelen her eyi anlk olarak izleyip nasl bir gayret içinde olmamz gerektiinin daha çok farkndayz. çok farkl bir çaa doru gidiyoruz ve siz onlarn ilk ahitlerinden biri olacaksnz. Dünya tarihindeki 4 büyük krlmann 4üncüsüne sizler ahitlik edeceksiniz. Tekillik ça, bütün varl etkileyecek olan ve insan dünyada yeniden konumlandracak olan bir ça. lerin çok büyük ksmn robotlar yapacaksa insanlar ne yapacaklar? Bu meseleler, sizlerin özellikle etik ve ahlak üzerinde daha fazla durmanz gerektiren meseleler. Bu ça, dünyann en iyi üniversitelerinde okumu insanlarn nasl kendi çkarlar için dünya ekonomisini batrdklarna tanklk ediyor. Bu ça, eitim seviyesi arttkça açlk ve obezitenin ayn anda yükseldiini gösteren bir ça. Refah yükseldikçe çevre kirliliinin çok daha büyük çetrefilli hale geldiini gösteren bir ça. Bilim olarak bir yere gelmekle ilgili müthi bir hzdan söz ediyoruz ama etik olarak, ahlak olarak bir yere gelemediinizi de çok net olarak görme imkanna sahibiz. Ahlakla ykanmayan bilimin insanln hayrna olmayacan bilmemizde fayda var.

- Ortalamaya talip deiliz

Bakan Selçuk, MEB bursiyerleri ile ilgili beklentilerinin yüksek olduunu vurgulayarak, Biz ortalamaya talip deiliz. ddias olan insanlarla, iddias olan meseleleri konumak istiyoruz. Eer iddianz yoksa gelecek için ortalama bir beceri göstereceksek o zaman bu iin hukukunu teslim etmi olmayz, o zaman toplumun milli servetinin rzasn almam olursunuz. Bu toplumun rzasn almazsanz yaptnz iin de ahsiletiini daha fazla görürsünüz. ifadelerini kulland.

Sadece derslerin önemli olmadn dile getiren Selçuk, Ülkenizle ilgili, oradaki sivil toplumla ilgili banz ne olacak? nsanlara, hayvanlara, tabiata ne gibi bir katknz olacak? Bunu bir hayat sahnesi olarak düünmenizde fayda var. deerlendirmesinde bulundu.

- htiyacmz bilim konusunda gösterilecek gayret

Selçuk, bugün devletlerin yurt dna gönderdii örencilerle ilgili çok farkl çabalarnn bulunduunu, baz devletlerin yurt dna gönderdikleri örencilerin ülkeye geri dönmemesini ön art kotuklarn ve gittikleri ülkeye yerleme paras ödediklerini anlatt.

Bu ülkelerin bu örencilerden, dünya çapndaki kurulularda baarl olmalarn, deneyimlerini de belli süre sonra ülkelerine tamalarn beklediklerini dile getiren Selçuk, Türkiyenin ihtiyacnn ise yurt dna gideceklerden bilim konusunda, bilim insan olma konusunda gösterecekleri gayret olduunu belirtti.

Bakan Selçuk, MEB burslusu olarak yurt dna gönderilenlerin nasl rahat edecei konusundaki çabalarn daha da arttn belirterek, öyle konutu:

Acaba yurt dnda nasl daha az sorun yaarsnz, acaba sizinle nasl daha çok yüz yüze geliriz, dijital platformda nasl sorunlarnz paylar, size nasl destek oluruz? Ekonomik imkanlarla ilgili alacamz tedbirler var mdr, eski örencilerle ilgili neler yapabiliriz? Bütün bunlar yeniden konutuumuz ve ilgili yasa üzerinde de kafa yorduumuz bir dönemden geçiyoruz. Her yasann da kendi içinde evrilmesi gerekiyor ve bir dönüüm yaamas gerekiyor. Ona bal baz çalmalar üzerinde de çabalarmz sürüyor. Bu konu bugün elbette çok daha derinleecek.

- YLSYye bavurular yüzde 26 artt

Yükseköretim ve Yurt D Eitim Genel Müdürü Yusuf Büyük ise Milli Eitim Bakanlnca Yurt Dna Lisansüstü Örenim Görmek Üzere Gönderilecek Adaylar Seçme ve Yerletirme Snavna (YLSY) bavurularn yüzde 26 arttn bildirdi.

Bavuran 12 bine yakn örenci arasndan ALES puan üstünlüüne göre 3 bin 400 örencinin mülakata çarldn, 1100 örencinin baar gösterdiini belirten Büyük, mülakatlar kamu kurum ve kurulularnn temsilcileri ve alanlarnda uzman akademisyenlerle birlikte yaptklarn anlatt.

1416 sayl Kanun kapsamnda yurt dna gönderilen MEB bursiyerlerinin sanayide millilik kapsamnda seçildiine dikkati çeken Büyük, bu yldan balamak üzere üniversiteler adna doktora için yurt dna örenci gönderdiklerini aktard.

Örencilerle beraber yurt dna gidecek e ve çocuklarnn salk harcamalarnn da Bakanlk tarafndan karlandn dile getiren Büyük, örencilerin döndüklerinde alanlarnda göreve balamalar konusunda bir takm düzenlemeler yaptklarn kaydetti.

Etkinlikte, geçen ylki MEBin YLSY etkinliinde sunum yapan ancak geçirdii trafik kazasnda hayatn kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardmcs Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursunun ansna hazrlanan video da gösterildi.

Ana Sayfaya Git