Çocuğa yeter ki sussun diye bilgisayar, tablet vermeyin

Psikolog Derya İnekci, çocuklarda yoğun olarak tablet kullanımının iletişim dikkat ve algı problemlerine sebebiyet verebileceğini vurgulayarak, "Yeter ki sussun, yeter ki ağlamasın diye verilen bilgisayar çocuğun gelişimini etkiliyor. Böylelikle kendilerini yetmeyen ve öz güveni olmayan çocuklar olarak karşımıza çıkabiliyorlar" dedi.

Haberler 12.09.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelien teknoloji ile birlikte artan tablet, bilgisayar ve telefon kullanm çocuklarn geliimini olumsuz yönde etkilerken, en büyük zarar ebeveynler veriyor. Son yllarda gelien ve herkesin evine giren teknoloji, büyük kolaylk salamasnn yan sra zararn da beraberinde getiriyor. Psikolog Derya nekci, çocuklarn internette karlatklar zararl içeriklerin travmatik sonuçlara yol açabileceini ve çocuklara en büyük zarar anne ve babann verdiini söyledi. Beynin hareketli ve renkli içeriklere ilgi gösterdiini ifade eden Psikolog Derya nekci, Depamin ad verilen ve tatmin olmay salayan hormon daha fazla salanyor. Bu yüzden tablette çok fazla zaman geçiren çocuk bu hormon salgland sürece çok mutlu oluyor. Tablet kullanm bu süreçten sonra bamlla dönüebiliyor dedi.

UYGUN OLMAYAN çEREK TRAVMATK SONUçLARA NEDEN OLABLR

Oyun ve video içeriklerine ebeveynlerin çok dikkat etmesi gerektiini anlatan Psikolog Derya nekci, çocuun geliiminin uygun olmad bir içerikle karlarsa travmatik bir süreç ortaya çkabileceini kaydetti. Ortaokulda en fazla 2 saat kaliteli içerik tüketilmesi gerektiini söyleyen nekci, Ergenliin balamasna yakn dönemlerde, ortaokul çanda çocuklarn kark meselelere kafa yorduu, kendini hem fiziksel hem de duygusal anlamda kefettikleri bir dönem. Arkadalarndan ve çevrelerinden kendilerini kefetmeye balayabilirler. Bu dönemde çocuklar zararl içeriklerden korumak için teknolojide geçirdikleri süreyi 2 saate snrlandrmak mümkündür ifadelerini kulland.

LETM DKKAT VE ALGI PROBLEMLERNE SEBEBYET VEREBLR

çocuklarda youn olarak tablet kullanmnn iletiim dikkat ve alg problemlerine sebebiyet verebileceini vurgulayan nekci, Yeter ki sussun, yeter ki alamasn diye verilen bilgisayar çocuun geliimini etkiliyor. Böylelikle kendilerini yetmeyen ve öz güveni olmayan çocuklar olarak karmza çkabiliyorlar. Duygusal ve sosyal geliimlerini olumsuz etkiliyor. çocuk gerçek hayattan syrlp kendine tablet üzerinden yeni bir dünya kuruyor ve kendini o dünyaya ait hissetmeye baladkça çocuk o dünya içerisinde kendini daha çok mutlu hissediyor eklinde konutu.

EBEVEYNE DÜEN LK GÖREV ÖNCE KEND KULLANIMINI SINIRLANDIRMAK OLACAKTIR

En büyük sorunlardan birinin elinden telefonu düürmeyen ebeveynin çocua kstlama getirmesi olduunun altn çizen nekci öyle konutu:

Ebeveynin sürekli olarak bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlarla uramas durumunda çocuktan bunun aksini beklemesi, çocuktan cihaz saknmaya çalmas en büyük skntlardan birisi. Eer ebeveyn sürekli olarak bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlar kullanyorsa çocuktan bunun aksini beklememek gerekir. Orada ebeveyne düen ilk görev önce kendi kullanmn snrlandrmak olacaktr. Ardndan çocuun bilgisayar kullanmn kontrol etmek olmaldr. Bununla birlikte ebeveyn kendi isteine göre çocuun snrlarn esnetip daraltmamas da önemli. Zaman zaman çok zor durumda kalabiliyorlar ama oyalanmalar için snrsz cihaz kullanmna izin verebiliyorlar. Snrn baz noktalarda esnediini gören çocuk baka zamanlarda da bu snr esnetmeye çalacaktr. Bizim önerimiz çocuklara hayatn her alannda hayr kavramnn içeriini belirtmeli, yoksa çok farkl süreçte de karlaabiliriz.

ÖNEML OLAN, çOCUA TABLET OYNAMASI çN SINIRI VERMEK GEREKYOR

çocuklarn bir süre sonra tableti arkada gibi göreceini ifade eden nekci, ilk kullanmdan itibaren çocuklara snr koyulmas gerektiini dile getirdi. Tableti ortadan kaldran anne baba ie gittiinde veya ileriyle urarken gizlice oyun oynayan pek çok çocuk görüldüünü aktaran nekci, Önemli olan çocua tablet oynamas için snr vermek gerekiyor. Örnein ilkokul çandaki bir çocua günlük bir buçuk saati amayacak ekilde tablet izni çocuklara verilebilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git