Çevreci öğretmen

Diyarbakır’da sosyal bilgiler öğretmeni Yahya Kamçı (44), 'Sıfır atık projesi' kapsamında, izinli olduğu günlerde sokak sokak gezerek atık pil ve batarya topluyor. 1 yılda yarım ton atık toplayan Kamçı, aynı zamanda sokaklarda gördüğü çocukları da atıkları toplamaları konusunda teşvik ediyor.

Haberler 25.11.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde balatlan Sfr atk projesi kapsamnda, Balar ilçesi MKB Karacada Ortaokulunda sosyal bilgiler öretmeni olarak görev yapan Yahya Kamç, izinli günlerinde sokak sokak gezerek atk pil ve batarya topluyor. Geri dönüümün önemini anlatmak için de Sur ilçesinde bir dükkan kiralayan Kamç, buray toplad geri dönüüm malzemeleriyle dizayn etti. Araba lastiklerinden tabure ve sehpa yapan Kamç, 900 pet ieden koltuk yaparak, koli band ile ekillendirdi. Kamç, sokaklarda karlatklar çocuklar da bilgilendirip atk toplamalar konusunda tevik ediyor

2 TONDAN FAZLA ATIK PL VE BATARYA TOPLADIM

2011 ylndan bu yana atk topladn ifade eden Kamç, bugüne kadar 2 tondan fazla atk topladn söyledi. Kamç, hem örencilerine hem de velilere bu davran kazandrmaya çaltn belirterek, u ana kadar 2 tondan fazla atk pil ve batarya topladm. Bunlar Büyükehir Belediyesine gönderiyorum. Onlar da atk pil toplayclarna gönderiyorlar. Onlar da içlerindeki materyalleri ayklayp daha sonra geri dönüümde çeitli ekillerde tekrar kazandryorlar. Sur ilçesi biliyorsunuz ki 30dan fazla medeniyete ev sahiplii etmitir. Buraya sahip çkmamz gerekiyor. lçeye çok sayda yerli ve yabanc turist geliyor dedi.

ATIKLARDAN BÜRO YAPTIM

çevre temizliini çocuklara alamak için ilçede atklardan bir büro da oluturduunu anlatan Kamç, Hem çocuklar bilinçlendirmek hem de buradaki insanlara anlatmak için bir ey yapmaya çalyorum. Pandemi sürecinde de bo durmadm. 1 ylda 500 kiloya yakn atk pil ve batarya topladk. Bunlar özellikle yaptmz atk kutularla topluyoruz. ükürler olsun insanlarmz yava yava bu konuda bilinçleniyor. Bir atk pil içinde bulundurduu materyallerden dolay 6 metrekarelik bir alan kirletebiliyor. Batarya da ayn ekilde büyüklüüne göre kirletiyor. Aküler daha fazla kirletiyor. Atk yalar çevreye daha fazla zarar veriyor. Mesela bir litre atk ya 10 bin litrelik bir alan kirletebilir. Bu kapsamda ele alrsak amacmz insanlara sadece bunu empoze etmektir. nanyorum ki bir gün herkes çevreci olacaktr. Bu konuda çocuklarmza temiz bir çevre, temiz bir gelecek brakmak için çaba sarf etmemiz gerekiyor diye konutu.

Yahya Kamçnn projesinden etkilenen ve atk toplamaya balayan Ayhan Türe de, Bazen haftada bir bazen de ayda bir topladklarmz buraya getiriyoruz. Hocamz ayn zamanda garibann ve doann kimliidir. Doaya zarar veren her eye kardr. Ayrca fakirlere de yardm ediyor. Bu konuda hepimize de öncülük ediyor. Bugüne kadar 100 kiloya yakn pil ve batarya topladk dedi.

Ana Sayfaya Git