Çocuğunuz okulda yaralanırsa?

Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunların başında okul kazaları gelir. Çoğu zaman ufak yaralanmalara neden olan bu kazalar bazen daha ciddi müdahalelerin gerektiği durumlar da yaratabilir.

Haberler 15.09.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meydana gelebilecek olas salk sorunlarna kar ebeveynleri ve okul yöneticilerini uyaran Dr. Koray Akay, yaralanmalar, kesikler, krk, çkk gibi durumlarda yaplmas ve yaplmamas gerekenleri sralad:

çocuk yaralanrsa, kanamas olursa?

Okullarda en sk rastlanan kazalar arasnda oyun oynarken yaralanmalar ve kesikler bulunuyor. Bu gibi durumlarda eer kanama varsa öncelikle, kanamann olduu yerde üzerine temiz bir gazl bezle bask uygulanarak kanama durdurulmal, daha sonra yarann etraf varsa dezenfekte eden solüsyonlarla yoksa sabunlu su ile dikkatlice temizlenip, üzeri daha büyük temiz bir gazl bezle kapatlmaldr. Eer kanama bu basnç ile durdurulamyorsa turnike uygulanmas gerekir. Eer daha youn bir kanama varsa turnike sonras, çocuk en yakn salk kurumuna götürülmelidir.

Burkulma ve krlma annda ne yapmal?

Okullarda meydana gelen bir dier salk problemi ise burkulma, ezilme hatta krlma ve çatlaklardr. ime, morarma, kuvvetli ar ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilk yardm için hasarl yere temiz bir beze sarlm buz uygulanmas ve uygulama sonras elastik bandajla hafif sk olacak ekilde bandajlama yaplmas gerekir. Daha ciddi yaralanmalarda ise krk veya çkklar meydana gelebilir. Krk ya da çkn belirtileri kendini krn olduu yerde iddetli ar, i/çürük (morarma), zarar gören bölgede hareket kstlanmas, ekil bozukluu, cildi da doru iten bir çknt ya da dönme eklinde gösterir. Bu durumda yaplmas gerekenler krk ya da çkn olduu yerin pozisyonunu deitirmemek, açk yara varsa üzerini kapatmak, salk kurumuna gitmeden önce krn olduu bölgeyi bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarlm buz uygulamaktr. Eer sadece çkk mevcutsa çkn olduu yeri askya alp, en yakn salk kurumuna gitmek en iyi ilk yardm yöntemidir.

çocuklar kafa yaralanmas yaarsa?

Ba yaralanmalar/travmalar da okullarda skça görülmektedir. Bu gibi durumlarda saçl deride oluan yaralanmalarda, yarann olduu yer temizlendikten sonra yarann üzerine temiz bir gazl bez konarak bir müddet bask uygulanmaldr. Kafa travmalarnda uur kayb, ba ars ya da dönmesi, bulant, kusma olup olmad mutlaka sorgulanmal ve gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaç varsa çocuk acilen en yakn salk kurumuna götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarnda boyunda da hasar olabilecei göz önünde bulundurulmal ve salk kurumuna gidene kadar boyunluk taklmaldr.

çocuun burnu kanarsa, bana arkaya atmayn aksine öne ein

çocuklarda burun kanamas oldukça sk görülmekte, hem çocuu hem de çevresindekileri korkutmaktadr. Aslnda burun kanamalarnn nedeni çou zaman korkulacak hastalklar deildir. Bunun nedeni; çocuun burun boluunu döeyen tabakada kolayca zedelenebilen zengin bir ince damar ann bulunmasdr. Burun kanamalarnda, bilinen ve uygulanann aksine kann genze dolmamas için kanamas olan kii oturtulduktan sonra, ba öne doru eilmelidir. Daha sonra burun kanatlarnn 10 dakika süreyle skl tutulmas ve kanama durmuyorsa en yakn salk kurumuna gidilmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git