Çadırda eğitim

Çukurova'da mevsimlik tarım işçilerinin çocukları eğitime kazandırılıyor

Haberler 10.02.2022 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pikolo Eitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneinin yürüttüü projeyle, mevsimlik tarm içisi ailelerden 1200 çocuk okul sralarna oturdu

Adana, Mersin ve Hatayda mevsimsel tarm içisi olarak çalan ailelerin 1200 çocuu, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, Uluslararas çalma Örgütü (ILO) ve Pikolo Eitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Dernei i birliiyle okullu oldu.

Avrupa Birlii Katlm Öncesi Yardm Arac (IPA) hibe desteiyle geçen yl balatlan Mevsimlik Tarmda çocuk çiliinin Önlenmesi Projesi, mevsimlik tarm içisi ailelerin okula gitmeyen çocuklarnn eitime kazandrlmasn hedefliyor.

Toplam 40 ay sürecek proje kapsamnda, tarm arazilerinde mevsimlik içi olarak çalan ailelerin i nedeniyle eitimlerine ara vermi, hiç okula gitmemi ve çalma riski altndaki çocuklar tespit ediliyor.

Daha sonra ailelerin ikna edilmesi aamasna geçiliyor. Ailelerin onay alndktan sonra çocuklarn eitim ihtiyaçlar karlanarak en yakn okula örenci kayd yaptrlyor.

Okulun uzak olmas durumunda örenciler projeden salanan destekle tamal eitimden faydalanyor.

Dernein Adana, Mersin, Hatay eitim koordinatörü Muhammed Korkmaz, AA muhabirine, toplumda dezavantajl çocuk, kadn ve gençler bata olmak üzere bireylerin insana yakr koullarda yaamlarn sürdürmelerine yönelik çalmalar yürüttüklerini belirtti.

Geçen yl bu kapsamda çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl ve ILO ibirliinde AB hibe desteiyle yürütülen 40 ay sürecek projeye baladklarn ifade eden Korkmaz, projeyle çocuklar tarladan uzaklatrp eitime kazandrmaya çaltklarn dile getirdi.

Korkmaz, projenin mevsimlik tarmda en fazla göç alan ve veren iller olmak üzere Adana, Mersin, Hatay, anlurfa, Mardin, Adyaman, Diyarbakr, zmir, Manisa, Ankara, Eskiehir, Konya, Malatya, Ordu, Bursa ve Düzce illerinde yürütüldüünü ifade etti.

Projeyi yürütürken yaptklar saha çalmalarn anlatan Korkmaz, unlar söyledi:

Mevsimlik tarm içilerinin yaadklar alanlara gidiyoruz. Ailelerle tanp onlarn öncelikle güvenlerini kazanyoruz. Daha sonra projenin içeriini anlatp ailelerin çalan veya çalma riski altndaki çocuklarn tespit ediyoruz. Bu çocuklar ya gruplarna göre ayrp, çadr alannn en yakn bölgesindeki okul idaresi ile görüüp tespit ettiimiz çocuklarn isim ve kimlik bilgilerini okul idarelerine bildiriyoruz.

çOCUUN HER YERDE OKULA DEVAMLILII ZLENYOR

Korkmaz, çocuklarn tespit edilip okullara bildirilmesinden sonra hem burada hem de gittikleri baka ilde okula devamlln da takip ettiklerini vurgulad.

çocuklarn aileleri ve okul ile devaml temas halinde olduklarn ifade eden Korkmaz, öyle devam etti:

Projemizin en büyük fark takip ve izleme yönteminin olmas. Burada sadece çocuu tespit edip okula yönlendirme yapmyoruz. Okula devamln da salyoruz. çocuk haftada 3-4 gün okula gitmediyse okul idaresi ile görüüyoruz. Okulda bir problem yaad m, yaadysa nasl çözebiliriz tespit ediyoruz. Eer okulla ilgili bir problem deilse dönüp aile ile görüüyoruz. çocuun ne eksii var, neden okula gitmiyor diye. Bu sorunlar üzerine yöneliyoruz. Destek lazmsa veriyoruz. Okula uzak yerdeki çocuklarn ulam konusunda servis destei, tam gün eitim olan okullarda yemek yiyebilmesi için yemek destei de salyoruz. Bunlarn tamam proje kapsamnda ailelerimize salanyor.

Örencilerin yaryl veya ara tatillerde kurduklar sosyal destek merkezlerinde de eitim aldklarn anmsatan Korkmaz, çocuklar tarladan uzaklatrmann tek yolunun onlar okula kazandrmaktan geçtiini kaydetti.

HEDEFMZ çOCUKLARI ETME KAZANDIRMAK

Korkmaz, ayn zamanda ailelere de eitim verdiklerini, geçen yl balanan projede halihazrda Adana, Mersin ve Hatayda 1200 çocuu okula kazandrdklarn vurgulad.

Projenin 40 ay süreceini anmsatan Korkmaz, Tek hedefimiz ulaabildiimiz tüm çocuklara ulap onlar eitime kazandrmak, tarladan, i hayatndan uzaklatrmak olacak. dedi.

Proje kapsamnda 3 çocuu okula kazandrlan Halime Korak ise 9 yldr Adanada tarm içilii yaptklarn, eker pancar sökümü için Yozgata da gittiklerini söyledi.

Korak, çocuklarmdan 3ü okula gitmiyordu. Dernek araclyla yeni okula göndereceiz. Bize yardmc oldular. Kendilerine teekkür ederiz. diye konutu.

Eitimine ara verdikten sonra yeniden okula giden 16 yandaki Abbas Ik da dernek sayesinde okula baladn belirterek, emei geçenlere teekkür etti.

Eitim için ailesine destek verilen 8 yandaki Zehra Ik da okula yeniden balamaktan duyduu mutluluu ifade etti.

Ana Sayfaya Git