Çocuğu ebeveyn tembelleştiriyor!

Ders çalışma ve ödev yapmanın sorumluluk bilincinin bir parçası olduğunu vurgulayan uzmanlar, birçok ebeveynin aşırı kollayıcı ve koruyucu davranarak çocuğu tembelleştirdiğine dikkat çekiyor.

Haberler 11.10.2017 - 07:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Esma Uygun, okullarn açlmasyla beraber gündeme gelen sorunlar arasnda ödev ve ders çalma krizleri olduunu söyledi.

çocuunuzu tembelletirmeyin

Krizin temel nedeninin birçok ebeveynin ar kollayc ve koruyucu tutumu olduunu ifade eden Uygun, ders çalmann bir sorumluluk bilinci olduunu, çocuklarn yapabilecei eyleri ebeveynlerin üstlenmeleri sonucunda çocuklarn tembelletiklerini kaydetti.

Birçok ebeveyn ar kollayc ve koruyucu davranarak, çocuun yapabilecei eyleri de kendisi yapmakta ve çocuu tembelletirmekte diyen Esma Uygun, öyle konutu:

Okul çocuun sosyal hayat deneyimledii ilk ortam ve kurallarn ebeveynlerden bamsz olarak ilemeye balad yeni bir alandr. Okulda artk sorumluluklar devreye girmeye balamtr. Bu nedenle ders çalmak sorumluluk bilincinin bir parçasdr. Bu nedenle ders çalma eylemi, çocuklarn aileden edindii sorumluluk bilinci açsndan ele alnmaldr. Ebeveyn tutumlar çocuun sorumluluk bilincini gelitirmesi açsndan büyük önem tar. çocuun kendi disiplinini oluturmas için ebeveynlerin desteine ihtiyac vardr.

Baarmlk hissi motive ediyor

Bask yapmann veya azarlamann çocuun dersten ve okuldan soumasna neden olacana da dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, Baarmlk hissi çocua yapt davran için motivasyon salar. Önce çaba sarf etmesi gerektiini öretir. Ama bunu yaparken üslubunuz sen kendin yap, artk koca çocuksun gibi itici bir üslup olmamaldr tavsiyesinde bulundu.

Anlatn, yapamazsa yardm edin

Psikolog Esma Uygun, çocuun sorumluluk kazanmas için ebeveynlere u önerilerde bulundu: çocuun gündelik hayatnda kendi yapabilecei eyleri yaparak örenme sürecini engellemeyin.

Neyi nasl yapacan önce anlatn, sonra gösterin, yapamazsa yardm edin.

Ödevi yapmann veya yapmamann sorumluluunu çocuun almasn salayn.

Zaman planlamasn örenmesi için günlük plan oluturup uyum salamasna yardmc olun. Bunu yaparken sadece hatrlatmada bulunun.

Asla bask yapmayn, sabrl ve anlayl bir üslup sergileyin.

Ana Sayfaya Git