Çocuğunuzu Okula 6 Adımda Hazırlayın

Çocuğum okula hazır mı? Okulların açılması ile birlikte özellikle eğitim hayatına yeni başlayacak olan çocukların aileleri en çok bu endişeyi taşıyor.

Haberler 12.09.2018 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn salkl bir eitim-öretim yl geçirebilmeleri için baz önerilerin dikkate alnmas, küçük örencilerin hem okula adaptasyon sürecini ksaltyor hem de hastalklardan korunmaya yardmc oluyor.

Memorial Diyarbakr Hastanesi çocuk Sal ve Hastalklar Bölümünden Doç. Dr. Ünal Uluca, okula yeni balayan çocuklarn ailelerine uyarlarda bulundu.

1- Okul öncesi göz muayenesi yaptrn

çocuunuz okula balayacaksa ve yakn dönemde göz muayenesi olmamsa, göz doktorunun kontrolünden geçmesi gereklidir. Özellikle ailede görme bozukluu varsa okul öncesinde bu taramann yaptrlmas daha önemli hale gelir. çocuklarda görme bozukluklarna yol açan en sk rahatszl görme tembellii ve alktr. Bunun yannda dier görme kusurlar da ortaya çkabilir. Hemen her rahatszlkta olduu gibi görme kusurlarnn da erken saptanmas tedavinin olumlu sonuçlanmas açsndan önemlidir.

2- Alarnn tamamlandn kontrol edin

Okul döneminde en sk karlalan rahatszlklar daha çok virüs kökenli enfeksiyon hastalklardr. Bunlar arasnda; suçiçei, kabakulak, kzamk, kzamkçk yer alr. Bu hastalklar düzenli alama ile önlenebilir ya da ortaya çktnda bile çocukta çok hafif seyirli olarak geçirilir. Dier viral enfeksiyonlarda ise tedavi sürecinde; çocuun istirahat etmesine, vitamin ve bol sv almasna, bulama riskini önlemek açsndan çocuun aktif hastalk döneminde dier salkl arkadalarndan uzak kalmasna dikkat etmelidir.

3- Düzenli uyku alkanl kazandrn

çocuklarn okulda uyku problemi yaamamas için uyku alkanl kazanmasna yardmc olunmaldr. Mümkünse çocuk ayr bir odada ve yatanda uyutulmal, odann sessiz ve lo olmas, çocuun dikkatini çekebilecek ses ile görüntü olmamasna dikkat edilmeli, uyuma ve uyanma zaman haftann yedi günü mümkünse sabit veya bu saatlere yakn olmaldr. çocuun uyku saatlerinin düzenli olmas, uykuya dalmay da kolaylatracaktr.

4- Kahvalt yaptrmadan okula göndermeyin

Kahvalt günün en önemli öünüdür ve çocuun sabah okula gitmeden önce mutlaka kahvalt etmesi salanmaldr. Vücudun ihtiyaç duyduu besinler ile kahvalt sofras hazrlanmaldr. Menüde süt, yumurta, peynir ve zeytin gibi besinlerin olmasna dikkat edilmelidir. Ya içerii yüksek poaça, simit, tost gibi besinlerden uzak durulmaldr. çocuun beslenme çantasnda ise taze sebze ve meyveler, ceviz, badem gibi kuru yemiler konulabilir.

5- El ykama alkanl kazandrn

çocuklarn okula balayacaklar zamanlarda en sk rastlanan bir baka hastalk grubu da üst solunum yollar olarak nitelendirilen kulak burun boaz hastalklardr. Bunlar çounlukla enfeksiyon kaynakldr. Okullarn açlmasyla birlikte çocuklarn kalabalk ve kapal ortamlarda bir arada bulunmas, snflarda havalandrmann yetersiz oluu ve havalarn soumasnn etkisiyle üst solunum yolu enfeksiyonlar oluur. Hastalk, damlack yolu ile çok kolay bir ekilde dier çocuklara da bulaabilir. Enfeksiyon hastalklarnn yaylmn önlemede el ykama çok önemli bir yere sahiptir. Düzenli el ykama alkanlnn edinilmesi enfeksiyon hastalklarnn önlenmesinde oldukça etkili ve basit bir yöntemdir.

6- Doktor önermedikçe antibiyotik kullanmayn

Virüslere bal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmnn herhangi bir faydas yoktur. Ancak bakteriyel etkenlere bal daha az saydaki üst solunum yolu enfeksiyonlarnda bir hekimin uygun görecei antibiyotii kullanmak yararl olabilir. Dolaysyla anne ve babalar, doktor önerisi olmadan çocuklarna antibiyotik vermemelidir.

Ana Sayfaya Git