Büyük Tehlike!

“Çocuklar oyun oynayarak öğrenmeli, hayatı keşfetmeli, düşüp kalkmalı, kirlenmeli. Bilgisayar, tablet ve cep telefonları gibi radyasyon ve elektromanyetik alan içeren cihazlara uzun süre maruz kalınması özellikle lösemi riskini artırabilir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, en güzel karne hediyesinin bisiklet ve kitap olduğunu belirtiyor.

Haberler 14.06.2017 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullar kapand, tatil sezonu açld. En güzel karne hediyesinin hala kitap ve bisiklet olduunu belirten çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Sinem Karaca Atakan, aileleri çocuklarn radyasyona maruz brakacak teknolojik hediyeler almamalar konusunda da uyaryor:

Yaz geldi, havalar snd, okullar da kapandktan sonra çocuklarn evde ekran karsnda zaman geçirmek yerine dar çkmalar, açk havada oynamalar için en uygun dönem balad. Günümüzde çocuklar bildikleri birçok eyi bilgisayar ya da televizyondan öreniyorlar ama daha önceki kuaklar gibi, bizim gibi, hayat deneyimlemekten mahrum kalyorlar. çocuklar oyun oynayarak örenmeli, hayat kefetmeli, düüp kalkmal, kirlenmeli. Bu onlarn fiziksel, psikolojik ve sosyal geliimi için çok önemli. Kirlenen temizlenir, krlan tamir edilir ama çocuun kazanmlar unutulamaz.

TABLETSZ YEMEK YEMEZ OLDULAR

Son yllarda tüm dünyada teknolojik aletlerin kullanmnn hzla yaygnlatn görüyoruz. Önce bilgisayarlar, sonra notebook ve tabletler, en son da akll telefonlar hayatmzda büyük yer kaplamaya balad. Biz bu cihazlar aktif olarak kullandkça çocuklarmz da bu cihazlar olmadan oyalanamaz, yemek yemez, uyumaz oldular.

15-20 DAKKA LE SINIRLANDIRIN

Ebeveynler, ilk 3 sene çocuu teknolojiden mümkün olduunca uzak tutmal diyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Sinem Karaca Atakan, sözlerine öyle devam etti: Özellikle 2 yana kadar olan dönemde çocuun sosyal, duygusal ve dil geliimi açsndan tüm teknolojik aletlerden uzak tutulmas gerekir. Karlkl doal iletiim salanamad için çocuun geliimi olumsuz yönde etkilenir. Okul öncesi dönemde teknolojik aletlerin günlük kullanm 15-20 dakika ile snrlandrlmaldr. Ayrca bu dönemde yana uygun çizgi filmleri, bir yetikin kontrolünde seyretmesi daha dorudur. Okul döneminde ise bilgiye ulamak için ve ödevler konusunda, teknolojik aletler kullanlsa dahi mutlaka snrlandrlmaldr. Ayrca bu dönemde çocuun okul baars göz önünde tutularak, bilgisayarn elence için hafta sonlar kullanmna izin verilmelidir.

LÖSEM RSKN ARTIRABLR!

Bilgisayar, tablet ve cep telefonlar gibi radyasyon ve elektromanyetik alan içeren cihazlara uzun süre maruz kalnmas özellikle lösemi riskini artrabilir. Cihazlarn elektromanyetik alan radyasyon kadar tehlikelidir ve kanser riskini artrr. Ayrca youn ekran kullanmnn var olan göz bozukluklarn da olumsuz etkileyecei bilinmektedir.

KLASKLER HER ZAMAN DAHA MUTLU EDER

Bizim çocukluumuzda okullarn kapanmasna yakn bir karne heyecan balard. Ebeveynler çocuu motive etmek için, çocuklar beklenti içine girdiklerinden karne hediyesi çok önemsenen bir kavramd. Birçoumuzun bisikletleri hep karne hediyesiydi. Günümüzde, modern hayatta birçok eyin daha fazla farkndayz. yi niyetle, motivasyon amacyla yaplan eylerin çocuklardaki algsnn planladmzdan çok farkl olduunu biliyoruz. Karne hediyesi de bunlardan biri. çocuktan karne hediyesi vaadi ile baar beklemek örenmenin deersizletirilmesine neden olur. Örenmek hediye için bir araca dönüür. çocuk, hediye için deil de örenme için çalrsa, sürekli motivasyonu olur. çocua iyi vakit geçirmesi için ya da onu mutlu etmek için hediye elbette alnr. Bisiklet, kitap her dönem en ideal hediyelerdir. Günümüzde daha teknolojik hediyeler ön plana çkm olsa da klasikler, çocuklar mutlu etmek için her zaman önceliklidir.

çOCUKLAR BÜYÜK ANNE-BÜYÜK BABALARIYLA DA VAKT GEçRMEL

Yaz gelip okullar da kapannca tatil planlar ortaya çkmaya balar. Bebek ya da çocuk sahibi ailelerde tatil planlarnda öncelik çocuun ihtiyaçlarna verilir. çocuk sahibi olmadan önce yaplan hareketli tatiller yerini tatil köylerinde ya da büyük anne, büyük baba evlerinde yaplan sakin tatillere brakr. çok az aile de çocuklaryla birlikte doada tatil planlayabilir. Ebeveynlerin dinlenebilmesi, çocuklarn iyi vakit geçirmesi için tatil köyleri cazip bir seçenek olmakla birlikte aile balarn güçlendirmek, çocuklarn büyük ebeveynleriyle zaman geçirmesini salamak için aile yannda tatil de seçilebilir. Ya da her ikisinin birlikte yaplarak daha iyi vakit geçirilebilir.

KORKUTMADAN OLUMSUZLUKLARA DA HAZIRLAYIN

çocuk ebeveynleri yannda olmadan bir büyüünün yanna tatile gidiyorsa mutlaka olumsuz eylere kar hazrlkl olmak gerekir diyen Dr. Sinem Karaca Atakan, Hastalandnda kullanmas için gerekebilecek ilaçlar yannda olmal, yaayabilecei her türlü olumsuz olayla ilgili bilgi verilmeli, acil durumda arayaca insanlar öretilmeli ve korkutmadan hazrlanmas için yardm etmeliyiz dedi.

Ana Sayfaya Git