Çocuğa ödev sorumluluğu!

Ödev yapmak çocukların sorumluluğu olsa da bazen ebeveynler, ödevler yüzünden çok zorlu zamanlar yaşayabiliyor. Psk. Dan. Sıla Salantur çocuklara ödev sorumluluğu kazandırmanın ipuçlarını paylaşıyor.

Haberler 30.11.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ebeveynlerin birçou çocuklarna Ödevini yap demekten yoruluyor, çocuklarnn bu sorumluluu onlar söylemeden yapmasn istiyor. Ancak çocua ödev yapma sorumluluunu kazandrmak görevi yine ebeveynlere düüyor. Psikolojik Danman Sla Salantur, ödev yapma sorumluluu konusunda kilidi açan anahtarn çocukla ebeveyn arasnda kurulan iliki köprüsü olduunu söylüyor. Ebeveyn ile çocuk arasnda ba yoksa hiçbir disiplin yönteminin ie yaramayacan hatrlatan Psk. Dan. Salantur, bu ba kurmak için nasihat, uyar, kyaslama, hakaret barndrmayan büyük bir dikkatle çocukla geçirilen anlarn saysn çoaltmakla gerektiinin altn çiziyor.

Psk. Dan. Salantur, Size en çok çocuunuz ile yaptnz ne kahkaha attryor? Oyun oynuyorsanz bu sürenin ne kadarnda çocuunuzla olan ann içinde kalabiliyorsunuz? Ne kadarnda u oyun bitse de en sevdiim diziyi izlesem u maili ataym oyun bitince Uyusa da yarn için yemei hazrlasam gibi cümleler ne sklkta geçiyor zihninizden? Cevabnz Evet çok sk ise o halde üphesiz ki çocuunuzla ödev konusunda yaadnz zorluun üstesinden gelmeniz neredeyse imknsz. çocuklarn gözünde sürekli olarak yapmas gerekenleri hatrlatan ve beklenileni yapmad durumlarda da parmak göstermek ceza veren ebeveynler olursa çocuklarn tek örendii ebeveynleri tarafndan koullu sevildikleri olur. Bu nedenle öncelikle bu ba kurmanz gerekir diyor.

çOCUUNUZLA TOPLANTI YAPIP KARAR ALIN

çocua ödev yapma sorumluluu kazandrmak için ban yan sra disiplinin de önemine deinen Psk. Dan. Salantur, sözlerini öyle sürdürüyor: çocuumuzla bu konuda bir ortak karar toplants yapmak ve snrlarn konduu bu evrede çocuumuzun kararlarn da göz önünde bulundurmak pozitif disiplin yöntemleri arasnda yer almaktadr. Ödevlerini bizlerin sana Hadi! demesine gerek kalmadan yapman için neye ihtiyacn var? Ödev öncesi bizimle ortaklaa yapmak istediin bir etkinlik var m? Hangi dersin ödevinden balamak senin içsel motivasyonunun artmasna yardm eder? gibi sorularla soru ile ödev yaplma eylemine ilikin somut ve uygulanabilir kararlar vermelisiniz. Ardndan da Bu karar senin için uygun mu? Deitirmek istediin bir ksm var m? diye sormak ve memnun olmadn hissettiimiz durumda da karar yeniden gözden geçirmek etkili sonuçlara ulamanz salayabilir.

EBEVEYN OLMAK, çOCUKLUUMUZUN DEVAMI DEMEK

Ebeveynlerimizle ödev konulu ilikimizdeki benzer örüntüleri kendi çocuumuzla olan ilikimizde de birebir gözlemliyor olmamzn bir tesadüf olmadn söyleyen Psk. Dan. Sla Salantur, Ebeveyn olmak, çocukluumuzun devam. Bir de çocukluumuzda edindiimiz inançlarmz var. Bunlarn bir ksm olumluyken bir ksm da olumsuz olabiliyor. Ben deersizim, yetersizim gibi Peki, çocuumuzun ödev yapmamas benim kendimle ilgili hangi inancm besliyor ve bundan dolay büyük bir rahatszlk duyuyor olabilirim? Bana benim yetersiz olduumu söylüyor olabilir mi? çocuumun ödevinden duyduum rahatszlk acaba benim kendi geçmiimle ilgili olabilir mi? Ebeveyn olmak, kendimizle olan temasmz arttrmak adna pek çok perde aralyor esasnda. Bize düense perdenin ardnda olup biteni fark etmek ve dönütürmek diyor.

Ana Sayfaya Git