Çantalar depolarda

Döviz kurundaki dalgalanma ve Covid-19 salgını nedeniyle çok zor günlerden geçen okul çantası üretimi yapan esnaf, üretim olmadığı için atölyelerini kapatmak zorunda kaldı.

Haberler 31.05.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saln yan sra ekonomik anlamda da tüm dünyay olumsuz etkileyen ve etkilemeye de devam eden Covid-19 salgn birçok sektörü olumsuz etkiledi. GOon binlerce kiinin istihdam edildii çanta sektörü, salgn sürecinde döviz kurundaki dalgalanmann da etkisiyle çok skntl günler geçiriyor.

Covid-19 salgn önlemleri gerekçesiyle örenciler, geçtiimiz yln mart ayndan beri uzaktan eitim alrken yüz yüze eitimin olmamas okul çantalarna olan ihtiyac da ortadan kaldrd.

Covid-19 salgn nedeniyle Mart 2020de uzaktan eitime geçen okullarda yaklak bir yl geride kald. Bu süreçte birçok kez yüz yüze eitim karar alnp ertelenirken okullar tam kapasite olarak açlmad.

çantalar depolarda kald

Uzaktan eitim sürecinde ise örenciler, öretmenler ve veliler teknik problemler bata olmak üzere birçok sorun yayor. Birçok sektörü etkileyen eitimde, baz i kollar bu süreçte büyük zarar gördü.

Covid-19 salgn nedeniyle yüz yüze eitime ara verilmesi en çok çanta üretimi yapan esnaf olumsuz etkiledi. çantaclar, bu dönemde hiç i yapamazken okullar tam açlsa bile sektörün yaralarn sarmas uzun sürecek gibi görünüyor.

Covid-19 salgn nedeniyle okullarn kapatlarak uzaktan eitime geçilmesi ile çanta satlar dururken aylardr çanta üretimi ve sat yapamayan üreticilerin elindeki milyonlarca çanta ise depolarda kald.

Uzaktan eitim nedeniyle çanta talebi olmazken bu nedenle üretim durma noktasna geldi. Aylardr atölyelerini açmayan çanta üreticilerinden kimileri yllardr yaptklar mesleklerini terk etmek zorunda kalrken kimileri de çareyi baka mesleklere yönelmede buldu.

Döviz kurundaki hareketliliin yan sra ham madde fiyatnn büyük bir oranda artmasnn ve salgnn etkisiyle yüzlerce atölyenin aylardr kapal kalmasndan dolay binlerce kii de isiz kald.

Okullarn kapal olmas ve çanta satlarnn olmamasndan dolay 15 aydr atölyelerini hiç açamayan yüzlerce üreticinin büyük bir çounluu çareyi farkl mesleklere yönelmekte bulurken mesleini sürdürmek isteyen üreticilerde büyük bir umutla okullarn açlmasn bekliyor.

Covid-19 salgnnn ekonomik yaam olumsuz etkilemeye devam ettiini belirten Gaziantep Sayaclar ve Sanatkarlar Odas Bakan Mehmet Sarbal, kentteki yüzlerce atölyenin aylardr kapal olduunu söyledi.

Okullarn 15 aydr kapal olmasndan üretilen okul çantalarnn üreticinin elinde kaldna dikkat çeken Sarbal, sektör olarak bu süreçte her hangi bir destek alamayan sektör temsilcilerinin zor günlerden geçtiini belirtti.

Devletin çantac esnafna yardm etmesi lazm

Yetkililerden destek beklediklerini belirten Sarbal, Gaziantepte 74 tane imalatçmz var. Bu imalatç arkadalarmz çanta, valiz, okul çantas ve bayan çantas üretim yapmaktadrlar. Yaklak 50 tane de çanta sat yapan esnafmz var. Gaziantepte iki yldan beri çanta sektörü çok büyük sanclar çeken ve en büyük darbe yiyen sektör oldu. 2 yldan beri ne okul çantas ne de valiz satabildik ne de esnaf arkadalarmz dolar kurundan dolay malzemelerin fiyatnn artmasna para yetitirebildi. Her konuda sknt yaadk. dedi.

Yetkililerin bir an önce sesimize kulak vermesi lazm

Sektör olarak hiçbir destekten de yararlanamadklarn belirten Sarbal, Hiçbir esnafmz kira yardm bata olmak üzere devletin verdii dier yardmlardan yararlanamad. Yanmzda çalan içilerin de hepsi perian oldu. Esnaf arkadalarmz BA-KURu ödemedikleri zaman ise hiçbir salk siteminden faydalanamyorlar. Devlet büyüklerinin bir an önce sesimize kulak vermesi lazm. ifadelerini kulland.

Okullarn açlmamasndan dolay çantalarn tamamnn ellerinde kaldn ifade eden çanta imalatçs Reat lyas da çanta sektörünün çok zor durumda olduunu ve yetkililerden kendilerine bu konuda yardmc olmalarn istediklerini belirtti.

Atölyemizi kapatp fabrikalara içi olarak gidiyoruz

Depolarda kalan çantalar satp borçlarn ödemek istediklerini belirten lyas, Devlet büyüklerimizden yardm istedik, fakat bize dönü yaplmad. Stopajlarmz, vergilerimiz ve SSK ödemelerimizin hiçbiri durmad. Birçok atölyeci arkadamz kapal. Okul çantas sektöründe Gaziantep Türkiyenin yaklak yüzde 30una sahiptir. çanta sektöründe hammaddeyi dolar ile alp TL ile sattmz için, hiçbirimizin ayaa kalkma ans kalmad. çoumuz da atölyemizi kapatp fabrikalara içi olarak gidiyoruz. u anda atölyelerimizin hepsi kapal, devlet büyüklerimizden yardm istiyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git